Hej niedawno zakupiłem dwie kolumny STX F-140 i do tego suba STX S-140, odnośnie kolumn na forum czytałem o wymianie zwrotnicy, jednak nie wiem, na jaka? Co do suba to, gdy włączę go to słyszę przydźwięk nie jestem w stanie określić czy to z zasilacz końcówki mocy, bo sub jest aktywny czy może to jest spowodowane przez sygnał podawany od amplitunera, czy jest jakiś sposób na usuniecie tego? Cały zestaw jest napędzany amplitunerem Denon AVR-1801. Wiem ze nie są to kolumny wysokiej klasy, ale na pewno lepsze od jakiejś chińszczyzny, chciałbym nieco poprawić, jakość odsłuchu całego zestawu.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX F-140, STX S-140 Pytnia
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Damian89 Zobacz postaodnośnie kolumn na forum czytałem o wymianie zwrotnicy, jednak nie wiem, na jaka?
odkad Sound Wave tam pracuje KAZDA kolumna ma pozadna zwrotnice. bardzo budzetowa ale pozadna i projektowana pod konkretne glosniki... tak wiec nie wiem gdzie wyczyales takie bzdury zeby tam zwrotnice wymieniac! :???:
Zamieszczone przez Damian89 Zobacz postaCo do suba to, gdy włączę go to słyszę przydźwięk nie jestem w stanie określić czy to z zasilacz końcówki mocy, bo sub jest aktywny czy może to jest spowodowane przez sygnał podawany od amplitunera, czy jest jakiś sposób na usuniecie tego?
odlacz kabel sygnalowy od suba i zobacz czy dalej buczy
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postagdzie to wyczytales?
odkad Sound Wave tam pracuje KAZDA kolumna ma pozadna zwrotnice. bardzo budzetowa ale pozadna i projektowana pod konkretne glosniki... tak wiec nie wiem gdzie wyczyales takie bzdury zeby tam zwrotnice wymieniac! :???:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaale to buczenie jest z glosnika? czy z okolic wzmacniacza?
Zweryfikuj to o co pytał Paweł, bo możliwe że głośnik milczy,a buczenie wywołuje trafo.
Skomentuj
-
Mieszkasz blisko transfrormatora dużej mocy?
W jakim miejscu stoi sub? obok?
Inne kable które biegna obok subwoofera sa ekranowane?
Spróbuj ustawić subwoofer w innym miejscu i napisz czy buczenie ustało.
Jeśli nie przestanie to możesz oddac do stx na gwarancje lub jeśli już skończyła sie wyciangać panel i spróbować zmienic położenie transformatora wzgledem końcówki mocy i przedwzmaczniacza.
Skomentuj
-
Nie, nie mieszkam blisko transformatora dużej mocy.
Sub stoi obok amplitunera w odległości około 20 cm, nie mam stolika na RTV.
Jeżeli chodzi o kable ktore biegna obok to od kolumienek F-140 sa nie ekranowane tylko z OCF, kabel zasilający do sub i od konsoli do gier. Kabel sygnałowy do suba mam ekranowany.
Co do miejsca, to ta opcje sprawdzałem zanim post zamieściłem nie gra to roli i tak jest buczenie w głośniku.
Gwarancje mam bo głośniki mam 2 miesiące dopiero, ale czy uznaja to jako wade fabryczna produktu? Może powiedzą porostu ze tak musi być i koniec.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Damian89 Zobacz postaGwarancje mam bo głośniki mam 2 miesiące dopiero, ale czy uznaja to jako wade fabryczna produktu? Może powiedzą porostu ze tak musi być i koniec.
moze poprostu tak jest skonstruowany wzmacniacz ze sam z siebie buczy
w tanszych subach jest panel imporowany z chin...
kto wie jak to zaprojektowali :p
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postano i dlatego pytalem czy tak gral od pocatku
moze poprostu tak jest skonstruowany wzmacniacz ze sam z siebie buczy
w tanszych subach jest panel imporowany z chin...
kto wie jak to zaprojektowali :p
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Damian89 Zobacz postaCzy sub jest tani to kwestia dyskusji, a może końcówkę mocy wymienić na coś spod skrzydeł Irka?
w skali swiatowej sa mega tanie
ale na skale polski to i tak trzeba troche wylozyc...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaa czy ty masz pojecie ile kosztuja irka panele?
w skali swiatowej sa mega tanie
ale na skale polski to i tak trzeba troche wylozyc...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaa czy ty masz pojecie ile kosztuja irka panele?
Praca własna zawsze była i będzie w cenie, ale za to mamy czysty sygnał bez zbędnych śmieci.
Za piecyk Irka można by kupić z 8 szt. GDN-a użytego w twoim subie - coś za coś...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Damian89 Zobacz postaWymieniłbym sekcje filtrująca, albo cały blok czyli filtr na Altron AL-18, końcówkę mocy na AL-11.
Dorośnij chłopie co robiła fabryka sie nie tyka chyba stx to obliczył i nie wyciagniesz wiecej z tego suba...
A poza tym to prawdopodobnie trafo jest uszkodzone anie końcówka.
Zreszta po tym co przeczytałem to wnioskuje że nie dojżałeś do audio a tym bardziej do diy,A może zmień sobie instalacje elektryczna w domu bo masz przydzwiek sieciowy na to samo wyjdzie...
Skomentuj
Skomentuj