Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmaczniacz lampowy DIY Prosze o pomoc w budowie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    Kopniak z 400V to nic ciekawego - sprawdzone
    Potwierdzam:P Przy odrobinie szczęścia skończy się jak u mnie czyli bólem palców przez kilka dni

Za komplet EL34 zapłacisz min. 240PLN
    200zł bez problemu

Na transformatorach głośnikowych jak chcesz mieć raz a porządnie lepiej nie oszczędzaj i kup u Ogonowskiego zwijane.
    Nigdy nie imałem od Ogonowskiego ale miałem kilka razy od 4pietro i też szczerze mogę polecić

Skomentuj

[QUOTE=wojak737;279105]Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat tego projektu: http://www.tubeamp.sk/se_pcl_ecl_86_...amplifier.html
      Chodzi mi o poprawność schematu.

miedzy rezystorami R4 i R5 brakuje pojemności w

Skomentuj

niekoniecznie jest tu błąd - to sprzężenie zwrotne stałoprądowe,
        masz napisane, że autor dał 2 szeregowo ze względu na napięcie pojedynczego rezystora, fabrycznie było tam 330k, inne modyfikacje też są opisane,
        oryginalne schematy to telewizory tesla: Tesla 4243 U - Spoletto, Tesla 4245 U - Martino

zajrzyj mówię do mojego projektu
        wzorowane na tym Miniverstärker mit 6P6S

Skomentuj

Masz rację nie jest to błąd ale jak stosuje się to sprzężenie to w szereg R C obcinasz górę a dając tam C podbijasz górę. Samo R nie widzę aby coś wnosiło do układu, obniżenie wzmocnienia?.
          Twój układ jest pewny i sprawdzony, podobne układy były stosowane w polskim sprzęcie.

W swoich starych notatkach wynalazłem coś takiego:
          Załączone pliki

Skomentuj

Miałem ten wzmacniacz kiedyś robić miał mieć dobre parametry. Ale wtedy nie chciało mi się piłować otworów.

Skomentuj

Parametry robocze ECL86
              Załączone pliki

Skomentuj

Czyli w single ended układ może pracować w klasie a, a w push pull w klasie ab. Czy układ single ended może pracować w klasie ab?

Skomentuj

Może zarówno SE jak i PP pracować w klasie A i AB... Kwestia aplikacji...

Skomentuj

Czy układ single ended może pracować w klasie ab?[/QUOTE]
                    jedna lampa w układach audio nie powinna pracować w klasie AB - nie dało by się tego słuchać miał byś praktycznie z sinusoidy pełną górną połówkę a dolną bardzo obciętą.W tabeli dla prądu 36mA -12% a dla 26mA już 17% zniekształceń. I jak chcesz mieć mniejsze zniekształcenia zastosuj układ PP. Jak widzisz PP 4% zniekształceń a SE klasa A 12%. Chyba, że wzmacniacz ma służyć za piecyk do gitary to już inna baja. Zniekształcenia były też jednym z powodów przez które zaniechałem budowy wzmacniaczy lampowych na korzyść tranzystorowych.

Skomentuj

zobacz jeszcze przykładowe wartości robocze ECC83 i EL84 i zniekształcenia w zależności od punktu pracy
                      Załączone pliki

Skomentuj

dość ciekawa konstrukcja wzmacniacza lampowego i dość dobre parametry:

http://www.fonar.com.pl/audio/diy/wzm3/wzm.htm

Skomentuj

no tak, tylko zdobyć trafo wyjściowe :)
                          Marios - i jak, wybrałeś coś?

Skomentuj

Zamieszczone przez suszi Zobacz posta
                            no tak, tylko zdobyć trafo wyjściowe
                            Na triodzie jest gościu, który nawija trafa na zamówienie..

Skomentuj

Suszi Tak wybrałem ten projekt http://www.audioton.republika.pl/wzmEL84.html
                              Tylko narazie musze sie wstrzymać z budowa lampy bo chce doporwadzić akustyke pokoju do normy bo już zaczyna mnie to irytować,I pakowanie lepszego wzmaczniacza nic nieda dopuki akustyka sie nie poprawi:)
                              Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie wypowiedzi

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                To pamiętaj aby nie robić tego projektu z audiotonu, bo posiada wady. Schemat Piotra zarówno EL84 PP jak i EL34 PP jest jednym z lepszych w sieci.

Skomentuj

dolphin123 Mógłbyś w takim razie podać bezpośredni link do schematu wzmaczniacza Piotra na EL84PP?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                    fajnie się składa bo też jestem w trakcie kompletowania gratów do tego wzmaka

Skomentuj

Zapytaj autora czy posiada, bo strona talpro nie chodzi albo po prostu nie mogę wpaść na adres...
                                      http://diyaudio.eu/showthread.php/10...y-2xEL34-by-Jq

Skomentuj

Zamieszczone przez SP7LZA Zobacz posta
                                        Zniekształcenia były też jednym z powodów przez które zaniechałem budowy wzmacniaczy lampowych na korzyść tranzystorowych.
                                        W lampie nie chodzi o zniekształcenia bo jak by ich nie było to nie było by sensu lampy robić :)

---------- Post dodany o 14:11 ---------- Poprzedni post o 14:09 ----------

Zamieszczone przez suszi Zobacz posta
                                        no tak, tylko zdobyć trafo wyjściowe
                                        http://www.ogonowski.eu/

Skomentuj

Jak się będę nudził to sobie może kiedyś zrobię i porównam ale ostatnio dyskutowałem na temat przewagi lampy nad moim tranzystorem w salonie Meloman w Lublinie i pan Marek zdecydowanie powiedział , że raczej bardzo ciężko lampie dorównać brzmieniu mojemu. Niestety lampie brak dołu a słychać różnice miałem dwie końcówki jedną chodząca od gdzieś 3Hz drugą od 8Hz i słychać było to a niby nie powinno. Gdzieś ok lutego co roku jesteśmy z kumplami w Siewierzu nie powinno być problemu zapakować wzmacniacz abyś mógł posłuchać.
                                          Raven Szukam ciekawych gałek nierdzewka , aluminium anodowane może wiesz gdzie takie znaleźć w Farnelu maja ale troszkę za słabe.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X