Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stereofoniczny tuner FM z HiFi Audio-Video 2/87

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stereofoniczny tuner FM z HiFi Audio-Video 2/87

Witam. Ostatnio przeglądając starsze wydania HiFI Audio-Video oraz Radioelektronika z lat 80 i 90 natknąłem się na projekt Stereofonicznego Tunera FM. Planuje wykonać opisany tam projekt lecz problem polega na tym że tuner ten strojony jest jeszcze na pasmo OIRT :/ Myślałem nad zastosowaniem zamiast zrobionej tam "własnoręcznie" głowicy, głowicy "Gloria" ponieważ taką posiadam już w domu. Prosiłbym o pomoc w przerobieniu schematu który dołączam w temacie ponieważ sam sobie z tym nie poradzę(jest to moje pierwsze podejście do odbiorników radiowych. Z góry dziękuje wszystkim za pomoc

Po co się w to bawić? Teraz można kupić tanio tunery lub gotowe układy. Też nad tym kiedyś myślałem ale po zgłębieniu tematu dałem sobie spokój

Skomentuj

:P chęć nauczenia się czegoś nowego i samej satysfakcji tworzenia:P kupowanie to nie to samo:P

Skomentuj

Konstrukcja technicznie poprawna, ale nic szczególnego. Tzn. niczym nie wyróżnia się - takie same układy były klepane seryjnie w latach 80-tych w tunerach "wieżowych". Jak dla mnie szkoda czasu chyba, że w celach szkoleniowych, bo doświadczenie i wiedza - bezcenna.

Skomentuj

no chyba że koledzy mają coś "lepszego"???

---------- Post dodany o 22:45 ---------- Poprzedni post o 20:31 ----------

mógłby ktoś pomóc ze zmianą tej głowicy na Glorię????

Skomentuj

1. ANT - wejście sygnału z anteny 75ohm
            2. AGC - wejście napięcia automatycznej regulacji wzmocnienia 0V do + 5V (musisz zafiksować wzmocnienie głowicy doprowadzając do tego pinu 4,5V)
            3. B+ - wejście napiecia zasilania typowo +8 do 9V
            4. V1 - wejście napięcia warikapowego do strojenia głowicy. Typowo +0V3 do +8V. W Twoim tunerze napięcie warikapowe wynosi 25V (punkt "A" powyżej UL1550). Musisz zwiększyć R74 tak aby to napięcie wynosiło 8V
            5. IF - wyjście sygnału częstotliwości pośredniej 10.7MHz. Impedancja 300ohm
            6. OSC - wyjście częstotliwości oscylatora (heterodyny) do syntezy częstotliwości (zostawiasz nie podłączone)
            7. Obudowa głowicy - masa zasilania i sygnałowa. (Łączysz z masą)

Pomocne zdjęcie:

schemat głowicy:

wyprowadzenia głowicy:
            Last edited by DiscoLED; 04.08.2011, 08:39.

Skomentuj

Bardzo dziękuje koledze za odpowiedź Mam jeszcze kilka pytać

2. AGC - wejście napięcia automatycznej regulacji wzmocnienia 0V do + 5V (musisz zafiksować wzmocnienie głowicy doprowadzając do tego pinu 4,5V)

Jak mam to rozumieć??? Poprostu doprowadzić na stałe to napięcie 4,5V???

4. V1 - wejście napięcia warikapowego do strojenia głowicy. Typowo +0V3 do +8V. W Twoim tunerze napięcie warikapowe wynosi 25V (punkt "A" powyżej UL1550). Musisz zwiększyć R74 tak aby to napięcie wynosiło 8V
              Z tekstu wyczytałem że:
              "Napięcie przestrajające stabilizowane przez układ US4 (UL550) i przekazywane do programatora czterokanałowego. Przełączanie stacje dokonywane jest przy użyciu przełączników S5...S8"

W miejsce tego cuda chciałbym użyć układu SAA-1057 do syntezy częstotliwości
              i programatora cyfrowego stacji z pamięcią powiedzmy 10 stacji. Niby jest kilka projektów tego typu syntezy w googlach ale żaden z tych projektów mnie nie usatysfakcjonował...może by koledzy podali jakiś pomysł???

W tym tunerze zastosowano jeszcze "płytkę wskaźników" zrobioną na układach UL1980 i Ul1970 jednak nie ma tych układów w sklepie w którym będe kupował potrzebne mi części dlatego myślałem alby wykonać coś takiego w inny sposób...tzn. wskaźnik poziomu sygnału w.cz wskaźnik stereo i wskaźnik dokładnego dostrojenia na dwóch ledach.

Jeszcze co do samej głowicy to które elementy z oryginalnego projektu mam usunąć żeby wszystko było w porządku???

Skomentuj

Zamieszczone przez faber33 Zobacz posta
                Jak mam to rozumieć??? Poprostu doprowadzić na stałe to napięcie 4,5V???
                Tak. Napięcie może być wzięte z zasilania przez odpowiedni dzielnik.

Jeszcze co do samej głowicy to które elementy z oryginalnego projektu mam usunąć żeby wszystko było w porządku???
                Wszystkie elementy starej głowicy...

Skomentuj

Jeśli dobrze rozumiem powinno to wyglądać tak:
                  przeróbka1.jpg

Skomentuj

W tym tunerze zastosowano jeszcze "płytkę wskaźników" zrobioną na układach UL1980 i Ul1970 jednak nie ma tych układów w sklepie w którym będe kupował potrzebne mi części dlatego myślałem alby wykonać coś takiego w inny sposób...tzn. wskaźnik poziomu sygnału w.cz wskaźnik stereo i wskaźnik dokładnego dostrojenia na dwóch ledach.
                    Zamiennikiem UL1980 jest UAA180, chyba widziałem go w sklepach. Zamiennikiem Ul1970 jest UAA170. Do zrobienia wskaźnika sygnału wystarczy Ci UAA180, UAA170 może być zastosowany do zrobienia skali strojenia na ledach. Diodę wskaźnika stereo podłączasz przez rezystor do nóżki nr 7 układu UL1621, a wskaźnik dostrojenia możesz zrobić na tranzystorach. Popatrz na schemat polskiego tunera Unitra Eltra T9015, podobna konstrukcja oparta o te same układy, ma wskaźnik poziomu sygnału, wskaźnik częstotliwości na ledach, wskaźnik stereo oraz dostrojenia FM.

Skomentuj

zrób tak jak jest w projekcie, tylko kondensatory mniejsze i mniej zwojów w cewkach
                      mam tez te numery na strychu, tam byla opisana cala wieza , nie tylko tuner :)

Skomentuj

Zamieszczone przez suszi Zobacz posta
                        zrób tak jak jest w projekcie, tylko kondensatory mniejsze i mniej zwojów w cewkach
                        mam tez te numery na strychu, tam byla opisana cala wieza , nie tylko tuner :)
                        A pomożesz mu to zestroić? Po pytaniach zadawanych przez kolegę faber33 należy wnioskować, że jego wiedza w tym temacie jest raczej mierna (bez urazy) i wątpię czy ma konieczną aparaturę pomiarową. Dodatkowo tak zmodyfikowana głowica nie uzyska swoich optymalnych parametrów i najlepszym rozwiązaniem jest jej wymiana.

Jeśli dobrze rozumiem powinno to wyglądać tak:
                        Trzeba usunąć jeszcze heterodynę (która jest w nowej głowicy, więc po co dublować). Wymazałem ją na Twoim obrazku:
                        Last edited by DiscoLED; 05.08.2011, 08:20.

Skomentuj

Okej dziękuje koledze za odpowiedź

Ponawiam moje pytanie:
                          Z tekstu wyczytałem że:
                          "Napięcie przestrajające stabilizowane przez układ US4 (UL550) i przekazywane do programatora czterokanałowego. Przełączanie stacje dokonywane jest przy użyciu przełączników S5...S8"

W miejsce tego cuda chciałbym użyć układu SAA-1057 do syntezy częstotliwości
                          i programatora cyfrowego stacji z pamięcią powiedzmy 10 stacji. Niby jest kilka projektów tego typu syntezy w googlach ale żaden z tych projektów mnie nie usatysfakcjonował...może by koledzy podali jakiś pomysł???

Skomentuj

głowica:
                            w głowicy GLORIA wyjście oscylatora jest - podpinasz to do wejścia FM syntezy

synteza:
                            napięcie przestrajania jest w zakresie do 30V, trzeba doczytać, czy można ten zakres sensownie regulować

zostaje kwestia sterowania syntezą z mikrokontrolera jakiegoś

Skomentuj

faber33, masz może schemat przedwzmacniacza, który był również opublikowany w Audio HiFi Video i stanowił wraz z tym tunerem i końcówką mocy coś w rodzaju wieży?

Skomentuj

tutaj masz zestaw wskaźników od tunera radmor 5122 o ile dobrze pamiętam to skala jest na ul1970 , a wskaźnik poziomu sygnału na ul1980 :

http://allegro.pl/radmor-5122-czesci...744484461.html
                                Last edited by ttoip; 06.08.2011, 09:26.

Skomentuj

Jeszcze mam takie pytanie odnośnie stereodekodera czy jest możliwość jego zamiany na dekoder LA3401???

Sławek:K niestety niemam numeru z przedwzmacniaczem i wzmacniaczem z tamtej "wieży" :/
                                  Last edited by faber33; 08.08.2011, 21:35.

Skomentuj

nie widze problemu

Skomentuj

Może by coś więcej koledzy powiedzieli na ten temat:P???

Skomentuj

po pierwsze czytamy specyfikacje :)
                                        bede miec wiecej czasu to ci to rozrysuje

Skomentuj

Czaruję...
                                        X