Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

PVC Passive Volume Control

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

PVC Passive Volume Control

Ostatnimi czasy powstają coraz ciekawsze sterowania do wzmaka, a i tak najlepszym rozwiązaniem jest drabinka rezystorowa. Traxman z forum trioda.com opracował taką drabinkę i jest pcb w sprzedaży jako AVT5297.
    http://sklep.avt.pl/p/pl/493944/pasy...any+uklad.html

http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT5297.pdf
    Rezystancja wejściowa 25,5 kV
    • Zasilanie 9...12 VAC
    • Sterowanie przez układ CPLD Xilinx XC9572XL
    • 64 poziomy głośności
    • Logarytmiczna charakterystyka regulacji
    • Wejście/wyjście stereofoniczne
    • Dwa wyświetlacze 7-segmentowe
    wyświetlające numer poziomu głośności
    • Wyposażony w selektor 4 źródeł sygnału
    stereofonicznego

Myślę, że wielu z nas szuka czegoś takiego, dlatego założyłem wątek, aby ten projekt polecić.

Bardzo fajna rzecz !

Skomentuj

Złącze J4 jest przeznaczone do rozbudowy układu o sterowanie za pomocą klawiatury dotykowej na AT42QT1040, która będzie opisana w kolejnym numerze EP, lub zewnętrznego dekodera zdalnego sterowania np. RC5.
      A jaszcze fajniejsza będzie jak już się pojawi to zdalne sterowanie

Skomentuj

Mi się jak najbardziej podoba i pewnie tańsze niż volcano :)

Zamieszczone przez modrzew Zobacz posta
        A jaszcze fajniejsza będzie jak już się pojawi to zdalne sterowanie
        Mi też by się przydało :)

Skomentuj

Mam nadzieję że ten projekt jest dopracowany... Kupiłem w avt kiedyś coś podobnego, volumer się zwało, niestety był niedopracowany, wysłałem go Irkowi który na szczęście go poprawił(2 rezy, kond i odwrotne podłączenie impulsatora załatwiło sprawę ale sam fakt że taki bubel został dopuszczony do sprzedaży trochę mnie rozczarował)

Skomentuj

Traxman nie należy do tych, którzy wypuszczają niedopracowane rzeczy. Wszystko jest pomiarzone pod każdym prawie aspektem. Jak będą fundusze to na pewno sobie zakupię ten moduł do lampiaka.

Skomentuj

To nie jest takie super na jakie wygląda. Sam o mało nie posłałem płytki do wykonania bo sam coś takiego parę miesięcy temu zaprojektowałem. Problem wynika w tym, że drabinka stworzona na przekaźnikach jest drabinką liniową a nie logarytmiczną i nie da się tego ominąć (np wartościami rezystorów, po prostu się nie da).

Logarytmiczność a raczej pseudo logarytmiczność można uzyskać przez odpowiednie sterowanie ale to i tak nie rozwiązuje problemu jakim są duże dB skoki wzmocnieniu na kilku pierwszych bitach. Np przykład ten układ ma 8 przekaźników czyli 256 kroków. Na kroku o wartości cyfrowej 1 mamy -48dB. Przy kroku o wartosci cyfrowej 2 już jest -42dB, przy 3 jest -38dB itd. Początkowe kroki regulacji są olbrzymie a prawdziwą regulację co 1dB można uzyskać może gdzieś od poziomu -30dB.

Zastanawiałem się nawet czy nie przejść na 10bitów, trochę to poprawi ale nie jest to jeszcze satysfakcjonujące. Po drugie trochę drogo w wykonaniu wychodziło więc na razie sobie to odpuściłem .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                Np przykład ten układ ma 8 przekaźników czyli 256 kroków. Na kroku o wartości cyfrowej 1 mamy -48dB. Przy kroku o wartosci cyfrowej 2 już jest -42dB, przy 3 jest -38dB itd. Początkowe kroki regulacji są olbrzymie a prawdziwą regulację co 1dB można uzyskać może gdzieś od poziomu -30dB.
                Mi nie potrzeba dokładności co do 1dB:) Przekonalem sie o tym na sterowniku mkula, gdzie jest krok 0,5dB

Skomentuj

Po drugie trochę drogo w wykonaniu wychodziło więc na razie sobie to odpuściłem .
                  ?? PGA kosztuje 30PLN. Przekaźniki są po 3.50 (na allegro można nawet taniej kupić) przy 10 bitach to 35PLN, 1% rezystory SMD to groszowe sprawy. Tylko płytka duża :( Przy 12 bitach jest 4096 koków - wystarcza już :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                    Przekaźniki są po 3.50 (na allegro można nawet taniej kupić) przy 10 bitach to 35PLN, 1% rezystory SMD to groszowe sprawy. Tylko płytka duża Przy 12 bitach jest 4096 koków - wystarcza już
                    Jeżeli chodzi o elektronike to nie kupuję na allegro bo to jest dobre na jednorazowe zakupy. Jakbym chciał zrobić sobie płytki na zapas na kilka takich urządzeń to za np za rok mogę ze świecą w ręku szukać tych przekaźników na allegro więc wolę robić pod coś co jest dostępne od ręki w każdym czasie.
                    Rezystory planowałem dać przewlekane bo na SMD to i tak niewiele zyskasz przy takim projekcie (przekaźniki są na tyle duże, że rezystory nie maja znaczenia).

Przekaźniki chciałem dać takie po ok 5zł/sz co przy 10 bitach + selektor dawało ponad 100zł na same przekaźniki! W swoich kalkulacjach przyjałeś 1 kanał i bez selektora, dolicz to, to nawet na przekaźnikach za 3,5 wychodzi ci 77zł ! Do tego PCB, procesorek, jakiś wyświetlacz, trafo i ledwo się w 200zł zamykałem. Jak na razie podziękowałem jak za "tylko" potencjometr. Zrobię to w innym terminie jak mi 200zł będzie uwierać w kieszeń, na razie starcza PGA . Ogólnie wartoby dać w tkaim projekcie opka na wejściu żeby była możliwość wzmocnienia sygnału. Np mój wzmak ma niskie wzmocnienie bo chyba 26dB, parę razy już przy cichszym źródle dojechałem na pga do 0dB i wcale nie było jakoś super głośno,więc na tym poziomie ten potek juz by się kończył co zdecydowanie mnie nie satysfakcjonuje .

Skomentuj

Dlatego, że jest to pasywna regulacja głośności, nie zostały dodawane żadne opki, lampki itd, aby każdy mógł to zrobić pod siebie między potkiem a końcówką mocy. W każdym projekcie będzie czegoś komuś brakowało. Jednemu 4wejścia w selektorze nie wystarczą, drugiemu będzie brakowało selektora wyjść, jeszcze komuś większego wyświetlacza... :)

raven1985, rozglądałeś się może za przekaźnikami do tego projektu?

Skomentuj

Jakbym chciał zrobić sobie płytki na zapas na kilka takich urządzeń to za np za rok mogę ze świecą w ręku szukać tych przekaźników na allegro więc wolę robić pod coś co jest dostępne od ręki w każdym czasie.
                        Te co mam na myśli to taki standard i zawsze kupisz :) Ja się zaopatrzyłem u forumowego kolegi Brencika, kiedyś wystawił tego cały "worek" :)

na razie starcza PGA .
                        Podejrzewam że w ogóle starcza i nie ma sensu wydawać więcej Ale pobawić się zawsze można :) i zawsze to coś innego :) Można też dać lepszy opek niż ten co siedzi w PGA

Np mój wzmak ma niskie wzmocnienie bo chyba 26dB
                        To faktycznie mało. W PGA chyba można ustawić spore wzmocnie ?

---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post o 20:18 ----------

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                        raven1985, rozglądałeś się może za przekaźnikami do tego projektu?
                        W TME po ~15PLN jak dobrze pamiętam i dobrze widzę na zdjęciu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          To faktycznie mało. W PGA chyba można ustawić spore wzmocnie ?
                          W PGA można wzmocnić do absurdalnych +31dB co już jest trochę bez sensu ale z kilku dB na + korzystałem parę razy. Myślę, że każdy preamp powinien mieć możliwość wzmocnienia o te 12dB żeby był zapas na "cichsze" wzmacniacze.

Te przekaźniki ze zdjęcia podobne są do TYCO http://www.tme.eu/dok/20_przekazniki_i_styczniki/im.pdf , powinny pasować. Sam chciałem na nich robić, cena jak widzę bagatela ponad już 6zł za szt. Dlatego zrezygnowałem (jak zaczynałem projekt w bo były po piątaku co przy większej ilości dawało sensową cenę z rabatu od ilości).

Skomentuj

W PGA można wzmocnić do absurdalnych +31dB
                            Hehe to końcówka nie musi mieć wzmocnienia

e przekaźniki ze zdjęcia podobne są do TYCO http://www.tme.eu/dok/20_przekazniki_i_styczniki/im.pdf , powinny pasować.
                            dokładnie to to chyba to http://www.tme.eu/dok/20_przekazniki...iki/en-g6k.pdf
                            12.90 + VAT przy 5 sztukach i więcej. Ale pewnie sporo zamienników się znajdzie :)

Skomentuj

W PGA można wzmocnić do absurdalnych +31dB
                              Owszem, ale przy +6 dB i w górę rośnie bardzo mocno THD.

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh Zobacz posta
                                Owszem, ale przy +6 dB i w górę rośnie bardzo mocno THD.
                                No bo leci nfb opka.

Skomentuj

Prawie jak bot jakiś...

Skomentuj

Niby tak ale pga2310 i pga2311 to naprawdę świetne scalaki do takiej roboty - sam posiadam przedwzmacniacz na 2310 i sobie cenie.

Skomentuj

Są dobre ale nigdy to nie będzie pasywna regulacja jak PVC.. :)

Skomentuj

Czy temat aktualny? Ma ktoś gotowy układ na zbyciu? Potrzebuje pasywnej regulacji głośności między DAC, a buforem. Zależy mi na sterowaniu z pilota. Wolałbym uniknąć nierównobieżności klasycznych potków, więc... PVC.

Ewentualnie jakiś polecany układ z aliexpress? Jest tam tego trochę... chociaż wolałbym coś dzieła forumowej myśli technicznej

Skomentuj

Czaruję...
                                        X