Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamiennik tranzystorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamiennik tranzystorów

Panowie mam takie pytanie:" Czy bez żadnego problemu ani konsekwencji można zamienić tranzystory 2sc5200/2sc1943 na 2SC5359/2SA1987"
    Czy trzeba będzie modyfikować płytkę wzmacniacza, i dostrajać do nich?
    Tak se myślę że można by nawet zmodyfikować uniampa, czy inne wzmacniacze na tych tranzystorach. Mój obecny jest na 2 parach 2sc5200/1943 napięciu +-50 (ok120w r8). I co taka modyfikacja by wniosła do dźwięku, o ile wzrośnie moc?
    Niechaj moc będzie z wami

Moc nic nie wzrośnie. po co zamieniać skoro te 2sc5200/2sc1943 są tanie i łatwo dostępne?

Skomentuj

Poszukaj na allegro. Cena zestawu (2SC5200/2SA1943) to jakieś 10zł więc jeszcze nie tak tragicznie.

Skomentuj

No tak ale, jedne mają Pc 150W, drugie Pc180W. Końcówki 2SC5359/2SA1987 są np. stosowane w Gigant 2000

Skomentuj

Zapewne mają większą moc strat. Możesz spróbować.

Skomentuj

Chyba trzeba będzie zbudować wzmacniacz na tych tranzystorach i wtedy się dowiemy :)

Skomentuj

Nic ci to nie da jak nie zwiększysz napięcia zasilającego, zresztą sama moc to nie wszystko...

Skomentuj

W sumie kolega ma rację. Przecież moc zależy od napięcia.
                Ja bym jednak zostawił te 2SC5200/2SA1943.

Skomentuj

I ilości tranzystorów

Skomentuj

Nie koniecznie. Ilość tranzystorów określa tylko fakt, czy "przeniosą" one moc wynikającą z napięcia. Inaczej mówiąc, jeżeli z napięcia zasilania wynika moc np 200W to możemy oczywiście dać jedną parke tranzów, jednak trzeba liczyć się z tym, że przy pełnej mocy coś strzeli.

Skomentuj

Czaruję...
                    X