Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zabezpieczenia wysokotonówki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zabezpieczenia wysokotonówki

Mam takie pytanie, jak moge zabezpieczyć głośniki wysokotonowe w mojej konstrukcji przed spaleniem? Zwrotniaca to Janbo 3-DROŻNA J-3A 8 OHM, wysokie tony to Tonsil GDWT 9/80/8, które juz raz udało mi sie spalić jak dałem ok 100W rms..:/ Czytałem w sieci ze mozna zastosować jakieś układy ochronne na bazie żarówki:/? Jak ktoś moze mi pomóc to z góry dzięki

Jeśli to jest do domu a nie na estrade to żarówke sobie daruj, podejzewam ze ta tuba nie jest stłumiona, bo w tych zwrotnicach nie ma tłumików, i gra z 10 db za głośno:) oblicz i zrób tłumik na rezystorach i obejdzie się bez zabezpieczenia a koszt to kilka zł.

Skomentuj

Którego rzędu jest filtr na ten GDWT w zwrotnicy, pierwszego? Może kondensator sprzęgający jest przebity, jeśli to elektrolit? Najlepiej gdyby głośnik byłby odcięty filtrem II rzędu (jeśli nie jest) - nie jest potrzebny wyższy rząd w konstrukcji trójdrożnej. Ten głośnik ma b. dużą sprawność i wytrzymałośś a możesz go stłumić L-padem 6.8 ohm szeregowo i 2.2 równolegle z głośnikiem o 12 dB wtedy powinno być ok, ale czasem trzeba więcej. Rezystory ceramiczne blokowe (białe) mocy 5W. Ta zwrotnica to pewnie jakieś padło, o ile pamiętam! :-( Pewnie tylko I rząd. Wysokotonówce przydałaby się więc jakaś cewka równolegle do wyjścia z kondensatora (przed tłumikiem), tak z 0.2-0.5 mH.

Skomentuj

Witam,
        Spróbuj znaleźć informacje na temat multifuse`s. To prosty i tani sposób.
        Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

multifuse cztli pozystory albo inaczej bezpieczniki polimerowe sa kiepskie do kolumn.
          Juz lepsza jest zarowka w szereg 21W 24V. Jak dasz za duzo mocy to bedzie widac jak sie swieci :)

Skomentuj

Witam,
            Cóż Irku, akurat ja nie przepadam za "choinkami". Osobiście dość często stosuję tylko multifuses, jeśli komuś szkoda środków na ewentualną wymianę danego głośnika na nowy. Z pewnego doświadczenia powiem tylko, że aplikacji dla multifuse`ów trochę trzeba się niestety nauczyć i w pełni spełniają swoje zadanie. Zupełnie nie musi być ich widać.
            Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Dzisiaj dostane nowe zwrotnice bo zdaje sie ze były padniete. A filtr na nich jest II rzędu.. Co do tych 10 db to sie zgadzam ze grają troche za głośno... Wieczorkiem zobacze czy dalej tak jest, czy moze im przeszło :]

A odnośnie zwrotnicy:
              Dopuszczalna ciągła moc przenoszona przez zwrotnicę: 160 VA
              Częstotliwość podziału: 600/4500 Hz
              Tłumienia: 6/12/6/12 dB/okt

Skomentuj

Co do mulifuse to stosuja je amatorzy z kiepskim skutkiem. W zawodowych konstrukcjach stosuje sie wlasnie zarowki!!!
                Zarowka duzo lepiej zabezpiecza glosnik bo ma podobna bezwladnosc cieplna do cewki glosnika. Natomiast multifuse zanim sie rozgrzeje to glosnik sie zdazy spalic. Dotyczy to naglego sprzezenia z miktofonu a to profesjonalne kolumny musza wytrzymac! Mam setki roznych bezpiecznikow multifuse i leza bo sie po prostu nie sprawdzily. I nie chodzi tu o testy ktore ja wykonuje ale o wymagajacego klienta ktory robi z kolumnami co chce.

Skomentuj

irek czyli ty polecasz jednak żarówki? Jak tak to jakie mam zastosować? te 21W 24V wystarczą, czy moze jakieś inne? A i łączyć ją w szereg z głośnikiem wysokotonowym?

Skomentuj

tak jak mówisz chyba że to wersja z feroofluidem to wtedy 2x21V/24V włukna równolegle

Skomentuj

Do domowych kolumn najczesciej wystarcza zarowka 21W/24V mozna tez dac 21+5W/24V. Dexon sprzedaje takie ryrkowe 18W/24V. Dobor zarowki zalezy glownie od zastosowanego filtra bo zarowke daje sie w szeeg z filtrem a nie samym glosnikiem. Dla filtru 6dB/okt jest ona wlaczona szeregowo i powinna byc dosc mala. Dla filtra 12dB/okt przez zarowke plynie rowniez prad cewki a wiec powinna miec juz wieksza moc. Dla filtra 18dB/okt lub wiekszego obciazenie glosnika jest juz mniejsze i znow wystarczy mala zarowka. Przy wiekszych mocach trzeba dac zarowki na wieksze napiecia zeby po prostu sie nie spalily.
                      Najprosciej wykonac praktyczny test. Odkrecic wzmak na pelna moc i dac utwor o duzej zawartosci wysokich tonow mozna podkrecic jeszcze wysokie. Zarowka w takiej sytuacji powinna lekko sie rozjazyc ale tylko w pewnych chwilach. Wtedy wiadomo ze jest dobrze dobrana. Jesli bedzie sie swiecic za bardzo to musimy dac ja wiekszej mocy a jak wogole to mniejszej.

Skomentuj

oki, dzięki za pomoc :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X