Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Technics SA-DX950 + Diora WS 504B + subwoofer pasywny Sony SS-WS550

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Technics SA-DX950 + Diora WS 504B + subwoofer pasywny Sony SS-WS550

Witam,

Wszedłem w posiadanie zestawu głośników 5.1 sony, w którego skład wchodzi subwoofer pasywny o oznaczeniu SS-WS550 (impedancja według producenta to 3ohm). Niestety mój amplituner posiada jedynie wyjście na subwoofer aktywny. W instrukcji napisali, że w takim wypadku podłączam subwoofer z przednimi złączami głośnikowymi (przyznam się, że nie do końca rozumiem o co chodzi) lub dodatkowy wzmacniacz. Jeśli chodzi o dodatkowy wzmacniacz to stoi u mnie w domu sprawna Diora WS 504B. Czy dałoby się ją wykorzystać jako ten dodatkowy wzmacniacz i jakoś połączyć w jedną całość? Jeśli tak to w jaki sposób to podłączyć?

Pomyślałem, że można by podłączyć wyjście przeznaczone dla subwoofera z amplitunera do jednego z kanałów wzmacniacza diora i do niego subwoofer. Ale niestety nie jestem specem w dziedzinie elektroniki, a nie chciałbym czegoś zepsuć w ten sposób. Pierwsza kwestia jest taka czy mogę do wzmacniacza 8ohm (w instrukcji diory niestety nie mogę znaleźć informacji o impedancji, więc przypuszczam, że tyle właśnie wynosi) podłączyć subwoofer o impedancji 3ohm (przyznam, że te 3ohm dla mnie brzmi dziwnie, ale nie ma co nie ufać producentowi)? Następnie czy mogę podłączyć głośnik tylko np. pod lewy kanał, a prawy zostawić niepodłączony? Wiem, że teoretycznie powinno to grać, ale czy nie będzie na tym cierpiał wzmacniacz?

Jeśli moje pytania są po prostu głupie lub nieodpowiednie to najmocniej przepraszam.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Zamieszczone przez kkamis Zobacz posta
    sprawna Diora WS 504B. Czy dałoby się ją wykorzystać jako ten dodatkowy wzmacniacz i jakoś połączyć w jedną całość?
    nie podlaczaj tego suba pod diore bo ja zabijesz!
    glosniki i wzmacniacz beda graly ale samo podlaczenie glosnika o nizszej impedancji niz 6-8ohm spowoduje ze STK zacznie sie powoli lecz skutecznie psuc!

twoj tok myslenia jest poprawny - ale nie z tym glosnikiem
    masz jakis budzet na lepszy glosnik do suba?
    chociaz szczerze mowiac juz zaprzestali produkcji odpowiedniego glosnika pod ten wzmacniacz :???:

Skomentuj

jak zdobedziesz jakis glosnik 8om to wtedy mozesz tak zrobic
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ja bym tu widzial STX GDN AP ktorego niedawno zaprzestali produkowac
        2 cewki 8r - idealnie pod ten wzmacniacz
        tylko ze sub troche duzy :lol:

Skomentuj

ale ap nie mial dwoch wyprowadzen cewek tylko cewki spiete na stale
          sub 50L wiec standardowy jak na glosnik tej srednicy
          i szkoda, ze przestali go produkowac
          byl bardzo fajny
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            nie podlaczaj tego suba pod diore bo ja zabijesz!
            glosniki i wzmacniacz beda graly ale samo podlaczenie glosnika o nizszej impedancji niz 6-8ohm spowoduje ze STK zacznie sie powoli lecz skutecznie psuc!

twoj tok myslenia jest poprawny - ale nie z tym glosnikiem
            masz jakis budzet na lepszy glosnik do suba?
            chociaz szczerze mowiac juz zaprzestali produkcji odpowiedniego glosnika pod ten wzmacniacz :???:
            Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jeśli chodzi o budżet to nie przewidziałem żadnego - po prostu myślałem, że to co mam jakoś da się wykorzystać. No ale cóż...

Może to głupie, ale czy gdybym połączyć szeregowo z głośnikiem rezystor 5ohm to coś by to zmieniło. Wiem, że impedancja w takim wypadku się sumuje. Ale przypuszczam, że większej głupoty wymyślić nie mogłem :)

Skomentuj

Może to głupie, ale czy gdybym połączyć szeregowo z głośnikiem rezystor 5ohm to coś by to zmieniło. Wiem, że impedancja w takim wypadku się sumuje. Ale przypuszczam, że większej głupoty wymyślić nie mogłem
              tak mozna, przyciszylo by glosnik
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                tak mozna, przyciszylo by glosnik
                DF spadnie do wartości marnawych a i na tym rezystorze będzie się wydzielała spora moc.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  na tym rezystorze będzie się wydzielała spora moc.
                  no wiadomo bo to nie wysokotonowka
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

takich zabiegow nie robi sie z glosnikami niskotonowymi
                    zacznie on grac zupelnie inaczej, spadnie moc, rezystor zacznie sie grzac itp itd

czyli nie warto

Skomentuj

Rozumiem.

A co powiecie na głośnik Tonsila GDN 20/80? Nadawałby się? To jedyny głośnik Tonsila o średnicy 20cm takiej jaki jest oryginalnie w subwooferze Sony.

W grę wchodziłoby jeszcze zmontowanie jakiegoś wzmacniacza (np. tego od Irka na TDA7294), tylko czy jest sens? Skoro Diora stoi nieużywana, a przypuszczam, że parametry ma lepsze.

Skomentuj

A co powiecie na głośnik Tonsila GDN 20/80? Nadawałby się? To jedyny głośnik Tonsila o średnicy 20cm takiej jaki jest oryginalnie w subwooferze Sony.
                        a to sony jest jakims wyznacznikiem jakosci?

poszukaj suba na tych glosnikach od zestawu sub-sat 2,2
                        tam siedza 2 GDN 20/80 8r ktore idealnie nadadza sie pod twoj wzmacniacz

obecnie widze tylko aktywna wersje http://allegro.pl/tonsil-aktiv-200-2...768153954.html
                        jakbys chcial zbudowac to tu masz obudowy tanio http://allegro.pl/tonsil-aktiv-200-m...757309954.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          a to sony jest jakims wyznacznikiem jakosci?
                          Broń Boże :) Miałem tylko na myśli wielkość głośnika :)

Nie chcę wydawać pieniędzy na nowy subwoofer, bo i tak prawdopodobnie czeka mnie wydatek na amplituner, bo w technicsie niestety brak hdmi. Także jeśli to możliwe to wymieniłbym głośnik w tym subie i wykorzystał Diorę jako wzmacniacz do niego.

Skomentuj

Czaruję...
                          X