Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lampucera mini - czy offset DC na wyjściu jest normalny?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Lampucera mini - czy offset DC na wyjściu jest normalny?

Mam wrażenie, że moja lampucera mini ma offset na wyjściu. Jak poruszam potencjometrem głośności w przedwzmacniaczu to słyszę trzaski i membrany GDNów mi "chodzą".
    Tu jest schemat: http://www.audiostereo.pl/lampucera-...page__st__3350
    Gdzieś czytałem (https://hififreak.wordpress.com/tag/lampucera/), że są potrzebne zmiany w sekcji I/V (cytuję: "zmiana rezystorów sprzężenia zwrotnego w stopniu wyjściowym z 1k5 na 1k, aby zniwelować DC offset oraz ustawić poziom wyjściowy na 2V."), tylko ja na schemacie nie widzę tych rezystorów 1,5 kOhm :)

Ktoś z Was ma lampucerę mini?

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
    Mam wrażenie, że moja lampucera mini ma offset na wyjściu.
    To zmierz.
    :cool:
    Jak poruszam potencjometrem głośności w przedwzmacniaczu to słyszę trzaski i membrany GDNów mi "chodzą".
    Kondensator blokujący DC problem Ci zlikwiduje.
    Gdzieś czytałem (https://hififreak.wordpress.com/tag/lampucera/), że są potrzebne zmiany w sekcji I/V (cytuję: "zmiana rezystorów sprzężenia zwrotnego w stopniu wyjściowym z 1k5 na 1k, aby zniwelować DC offset oraz ustawić poziom wyjściowy na 2V."), tylko ja na schemacie nie widzę tych rezystorów 1,5 kOhm
    rezystory i/v to te 820om. Co maił na myśli z tymi 1.5k nie mam pojęcia.

Swoją drogą co za geniusz to projektował. 22kom w filtrze ! Z ne5532 na pewno będziesz miał ładnych kilkanaście mV offset-u nie mówiąc już o szumach. BB w nocie ma 200om ! I jescze ten CD4053 jako mute.

Zrobiłbyś sam porządnie.

Skomentuj

Zmierzę, jak rozkręcę przedwzmacniacz Technicsa, bo lampucera jest w środku, a przedwzmacniacz na samym dole wieży :)
      Opampy są AD827 (z takimi kupiłem), rezystory w filtrze oczywiście powymieniam.

Ten dac i tak jest tymczasowy, aż zrobię swój -- tylko to potrwa, a słuchać się chce.

Sent from my Milestone using Tapatalk

Skomentuj

Jak lampucera złapie synchro i odtwarza, to jest 0,66 V stałego na wyjściu na każdym kanale. Jak zastopuję -- na jednym z kanałów 0 V, na drugim 1,2 V :)
        Czyli konwerter I/V do poprawki.

---------- Post dodany o 19:15 ---------- Poprzedni post o 19:02 ----------

PS. Na płytce faktycznie są wlutowane rezystory 1k i 1,5k, ktoś się rąbnął na schemacie z tymi 22k.

Skomentuj

Dostępny ogólnie schemat jest nie do końca zgodny z płytką, szczególnie jeśli chodzi o stopień wyjściowy. Ktoś przemalował schemat ze stopnia wyjściowego lampucery mini na CS4397, a włożył inne elementy. Dodatkowo dobór elementów jest taki, że desymetryzator wprowadza napięcie stałe na wyjściu i sygnał jest znacznie silniejszy niż w urządzeniach klasy 'consumer'.
          Konwertera IV nie trzeba poprawiać - rezystory 820r są zgodne z notą aplikacyjną.
          Trzeba za to poprawić filtr wyjściowy i desymetryzator, bo tam jest ewidentny błąd w konstrukcji.
          Przy okazji polecam całkowite wycięcie CD4053 i elementów zasilacza do niego, bo ten układ wprowadza tylko straty w sygnale.
          Przy wymianie / demontażu części trzeba bardzo zwracać uwagę na laminat, bo ścieżki się słabo trzymają i można popsuć płytkę.

Skomentuj

Podmieniłem 1,5k na 1k i sytuacja wróciła do normy -- pisałem o tym parę dni temu, ale forum zaliczyło kolejną wywałkę i szlag trafił posta
            Oczywiście masz rację, poprawiłem nie I/V tylko desymetryzator.

Skomentuj

Czaruję...