Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z zestawem 5.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z zestawem 5.1

Witam
    Mam taki problem kumpel przyniusł do zdiagnozowania i mam taki problem. Otworzylem skrzyneczke główna reszta małych głosników działa. skrzynka w która jest wmontowany głosnik (cos na zasadzie subufera aktywnego) i z ktorej wychodzi zasilanie do calego zestawu niby sie poprostu wylaczyla. I tak napewno poszło trafo bo juz to pomierzylem i wiem ze jest to strona wtorna, ale nie o tym pomyslalem ze skoro jest to zasilane napieciem 12V to takie podłacze i sprawdze i tak gdy podłaczam z prostownika napiecie 12v to w głoniku słuchac tylko takie buuuuu cały czas. Nie wiem co to moze byc jakis kondensator????? Wiecie co jeszcze moglo sie przepalic. A dziwnie sie przepaliło bo bezpiecznik przed trafem jest cale.

Czy te 12V to napięcie po stronie wtórnej trafa (AC) czy układ ma docelowo pracować na 12V DC?
    Jak masz buuuu to bardzo możliwe, że układ wypluwa napięcie stałe na wyjście. Nie podłączaj pod to głośnika, bo go jeszcze spalisz! Weź multimetr, ustaw na napięcie i zmierz jakie jest napięcie na wyjściu.
    Co to za końcówka mocy? Jest oparta o scalaki czy tranzystory? Czy w tym układzie coś się nadzwyczaj mocno grzeje?

Skomentuj

Czaruję...
    X