Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dla subwoofera Holton 200 czy Holton 400

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dla subwoofera Holton 200 czy Holton 400

Witajcie koledzy
    Wracam sobie dzis ze spacerku do domku chce posłuchać muzyki a tu okazuje sie że subwoofer nie działa:|
    Poradziłem sobie z nim i jest ok ale natomiast nie wiem czy wytrzyma miesiac dwa czy pół roku i musze odłożyć wszystkie wydatki chcac go ostatecznie skonczyć i zrobić porzadny wzmaczniacz dla niego.
    I moje pytanie jest nastepujace Co lepiej Holton 200 czy Holton 400 Mój przetwornik to bsw104II ale możliwe że zmienie na coś mocniejszego może mds 10 ale najpierw trzeba skończyć jedno:)
    Nastepne pytanko brzmi czy moge zastosować w tym holtonie przedwzmaczniacz z tego starego prosona jest on w dobrym stanie wrecz nietykany obcą łapa,Wędruje z niego 7 kabelków które sa podłaczone do końcówki mocy,Nada sie?
    I to chyba na tyle Z góry dziekuje za zainteresowanie i pomoc w temacie
    Last edited by lklukasz; 14.08.2011, 21:03.

1. Zacznijmy od podstawowej kwesti, czyli jaką moc ma ten głośnik ? (RMS oczywiście)
    2. Przedwzmacniacz może zostać firmowy, ale musisz sprawdzić które przewody doprowadzają sygnał.

Skomentuj

tylko, że holton 200 podaje 200 wat dla 4 ohm, a holton 400 podaje 400 wat też dla 4 ohm, oczywiście przy odpowiednim napięciu. Pomijając ten fakt bo bsw zdaje się, że ma 4 ohmy, o jakim przedwzmacniaczu Ty piszesz? Do subwoofera daje się filtr dolnoprzepustowy(w zasadzie górno, bo dolno to bardziej o subsonicu można powiedzieć, który też warto zastosować), jesteś trochę na forum i powinieneś to wiedzieć. No chyba, że pisząc przedwzmacniacz masz na myśli filtr, ale to chyba nie jest prawidłowa terminologia. Przedwzmacniacze nie służą do odfiltrowywania częstotliwości.

Skomentuj

Ogólnie to holtony szału nie robią...
        Na twoim miejscu przyjżałbym się n-mosfetowi irka i mosfetowi zbiga. Myślę, że to dwie najbardziej dopracowane konstrukcje, które nadają się do suba.

Skomentuj

Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz posta
          1. Zacznijmy od podstawowej kwesti, czyli jaką moc ma ten głośnik ? (RMS oczywiście)
          Nie mierzyłem tego głosnika i nie moge tego stwierdzić lecz zakładam że około 220Wat rmsu
          Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
          o jakim przedwzmacniaczu Ty piszesz? Do subwoofera daje się filtr dolnoprzepustowy(w zasadzie górno, bo dolno to bardziej o subsonicu można powiedzieć, który też warto zastosować), jesteś trochę na forum i powinieneś to wiedzieć. No chyba, że pisząc przedwzmacniacz masz na myśli filtr, ale to chyba nie jest prawidłowa terminologia
          Chyba do końca sie nie zrozumieliśmy mówisz o filtrze dolnoprzepustowym który stosuje sie w subwooferach pasywnych a ja potrzebuje aktywnego modułu wzmaczniacza,A na tym przedwzmaczniaczu o którym pisze nie znajduje sie tylko filtr dolnoprzepustowy ale i odwracanie fazy i zabezpieczenia.

Holton 200 to dla niego akurat z tym że nie ma rezerwy no i o mocniejszym przetwroniku moge zapomnieć,Wydaje mi sie że holton 400 jest jak najbardziej optymalny było by dużo mocy w zapasie.

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
          Ogólnie to holtony szału nie robią...
          Na twoim miejscu przyjżałbym się n-mosfetowi irka i mosfetowi zbiga. Myślę, że to dwie najbardziej dopracowane konstrukcje, które nadają się do suba.
          I tak chciałbym zrobić coś na wzór panelu irka 300 Ale jeden N-mosfet jak dobrze wygrzebałem ma jedynie 150W a ja potrzebuje minimum 200W.
          Powiedz czym tak naprawde róznia sie te N-mosfet'y od holtonów chodzi mi głównie o brzmienie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
            dolno to bardziej o subsonicu można powiedzieć
            dolno przepustowy to dla ciebie subsonic?

---------- Post dodany o 00:39 ---------- Poprzedni post o 00:36 ----------

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
            Nie mierzyłem tego głosnika i nie moge tego stwierdzić lecz zakładam że około 220Wat rmsu
            glosnika nie trzeba mierzyc, zeby okreslic jaka ma moc
            mówisz o filtrze dolnoprzepustowym który stosuje sie w subwooferach pasywnych a ja potrzebuje aktywnego modułu wzmaczniacza,
            w aktywnych modulach tez jest filtr dolnoprzepustowy
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jeżeli chodzi o brzmienie to Ci nie powiem, bo nie słyszałem.
              Bardziej sie skupiłem na konstrukcji elektrycznej.
              N-mosfet irka i mosfet zbiga to pewniki, dobrze zaprojektowane i opisane. Z tego co pamiętam to schemat n-mosfeta ukazał się w edw.
              Irek mierzył holtona na płytce od altrona. Wyniki znajdziesz na głównej.
              Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić n-mosfeta lub mosfeta na kilku parach tranów.

Skomentuj

Z tego co pamiętam to schemat n-mosfeta ukazał się w edw.
                byl
                zreszta pod kitem w avt jest wszystko opisane
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

N-mosfet irka i mosfet zbiga to pewniki, dobrze zaprojektowane i opisane. Z tego co pamiętam to schemat n-mosfeta ukazał się w edw.
                  Irek mierzył holtona na płytce od altrona. Wyniki znajdziesz na głównej.
                  Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić n-mosfeta lub mosfeta na kilku parach tranów.
                  Jakoś nie moge sie przekonać do tych N-Mosfetów któś ma to w sumie porównywał z holtonem jak sie to sprawuje??
                  Wydaje że kupie AL-13 kit z avt + wszystkie elementy do niego.
                  Pytanie brzmi czy trafo 400VA 2x50V czy lepiej 2x45V? Dodam że chce wycisnać z niego ostatnie soki:) No i jak z filtracja może zamiast 2 kondów zamontować 6 o mniejszej pomjemnosci ? czy nie ma to znaczenia?.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    dolno przepustowy to dla ciebie subsonic?[COLOR="#696969"]
                    Tak się składa, że czytałem kiedyś artykuł, który w taki sposób to sugerował i bardzo logicznie to tłumaczył, nie chce mi się w sumie wdawać w dyskusję bo to akurato donikąd nie zaprowadzi:)

Marios 221, w zasadzie wszystkie współczesne filtry mają odwracanie fazy. Natomiast w kwestii zabezpieczeń nie będę się wypowiadał bo się na tym nie znam. Skąd Twój wniosek, że chodziło mi o pasywny? Napiszę tak, raczej każdy na tym forum odradza pasywne filtrowanie suba, a ja w tym wypadku nie odstaje od reszty. Przedwzmacniacze to we wzmacniaczach o pełnym paśmie, tutaj uważam, że poprawna nazwa to filtr.

Dodam, że sam używam n-mosfeta na irfp250n, 2x45V dla 8ohm. Wzmak napędza SLS 8 i radzi sobie z nim genialnie.

---------- Post dodany o 07:01 ---------- Poprzedni post o 06:55 ----------

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    dolno przepustowy to dla ciebie subsonic?[COLOR="#696969"]
                    Tak się składa, że czytałem kiedyś artykuł, który w taki sposób to sugerował i bardzo logicznie to tłumaczył, nie chce mi się w sumie wdawać w dyskusję bo to akurato donikąd nie zaprowadzi:)

Marios 221, w zasadzie wszystkie współczesne filtry mają odwracanie fazy. Natomiast w kwestii zabezpieczeń nie będę się wypowiadał bo się na tym nie znam. Skąd Twój wniosek, że chodziło mi o pasywny? Napiszę tak, raczej każdy na tym forum odradza pasywne filtrowanie suba, a ja w tym wypadku nie odstaje od reszty. Przedwzmacniacze to we wzmacniaczach o pełnym paśmie, tutaj uważam, że poprawna nazwa to filtr.

Dodam, że sam używam n-mosfeta na irfp250n (4 tranzystory), 2x45V dla 8ohm. Wzmak napędza SLS 8 i radzi sobie z nim genialnie.

Skomentuj

Wydaje że kupie AL-13 kit z avt + wszystkie elementy do niego.
                      Najpierw przeczytaj to http://fratu.pl/irek/?holton400-%28al13%29,46
                      i zastanów się czy warto...

Skomentuj

Najpierw przeczytaj to http://fratu.pl/irek/?holton400-%28al13%29,46
                        i zastanów się czy warto...
                        Irek dobrze prawi ale nie mówi mi to zbyt wiele,Wiekszość projektów ma jakieś błedy.
                        Dla mnie jest waże żeby bezproblemowo działał nie stwarzał problemów i miał wysoka moc poza tym układ łatwy w złożeniu.

Skomentuj

Kolego Adam85 musze cie odeslac do strony glownej, zebyc zyskal troche informacji albo polecic czytac taksty ze zrozumieniem
                          dla wyjasnia filtr subsoniczny to filtr gorno przepustowy z bardzo niska czestotliwoscia graniczna
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Może i źle pamiętam, bo tamten tekst czytałem dawno temu:) Sory za wprowadzanie w błąd, zapamiętam:)

Skomentuj

Po co ci jakieś filtry, odciecia, sumatory skoro wszystko to rpobi amplituner i wystarczy odłączyc "goły" wzmacnaicz do suba.

Skomentuj

pegelmesser Przepraszam chciałem sie dowiedzieć jaki amplituner?
                                Goły wzmaczniacz do suba? nic z tego nie rozumie...

Skomentuj

Kazdy amplituner.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser Zobacz posta
                                    Kazdy amplituner
                                    Przykro mi z tego powodu lecz mój amplituner ma tyle z tym urzadzeniem wspołnego że ma zamontowany tuner nic wiecej poza tym nie ma odwracania fazy płynnej regulacji pasma w ogóle zadnej regulacji pasma nie ma...
                                    Wiec nie wiem o czym ty do mnie piszesz.
                                    Poza tym mam już przedwzmacniacz wiec nie wiem po co ta rozmowa,Jak kolega napisał na poczatku że musze poszukać tylko sygnalu w tych kablach tak też zrobie i basta.

Skomentuj

no moze i cos w tym jest
                                      ale smiedzi mi to amatorka
                                      dla mnie wzmacniacz do suba musi posiadac plynna regulacje fazy
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Koledzy zbaczamy z tematu!

Prosze o odpowiedzi bo to dla mnie ważne jeśli kupie płytke altrona AL-13 mam coś w niej poprawiać czy polutować według schematu?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X