Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacze mocy na identyczne napięcie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacze mocy na identyczne napięcie.

Witam. Potrzebuje 2 układów scalonych ( końcowek mocy) jednej o mocy okolo 15W i drugiej okolo 40W które byłyby zasilane takim samym napięciem. Jeśli ktos znałby takie to prosze o info. Btw. Mam jeszcze takie pytanie. Załóżmy że głośnik ma moc rms 50W i Pasmo przenoszenia: 60Hz - 20000Hz. Jakiej mocy wzmacniacz musiałbym ( tak mniej więcej ) podłaczyć wstawiając filtr gornoprzepustowy na przedzial 160- 20000Hz do tego głośnika? Bo jak wiemy najwiecej mocy idzie na niskie czestotliwosci.

A kolega wie z czego wynika moc? Z napięcia

Skomentuj

TDA1554Q (4kanałowa) czy mocniejszy LM4780 (2kanałowa). Mostkujesz je pod siebie wg własnych upodobań pod takim samym napięciem zasilania...

Skomentuj

Mozesz również tda1554q w mostku na stereo i wiem ze jest też jakaś kostka tda samochodowa ktora przy napięciu 12v wyciąga ok 40 czy nawet 50w ale przy 2ohm.
        Pawel S mi o niej opowiadał.
        Ale najprościej jedna kostka 4kanalowa gdzie dwa pracują w mostku a dwa w stereo
        Sent from my GT-I5800 using Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez DeKeR Zobacz posta
          wiem ze jest też jakaś kostka tda samochodowa ktora przy napięciu 12v wyciąga ok 40 czy nawet 50w ale przy 2ohm.
          Pawel S mi o niej opowiadał.
          tda 7560
          tda 7561
          tda 7562
          tda 7563
          tda 8560

Zamieszczone przez Morfeusz250 Zobacz posta
          Mam jeszcze takie pytanie. Załóżmy że głośnik ma moc rms 50W i Pasmo przenoszenia: 60Hz - 20000Hz. Jakiej mocy wzmacniacz musiałbym ( tak mniej więcej ) podłaczyć wstawiając filtr gornoprzepustowy na przedzial 160- 20000Hz do tego głośnika?
          50w
          moc wzmacniacza podaje sie w pelnym pasmie. jak ograniczysz mu pasmo to nadal bedziesz potrzebowal taka sama ilosc mocy na gorze pasma ale mniej pradu z powodu odciecia pasma dolnego
          tak wiec moc wzmacniacza musi byc taka sama ale moc pobierana z zasilacza bedzie mniejsza
          (oczywiscie pisze w mocnym uproszczeniu)

Skomentuj

A czy jest możliwosc zmostkowania dwoch kanalow w tda 7560? Bo kosc dosyc ciekawa, no moze troche duzo amperow i bedzie ciezko z trafem w zasotsowaniu domowym ale.... ;d A z ta moca to na prawde mnie zaskoczyles. myslalem ze jednak moc sie zmniejsza.
            PS: problem to rezystancja glosnika...
            Last edited by Morfeusz250; 13.09.2011, 11:28.

Skomentuj

A czy jest możliwosc zmostkowania dwoch kanalow w tda 7560?
              NIE! one sa juz zmostkowane

troche duzo amperow i bedzie ciezko z trafem w zasotsowaniu domowym
              dlaczego problem?
              jak masz kupic trafo to bym nawet inne scalaki zastosowal
              jak masz juz jakies to co innego

Skomentuj

No tak się składa że nie mam jeszcze trafa ale z tym nie ma problemu gdyż niedaleko mam sklep z transformatorami. A jakie scalaki zastosowałbyś w użytku domowym?

Skomentuj

skoro potrzebujesz 50w to uzyj popularnego TDA7294
                  koszt kompletnej koncowki zaczyna sie od ok 20zl + raditor + zasilacz
                  sam scalak da sie kupic od 6-7zl (w sklepach ok 15-20zl)

Skomentuj

To może powiem wam o co chodzi. Brat męczy mnie żebym zrobił mu mały zestawik do kompa a'la creative. Oczywiście chodzi tu o coś taniego i jednocześnie jakoś grającego. W obecnej chwili ma jakieś głośniczki sprzed 10 lat. Ja chcę to zrobić na dwóch szerokopasmówkach Visatona ( w miarę dobre parametry i TANIE) no i jakiś niskotonowiec stx'a. Pozostaje sprawa wzmacniacza ( który ma zostać wmontowany w obudowe głośnika, btw. głośniczki bedą robione pod wymiar pokoju, biurka). Jako że nie posiadam traf to chciałem zrobić coś na jednym żeby za duzo nie płacić. Ten tda 7294 będzie dobry do suba, a czy jest jeszcze jakiś scalak na 24V, oczywiście symetryczne bo lepiej kupić jeden większy transformator niż dwa różne- powod- taniej. Z góry dzięki za pomoc.

---------- Post dodany o 13:24 ---------- Poprzedni post o 13:12 ----------

Słuchajcie, znalazłem ten schemat wzmacniacza irka do suba i tam jest tak jakby wyprowadzone z tego zasilacza 24 V napięcie 12v na filtr więc mógłym podpiąć jakiś tda pod te 12V. Kwestia jaki. Jak myślicie, jaką moc mógłbym uzyskać np. z tda2050? Z tym że te 12V to już jest napięcie wyjściowe.

---------- Post dodany o 14:22 ---------- Poprzedni post o 13:24 ----------

Jeszcze jedno pytanko- przyglądałem się wykresowi mocy RMS w funkcji napięcia wyjściowego scalaka tda2050. Czy moglibyście wytłumaczyć jak to jest z tym poziomem zniekształceń. Załóżmy że mam głośnik o mocy rms 20W (8ohm) i podepnę go pod wzmacniacz tda2050 zasilany 12V ( na wyjściu ~17V). Według wykresu z noty katalogowej będę miał około 16W przy d=0,5 ale już przy d=1 będę miał lekko ponad 20W. Czyli jeżeli dobrze rozumiem to dając potek głośności na tda2050 na full mogę spalić głośnik? Nie da się zrobić tak że potek na full to te 16W i d=0,5? Poziom zniekształcen trzeba samemu kontrolowac?

Skomentuj

Kwestia jaki.
                      Żaden. .

Skomentuj

obczaj tę kostkę . tda 7375

Skomentuj

poszukaj TDA1554 chyba z nowego elektronika (nie pamietam juz dokladnie)
                          chodzi o scalak 4 kanalowy w ktorym 2 ida na satelitki a 2 na suba (zmostkowane)
                          bedzie to o mocy jak glosniki do kompa a za zasilanie moze posluzyc zasilacz komputerowy

Skomentuj

A czy jest możliwość podłączenia w szereg z kablami wtórnymi trafa rezystora odpowiedniej mocy ( 20W) i zmniejszenie przez to napiecia np. z 24 na 12V?

Skomentuj

Nie. Stabilizator. Tylko nie wiem jaki zadziała na takie napięcie.

Skomentuj

No dobra, może przesadziłem z aż tak dużym spadkiem napięcia. Konkretnie chodzi mi o zasilanie tda7264 czyli żeby z napięcia 2x24V zrobić 2x18-19V. O 5V myślę że dałoby się jakość zmniejszyc. To mam użyć stabilizatora w takim wypadku? I jeśli dobrze rozumiem otrzymam napięcie 18V, stabilizowane?

Skomentuj

Tak, tylko musisz znaleźć stabilizator który Ci da takie napięcie oraz odpowiednie natężenie prądu.

Skomentuj

Jedynym stabilizatorem który znam na te napięcie jest 7818. Jako że mam zamiar uzyskać w wyniku tego zabiegu po 16W z tego tda to ze wzoru P=u*i wynika że nie będę potrzebował chyba dużych prądów więc powinien chyba wystarczyć. Czy dobrze myślę? czy ten stabilizator wystarczy?

Skomentuj

W teorii wystarczy, jak to będzie w praktyce to nie wiem. Nie bawiłem się zbytnio stabilizatorami.

Skomentuj

Wyczytałem na wiki że sa podobno stalibizatory na większe prądy. Maja dodatkową litere w oznaczeniu. hmm.. trzeba pomyśleć i zabrac się do roboty.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X