Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilanie USB w samochodzie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilanie USB w samochodzie

Witam, będę potrzebował gniazda usb w samochodzie, żeby móc ładować telefon. Na allegro są przejściówki wątpliwej jakości, a oryginalna ładowarka trochę kosztuje, więc stwierdziłem że może jest gdzieś w sieci projekt czegoś takiego. Niby to jest tylko stabilizacja napięcia, ale dobrze by było zrobić dodatkowe zabezpieczenia, bo nie widzi mi się spalenie telefonu.
    Może ktoś z czymś takim spotkał?

wystarczy zwykla przetwornica dc/dc 5V o wydajnosci 1A
    innymi slowy to samo co jest w tych wszystkich chinskich przejsciowkach

Skomentuj

tochę drogo to wychodzi

Skomentuj

Ja sobie zrobiłem takie cudeńko do ładowania mp3 w aucie, dałem zwykłego LM7805 :) całość zmieściła się we wtyczce zapalniczki. Pozdrawiam.

Skomentuj

kup tanią przejściówkę z allegro
          sprawuje się bezproblemowo

a jak chcesz firmowe to fajne są do i-phona
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Samemu to bylejaki prosty stabilizator napięcia. Scalony (np ten LM7805) lub nie ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Stabilizator_(elektronika) )

Skomentuj

Najlepiej będzie zrobić stabilizator (właśnie ten 7805). On Ci spokojnie wydoli przy 1A. Możesz wbudować gdzieś w deske rozdzielczą gniazdo USB (na stałe) i "schować" całą elektronike wewnątrz samochodu. Nie zapomnij o małym radiatorze na ten stabilizator.

Skomentuj

Stabilizator 7805 + zabezpieczenia. Z tym że stabilizator ma już w sobie zwarciowe i termiczne.
                Załączone pliki

Skomentuj

Co do aplikacji to wystarczy ta z pdf'a? to znaczy miedzy wejście a masę 0.33 uF miedzy wyjście a masę 0.1uf?

@ dzwiedziu rozumiem że ten kondensator na wyjściu może być wiekszy? , bo mam 1000uF wymontowane z płyt głównych

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                    dzwiedziu rozumiem że ten kondensator na wyjściu może być wiekszy? , bo mam 1000uF wymontowane z płyt głównych
                    Może być. Polepszy zachowanie stabilizatora przy skokach prądu obciążenia. Ale po co taki duży do ładowarki?
                    Aha i te z pdf'a też daj. Ten na wyjściu zapobiegnie wzbudzaniu się, a ten na wejściu będzie filtrował śmieci.

Skomentuj

czemu taki duży? bo mniejszego nie mam : ) kond na 6.3 V jest malutki i ma 1000uF
                      jutro odwiedzę elektroniczny i zobaczymy czy pan będzie posiadał ową kostkę

Skomentuj

Te kondensatory miedzy wejściem i wyjściem a masą to są kondensatory odkłucające i lepiej je zastosuj (100nF i 330nF, ja zawsze daję oba 100nF), zwłaszcza w samochodzie + jakiś elektrolit na wyjściu, może być ten 1000uF.

Skomentuj

Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz posta
                          Nie zapomnij o małym radiatorze na ten stabilizator.
                          Zakładając prąd 1A i napięcie w instalacji 14.4V, to na stabilizatorze wydzieli się ponad 9W, więc radiator nie będzie znowu taki mały.

Skomentuj

czemu taki duży? bo mniejszego nie mam : ) kond na 6.3 V jest malutki i ma 1000uF
                            jutro odwiedzę elektroniczny i zobaczymy czy pan będzie posiadał ową kostkę
                            Jeśli kondensator wyciągnąłeś z zasilacza impulsowego to zapewne jest o niskim ESR. Zamontowanie go na wyjściu LM7805 jest nieskazane, może spowodować oscylacje w układzie.
                            Na wyjściu daj tylko odprzęgający kondensator 100-330nF i to wystarczy.

A tak na marginesie to szkoda dawać analogowego LM-a bo na nim wytraci się dużo mocy i wymaga sporego radiatora, lepiej zastosować miniaturową przetwornicę impulsową. np K L I K lub podobną wmontowaną w najprostszego huba 4x usb. . . Otrzymujemy elegancki zasilacz który nie padnie jak chińczyk.

Tanie chińczyki mają jeszcze jedną poważną wadę, bardzo sieją niezakłóceniami w instalacji samochodu. Potrafią niemal zagłuszyć szumami CB-radio :)

Skomentuj

oj to prawda
                              jak wpinam telewizor to zaklucenia w radiu sa mocno slyszalne
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

mam gdzieś zasilacz od huba usb

kupiłem elementy, ale nie dostałem diody schottky'ego, co innego mogę zastosować, może w jakiś zasilaczach coś takiego siedzi?

kondensator wyjęty z płyty głównej, jest to Rubycon MBZ

Skomentuj

nie dostałem diody schottky'ego, co innego mogę zastosować
                                  BAT85 i inne

Skomentuj

a ona musi mieć jakieś szczególne parametry?

Skomentuj

Czaruję...
                                    X