Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr dolnoprzepustowy - problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr dolnoprzepustowy - problem

Wykonałem filtr 20-100Hz ze stronki i nie jestem z niego zadowolony. Za słabo odcina wyższe częstotliwości co jest nieco uciążliwe. Na jakiejś stronce znalazłem schemat innego filtra dp i nie wiem czy ma on lepsze tłumienie od tego 20-100Hz bo nie bardzo się na tym znam:( Schemat zamieszczam poniżej i prosiłbym o opinie na ten temat.
    Ewentualnie gdyby jego tłumienie było takie same jak filtra 20-100Hz prosiłbym o jakiś schemat nieregulowanego filtra dp 18dB lub 24dB odcinającego na 80 lub 100Hz, który mógłbym włączyć w układ i załatwić problem. Z góry dziekuje za wszelką pomoc:)
    Załączone pliki

A może to wina głośnika który nie potrafi zagrać odpowiednio nisko?

Skomentuj

To nie jest wina głośnika tylko filtra. Wyższe częstotliwości jakieś 200Hz są bardzo słyszalne, więc sądzę, że to jest wina za małej stromości filtra dp. Ale to tylko przypuszczenia...
      Mam zamiar wykonać dodatkowo filtr ze strony mdcs'a
      http://www.mdcs.elektroda.net/ =>projekty =>Samochodowy wzmacniacz o mocy 100W RMS
      LPF 75Hz 18db/okt i włączyć go między subsonika i filtr dp 20-100Hz. Jak myślicie, załatwi to sprawę?

Skomentuj

Na tym schemacie jest beznadziejny filtr ale 12dB/okt. Problem w nim jest taki ze zmiana czestotliwosci pociaga za soba zmiane wzmocnienia filtru. Jakim kompletny amator go zaprojektowal.

A tu masz moj filtr 18dB/okt regulowany jednym potencjometrem!

A zebys nie zadawal takich prostych pytan o filtry sciagnij sobie symulator Elektronics Workbench i sam zasymuluj dzialanie filtrow.
        Załączone pliki

Skomentuj

dzieki wielkie:)

Skomentuj

Ten filtr na schemacie ze strony ESP nie ma regulowanej częstotliwości odcięcia tylko wzmocnienie. Zwiększ kondensatory ze 100nF do 150 lub 220 i będzie obcinał niżej (teraz przenosi do 160 Hz, potem będzie do do 100 lub 80Hz) i powinno zagrać jak trzeba. Regulacja głośności jest tu trochę za bardzo rozbudowana, ale zapobiega przesterowi i można ją uprościć.
            Filtr Irka jest jednak "w klasie" i mi się bardziej podoba.

Skomentuj

Jak ktos lubi moze jeszcze byc filtr 12dB/okt.

Bez klopotu mozna te filtry dostosowac do posiadanego potencjometru 22,47,100 czy 220kom.
              Załączone pliki

Skomentuj

IREK, czy masz schemat płytki do filtra 18db ?

Skomentuj

Tak. Ale jest tam rowniez regulacja glosnosci, autowlaczenie, zasilacz i dwa TDA 7294. Plytka o wymiarach ok 10X10cm.

Skomentuj

Świetnie!
                    Właśnie zamierzam zbudować wzmacniacz do suba i szukam ciekawego rozwiązania automatycznego włączania zasilania przy pojawieniu się sygnału.
                    Jeśli mógłbyś wysłać mi mailem lub zamieścić na forum tę płytkę i fragment schematu z autowłączeniem - będę wdzięczny.

Skomentuj

ja mam takie pytanko!
                      mam filtr dolnoprzepustowy: skladajacy sie z:
                      2X cewka 50 rownolegle i do tego 3 kondensatory 35V 100mF czy moze takie cos byc??
                      boje sie troche podlaczyc gdyz mnie jestem pewien do tej konstrukjci! mzoe uszkodzic mi wzmacniacz badz glaosnik w razie zlego podlaczaniea albo zlego dzialania filtra?

Skomentuj

schemat wysylam na maila ale jak napiszesz do mnie:
                        audioefm@interia.pl

Skomentuj

spox moje pytajnie jest nieaktualne! gdyz podlaczylem i wsyztsko pieknie gra!

Skomentuj

Zamieszczone przez schabdm
                            IREK, czy masz schemat płytki do filtra 18db ?
                            zawsze mozna przerobic plytke z avt-ilestam :)

Skomentuj

Czaruję...
                            X