Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z końcówką A-136

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z końcówką A-136

Witam panie i panów.
    Złożyłem dwie końcówki mocy na tranzystorach bipolarnych A-136. Problem polega na tym że na jednej końcówce napięcie stałe na wyjściu zachowuje się że napięcie wzrasta do 135mV, a następnie maleje do zera, i rośnie z powrotem, i tak w kółko. Regulacja odpowiedzialnego za to potencjometra nie działa (potencjometry sprawne). W drugiej skacze od 170 do 140mV, regulacja też nie działa. Natomiast prąd spoczynkowy, w obydwu przypadkach wskazuje ze jego nie ma, kręcąc potencjometrem zero reakcji. Montować elementy na płytce umiem, tranzystory sprawdzać czy działają też (omomierzem, lub miernikiem hFE). Jedną końcówkę sprawdziłem, rezystory, tranzystory końcowe, sterujące i wejściowe, są ok? Bynajmniej tak wyglądają, bezpieczniki całe. I powoli szlak mnie trafia. Zasilam to napięciem symetrycznym 2x +-56V. Brak poboru prądu i grzania się elementów wskazuje że coś jest nie tak, ale i tak nie wiem co, i bladze we mgle. Wszelkie propozycje wysłucham i przetestuje. Pozdrawiam

1. Sprawdź jeszcze ze 3 razy poprawność montażową elementów.
    2. Weź coś ostrego i "wyczyść" wszystkie miejsca między ścieżkami, gdzie potencjalnie cokolwiek mogłoby zrobić zwarcie.
    3. Co do poboru prądu to zmierz na obu szynach zasilania. Ja miałem podobny problem, że miernik pokazywał 0. Po prostu masz miernik uszkodzony.

Skomentuj

Sprawdzę dopiero jutro bo dziś nie mam już jak, Wczoraj stwierdziłem że mój miernik się zepsuł, bo tak się stało, na rozładowanym paluszku pokazywał mi 74V hehe , dziś kupiłem nowy i powinien być sprawny.

Skomentuj

Tylko jak mierzysz prąd to nie "wyjedź" poza zakres pomiarowy bo uszkodzisz pomiar prądu.

Skomentuj

Wszystko sprawdzone, i nadal nie mam nic :/
          Jak nie a prądu to nic nie uszkodzę Elementy dobrze wlutowane, i nawet je przelutowałem czy nie ma zimnych lutów

---------- Post dodany o 18:14 ---------- Poprzedni post o 15:08 ----------

Dobra, wylutowałem i sprawdziłem wszystko poza kondensatorami foliowymi. Sprawne na 100% są tranzystory, przewodzą tylko w 1 stronę, może schemat układu jest skopany, tylko po co to sprzedawać :/

Skomentuj

Schemat raczej jest dobry.

Skomentuj

Zauważyłem że na tranzystorach końcowych 2sc5200 między kolektor i bazą jest napięcie 52,7V, a na 2sc1943 występuje stale zmieniające się napięcie od 300-0 mV. Nie mam miernika pojemności ale na wszelki wypadek wymieniłem kondensatory, sytuacja jest ta sama.
              Ta sama sytuacja jest na tranzystorach sterujących MJE15031 i na T3 BC546b
              P.s. schemat http://obrazki.elektroda.pl/6987767100_1312560400.jpg

---------- Post dodany o 08:36 ---------- Poprzedni post o 17:53 ----------

Panowie czy mi się zdaje czy (T4&T5) mje350 i (T7&T6) mje340 powinny być zamienione na rysunkach?
              Last edited by Meteo; 24.08.2011, 19:06.

Skomentuj

Wydaje Ci się :)
                Zacznij od początku czyli pomiaru napięcia na R6, R3 i R4.

Skomentuj

Masz racje wydaje mi się, ten układ jest z deka podobny do PA300, tam jest tak samo na schemacie :)
                  Na R6 mam ok27mV, z czego ma tendencje wzrostową do ok 50mV i znowu maleje do 38mV, w tym przedziale się utrzymuje.
                  R3 dziwnie pokazuje bo ok 1,2-1,8 mV, R4 320mV.
                  Na R16 mam 6,6mV. R17 ok 3,8mV.

---------- Post dodany o 09:07 ---------- Poprzedni post o 11:37 ----------

[/COLOR]Problem leżał w przerwanym kablu do Gdn, ale nie działa regulacja prąd spoczynkowego :/
                  A Dc na wyjściu ok 8mV.

---------- Post dodany o 10:57 ---------- Poprzedni post o 09:07 ----------

Rezystory R18 i 19 pokazują 0,4i 0.9mV, R13 65mV, a R12 900mV. Przy kręceniu potencjometrem napięcia na R13 i R12 wzrastają. Ale pobór prądu nie zwiększa się i na rezystorach emitrerowy nadal pokazuje 0mV . Tranzystory T5, T4, T7 grzeją się, ale T6 nie, który odpowiada za regulację prądu spoczynkowego.

---------- Post dodany o 12:14 ---------- Poprzedni post o 10:57 ----------

Az w końcu coś pokazało I w ten sposób poleciał tranzystor sterujący i Tranzystory mocy Ludzie nie wiedziałem że pod wpływem nagłego przypływu prądu wzmacniacz potrafi tak ładnie błyskać jak na sylwestra hahah
                  Drugą końcówkę odpaliłem, technicznie jest sprawna, ale na końcowy test chce poczekać aż będzie stereo gotowe :) Narazie poczeka az dojdą końcowe i sterujące tranzystory, a końcowy efekt dam do gotowych konstrukcji :) Pozdrawiam i niech moc będzie z wami
                  Last edited by Meteo; 26.08.2011, 12:15.

Skomentuj

Czaruję...
                  X