Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Łączenie równoległe tranzystorów stopnia końcowego w klasie D

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Łączenie równoległe tranzystorów stopnia końcowego w klasie D

Witam.
    Problem wydaje się prosty. Mam wzmacniacz w klasie D, sterowanie mosfetami za pomocą poczciwego IR2110. Na wyjściu ma po jednym mosfecie na stronę. Pytanie brzmi - czy bez przeszkód mogę dołożyć równolegle jeszcze jednego mosfeta ?

P.S - W załączniku schemat podglądowy. Tak, wiem, zapomniałem o diodach zaporowo do rezystorów bramkowych.
    Załączone pliki

Można połączyć, ale zawsze istnieją inne czasy załączania tranzystorów, do tego potrzebujesz większe wzmocnienie prądowe aby wysterować dwa tranzystory. musisz popatrzeć jaką pojemność mają tranzystory i na wzmocnienie IR2110. Nie łatwiej zamontować mocniejszy tranzystor zamiast dwóch?

Skomentuj

Nie bardzo. Jedyne w miarę szybkie i tanie tranzystory do klasy D jakie znam to IRF640N (ważne N na końcu).

Musiałbym zastosować jakieś bufory ?

Skomentuj

Mosfety są ogólnie szybkimi tranzystorami, radzą sobie nawet przy pracy o częstotliwościach rzędu kilku MHz. Jeśli chodzi o wysterowanie to mogła by zajść potrzeba użycia mocniejszego wzmacniacza operacyjnego, ale wtedy gdy tranzystory będą się grzały lub można zastosować mały tranzystor wysterowujący duży.

Skomentuj

... czyli bufor.

Zaproponujesz jakieś rozwiązanie ? (mile widziany schemat)

Skomentuj

Mniej więcej tak powinno to wygladać jakby ten driver nie pociągnął tych mosfetów danych równolegle. Może okazać się że jednak da rady i uciągnie. Układ posiada dwa drivery z czego każdy ma 2A. Jak dwie sztuki UCC37322 z czego jeden ma 9A potrafiło uciągnąć pełny mostek H na mosfetach 40A przy napięciu 320C DC to będzie dobrze :)

Skomentuj

Tak też myślałem...

Jakie proponujesz NPN'y ? Podejżewam że zwykłe BCxxx raczej się tu nie nadają. Jakie dać rezystory R1 oraz R4 ? Bo reszta to bramkowe i do nich dodać jeszcze po diodzie zaporowo.

Skomentuj

Spróbuj BD140, a rezystory bramkowe musisz sobie dobrać sam, przed mosfetami pewnie z 10R wysatrczy, a przed BJTkiem 1k możesz dać

Skomentuj

Ale wymyśliłeś. To nie będzie działać.

Skomentuj

BD140 są chyba troche za wolne ?

Raven daj jakiś pomysł co mogę z tym zrobić.

Skomentuj

BD swoją drogą. Lepiej zastanów się jak wyłączane będą tranzystory w tym układzie :)
                      Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz posta
                      Raven daj jakiś pomysł co mogę z tym zrobić.
                      Nie robiłem nic takiego i nie sądzę aby to był dobry pomysł. Trzeba dać większy tranzystor.

---------- Post dodany o 17:49 ---------- Poprzedni post o 17:47 ----------

Lepiej zrób mostek.

Skomentuj

Myślałem nad mostkiem, jednak nie bardzo wiem jak go utworzyć z takiego oto podłączenia zasilania jak w załączniku.
                        Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                        X