Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tłumienie sopranów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tłumienie sopranów

witam.

Temat jest banalnie prosty aczkolwiek nigdy niemusiałem z niego korzystać anie nie miałem jak sie tego nauczyć....

Chodzi mi o to jak można wytłumić sopranówke o 2dB na przykład ?

Jak sie to robi i czym ??

Nie śmiejcie sie prosze ....

pozdro

Tłumi się rezystorami drutowymi. Podaj impedancje głośnika i różnice po między wysokotonowcem a głośnikiem o niższym paśnie(średnio bądź nisko-średniotonowcem) to damy Ci gotowy schemacik :)

Skomentuj

Robi sie to za pomoca "dzielnika napięciowego" lub jak kto woli "l-pad"(a). Składa sie on z rezystorow duzej mocy ze wzgledu naprady plynace w ukladzie. Poszukaj w literaturze. Proste to jak drut i mozna obliczyc na kalkulatorze.

Powodzenia w liczeniu :).

Skomentuj

Podaj eMail'a to prześlę Ci artykuł o budowie głośników w PDF i między innymi i tłumikach. Napisany bardzo sensownie, prosto i zwięźle. Nie sposób go nie zrozumieć. Są też tabele wg których można dobrać elementy.

Skomentuj

jest taki kalkulator do tlukika l-pad tutaj : http://ccs.exl.info/calc_cr.html na samym dole strony

Skomentuj

yellow p Ja bym byl zainteresowany artykulem - chriskkk@wp.pl. Dzieki.

Skomentuj

ja tez poprosze. Tato_Muminka@wp.pl

Skomentuj

Umberto też jest chętny jak by co:
                elmet@vip.interia.pl
                PZDR

Skomentuj

i jeszcze ja kurian@op.pl

Skomentuj

Jest to artykuł z Praktycznego Elektronika 5/2000 - Głośniki i obudowy

Proszę bardzo:

http://www.yellow.republika.pl/glosniki.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez yellow_p
                      Podaj eMail'a to prześlę Ci artykuł o budowie głośników w PDF i między innymi i tłumikach. Napisany bardzo sensownie, prosto i zwięźle. Nie sposób go nie zrozumieć. Są też tabele wg których można dobrać elementy.
                      to mi też byś przesłał?
                      kotek23@poczta.onet.pl

o...sorry. nie przeczytałem wszystkich postów, zapomnij o mailu

Skomentuj

ja też
                        cslynx@o2.pl

ps. nie wiedziałem że tyle ludzi chce to wiedzieć :P myślałem że tylko ja

aha te rezystory drutowe to są te zwykłe czy jakieś specjalne ????

Skomentuj

ps. nie wiedziałem że tyle ludzi chce to wiedzieć :P myślałem że tylko ja
                          No ja też się nie spodziewałem, dlatego wrzuciłem na FTP i kilka postów wyżej jest link.

Skomentuj

Zamieszczone przez yellow_p
                            Jest to artykuł z Praktycznego Elektronika 5/2000 - Głośniki i obudowy

Proszę bardzo:

http://www.yellow.republika.pl/glosniki.pdf
                            Wie ktoś jak mogę to wydrukować ??? Albo coś u mnie plewi albo nie można tego wydrukować ?!?!?

Skomentuj

Wie ktoś jak mogę to wydrukować ???
                              Nie można tego wydrukować (takie zabezpieczenie). Ale dla chcącego nic trudnego. Istnieje kilka programów którymi można rozkodować PDF'a do np. MS Word'a lub innych edytorów tekstowych. Jest z tym trochę pracy.

Skomentuj

To jest jakoś zakodowane? Myślałem że to błąd acroreadera, bo z innych programów do pdfów drukuje się bez najmniejszego problemu. I wystarczy z innego czytacza wydrukować do pdf i ten nowy pdf już się będzie dało drukować :)

[ Dodano: 2004-12-15, 11:16 ]
                                http://www.mlodedrwale.neostrada.pl/print.pdf

tu powinna być drukowalna wersja

Skomentuj

nie śmiga mi ten link

Skomentuj

a powinien spróbuj za jakiś czas, może serwer jest przeciążony, albo coś...

Skomentuj

mlodedrwale, dzięki za pliczek. Już go wydrukowałem

Skomentuj

no ja tez byl bym chetny:szymon1-18@02.p.Dzieki

Skomentuj

Czaruję...
                                        X