Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

VolcanO - ciekawy projekt

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

VolcanO - ciekawy projekt

bardzo fajnie udokumentowany przedwzmacniacz modułowy ....
    czyli to co zrobił Mkul w wersji SMD :)

http://www.volcano.e-snp.net/index.php

zapraszam do komentowania ;p

Bardzo fajny projekt i bardzo dobrze opisany. Czy ktoś znający się na rzeczy może zerknąć i powiedzieć czy całość jest zrobiona poprawnie itd?

Skomentuj

Jeden z użytkowników audiostereo go opracował, i obecnie tam robią zbiorowe zamówienie. Projekt dosyć fajny, ale i kosztowny.

Tu też można pooglądać: http://www.audiostereo.pl/projekt-volcano_81163.html

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
        Bardzo fajny projekt
        Nie do końca.
        - filtr przeciw zakłóceniowy powinien (a nawet musi) być na wejściu a nie na wyjściu.
        - układ odwraca fazę
        - na wejściu bufor w układzie odwracającym z dużymi szeregowymi rezystorami 47k w sprzężeniu które szumią więcej niż opek i całe PGA razem wzięte.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          Nie do końca.
          - filtr przeciw zakłóceniowy powinien (a nawet musi) być na wejściu a nie na wyjściu.
          - układ odwraca fazę
          - na wejściu bufor w układzie odwracającym z dużymi szeregowymi rezystorami 47k w sprzężeniu które szumią więcej niż opek i całe PGA razem wzięte.
          i właśnie o to mi chodziło pisząc:

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
          Czy ktoś znający się na rzeczy może zerknąć i powiedzieć czy całość jest zrobiona poprawnie itd?

Skomentuj

to moze niech ktos zglosi autorowi te uwagi?
            niech to poprawi i bedzie ciekawy projekt

Skomentuj

Nie do końca.
              - układ odwraca fazę
              Dlaczego tych uwag nie opublikujesz tam na forum gdzie powstał ten projekt? (jesteś przecież tam zarejstrowany)
              Obronisz je tam?

Skomentuj

Ja bym nie zrobił tego tylko ze względu na to, że forum to audiostereo - pełne audiovoodoo, magików, kabli za 100 tyś zł, itp. :)

Widziałem wypowiedź ravena na audiostereo dotyczącą kopii wzmacniacza rotela. Raven ujął sprawę bardzo rzeczowo, oczywiście jak na audiostereo przystało autor zaczął się bronić i próbował obalić argumenty ravena. Skończyło się tym, że nic nie wynikło z rozmowy, a autor zamknął temat.

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                  Ja bym nie zrobił tego tylko ze względu na to, że forum to audiostereo - pełne audiovoodoo, magików, kabli za 100 tyś zł, itp.
                  Ale jest też dużo osób znających się na rzeczy. Autora tej kopii rotela przywiało z elektrody a tam wiadomo jak jest

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                    Autora tej kopii rotela przywiało z elektrody a tam wiadomo jak jest
                    Zgadza się :)

Skomentuj

Wysłałem mail bezpośrednio do autora.

Skomentuj

raven, mógłbyś dać znać jak otrzymasz odp? Tzn, jak autor projektu ustosunkował się do twoich uwag. Edward wydaje się być jednym z normalniejszych i otawrtych na dyskusję ludzi na as.

Skomentuj

Witam Was,

przed chwilą przeczytałem maila od Ravena i żeby było łatwiej porozmawiać zapisałem się na Wasze forum. Nie wiem jak często będę mógł tu zaglądać, ale postaram się od czasu do czasu. Przede wszystkim dziękuję Ravenovi za szereg krytycznych, ale też sensownych uwag, takie są bardzo cenne i wcale nie tak często spotykane. Zanim odpowiem na 3 najważniejsze zastrzeżenia wspomniane powyżej i kilka innych, chciałbym wyraźnie podkreślić rzecz najważniejszą, a mianowicie VolcanO nie pretenduje do miana hi-endu i nigdy nie było moją*intencją tworzenie urządzenia, które miałoby stawać w zawody z urządzeniami z cenie małego samochodu. Natomiast od samego początku chciałem, aby funkcjonalność urządzenia zdecydowanie przewyższała przęciętny przedwzmacniacz i to się mam nadzieję udało, a ponieważ program jest obecnie wciąż rozwijany i to intensywnie, różne fajne funkcje będą się jeszcze pojawiać z czasem.

A teraz do konkretów:

Owszem na wejściu nie ma filtra, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby podlutować go wprost na gniazdach jeśli ktoś ma życzenie.

- układ odwraca fazę
                          Owszem odwraca, ale czy to dobrze, czy to źle, jest właściwie kwestią światopoglądowo-mistyczno-magiczną. Część urządzeń audio odwraca fazę, część nie odwraca i zazwyczaj póki nie rozgałęziamy toru na podpasma, to moim zdaniem nie ma powodu, aby się nad tym rozwodzić. Kiedyś ze znajomymi próbowaliśmy wysłyszeć odwróconą i nieodwróconą fazę, nikomu się nie udało. Jeśli więc komuś przeszkadza, że VolcanO odwraca fazę, jedyne co mogę powiedzieć to tyle, że przykro mi z tego powodu.

W załączniku przedstawiam pomiary egzemplarza testowego wykonane przy pomocy interface'u E-MU 0404 USB. Wydaje mi się, że S/N nie jest tu problemem. W działaniu VolcanO okazuje się być na prawdę ciche, nie słychać żadnych zakłóceń, nawet jeśli przyłoży się ucho do głośnika.

Odnosząc się do pozostałych zagadnień poruszanych w mailu od Ravena, kwestia doboru wzmacniacza operacyjnego OPA2134 była podyktowana rozsądnym kompromisem. Nie jestem zwolennikiem strojenia urządzeń poprzez notoryczne przekładanie wzmacniaczy operacyjnych i przywiązywanie się do ich "sygnatur brzmieniowych". Uważam, że stosując wymyślne modele można narobić sobie więcej biedy niż mieć z tego pożytku, szczególnie używając tych najszybszych.

Przesył symetryczny w zastosowaniach estradowych daje korzyści bezdyskusyjne, w domowym zaciszu bywa różnie i w wielu wypadkach jest to także kwestia światopoglądowa, niż rzeczywista. Nie chciałbym polemizować z tymi, który lubią XLR (zresztą sam lubię), dla nich wkrótce pojawi się moduł desymetryzatora do VoclanO.

Jeszcze raz proszę, nie traktujcie VoclanO jako kandydata do hi-endu. Zbudowanie go ma dać dużo frajdy, a nie zjadać nerwy przy ciągłym zastanawianiu się, kogo VoclanO "zje na śniadanie", albo przez kogo zostanie zjedzony.

Pozdrawiam
                          Ed
                          Załączone pliki

Skomentuj

Edward... ale czy było by wielkim problemem zmienić te .... powiedzmy "3 sprawy" i zawszę będzie "blizej" hi-endu ;p ...
                            sam stwierdziłeś że układ się rozwija to bardzo dobrze... niech rozwija się nadal :) choćby właśnie dzięki takim uwagom jak ravena dąży do doskonałości ;p

Skomentuj

Moim zdaniem jest różnica w scenie przy odwróconej fazie , ale przecież można podłączyć kolumny z odwrotna polaryzacja . Pomiary potwierdziły ze z szumami nie ma problemu wiec jest ok . Skoro filtr samemu można dołożyć wiec również nie ma problemu . Przerabianie gotowego projektu to raczej nie takie proste , za to następny może będzie bardziej dopracowany .
                              Pozdrawiam
                              Last edited by raven1985; 12.06.2011, 09:33. Powód: ortografia

Skomentuj

Zamieszczone przez Edward_ Zobacz posta
                                W załączniku przedstawiam pomiary egzemplarza testowego wykonane przy pomocy interface'u E-MU 0404 USB. Wydaje mi się, że S/N nie jest tu problemem. W działaniu VolcanO okazuje się być na prawdę ciche, nie słychać żadnych zakłóceń, nawet jeśli przyłoży się ucho do głośnika.
                                A mógłbyś przelutować te 47k wokół opampa na np. 4,7k (lub nawet 2k) i pomierzyć jeszcze raz? Jestem ciekaw zmiany.
                                W tej chwili SNR 107 dB to mniej więcej poziom przetwornika 18-bitowego, czyli jeśli ktoś ma źródło 24-bitowe, traci bezpowrotnie 6 najmłodszych bitów.
                                Choć te 107 dB to i tak dobry wynik. Ale w SMD da się więcej

Mi osobiście projekt i strona bardzo się podoba i z chęcią zamówiłbym komplet płytek + zaprogramowaną atmegę.

Skomentuj

Dzieki mbar moglbys sprecyzowac dokladniej co Ci sie nie spodobalo , chyba ze chodzi wylacznie o te rezy .

No fakt przelutowanie kilku rezystorow to nie problem ale przeprojektowanie PCB to juz nie takie proste .
                                  Last edited by ZIG ZAK; 11.06.2011, 20:35.

Skomentuj

Akurat trafiłem pasującą mi do sprzętu obudowę za 30 zł :)
                                    http://allegro.pl/show_item.php?item=1650834351

---------- Post dodany o 21:34 ---------- Poprzedni post o 21:32 ----------

Zamieszczone przez ZIG ZAK Zobacz posta
                                    Moim zdaniem jest ruznica w scenie przy odwroconej fazie
                                    A to właśnie. Udowodniono coś zupełnie przeciwnego.
                                    No chyba, że ktoś ma zamienioną fazę w tylko jednym kanale, wtedy to słychać

Skomentuj

To posluchaj "Dark side of the moon" , w tej chwili nie mam jak tego ponownie sprawdzic bo spalila mi sie wysokotonowka . Jak jakis czas temu robilem pomiary to po ponownym ustawienie kolumn odwrotnie podlaczylem i byla roznica ale po tym co napisales zastanawiam sie teraz sam . System aktywny

Skomentuj

Nie ma się co kłócić :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X