witam mam problem to znaczy wzmacniacz sobie do wczoraj grał a dzisiaj cisza zaczolem dłubac myslalem ze moze kabel sygnalowy wyciagnalem podlaczylem do innego glosnika usłyszalem buczenie i nie zdarzylem wylaczyc i glosnik sie spalił ;/ Co moze byc przyczyna takiej pracy wzmaka? Tranzystory mocy?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Problem ze wzmacniaczem samochodowym
Collapse
X
-
o samym wzmacniaczy wiem nie duzo poszukalem w garazu i sie znalazł nawet nie wiem jakiej marki jest ma kondensatory daewwo wiec moze i tej firmy ale nie wiem o nim za duzo. A zamontowalem go jakos w polowie sierpnia. Powiem ze grał bardzo dobrze teraz zamontowalem perszinga o dosc sprej mocy bo niby na kanał 120RMS to powiem szczerze ze tamten wydawal mi sie lepszym. :) dziwne ale naprawde tak jest. A odsłuch byl ponizej polowy wysterowania potencjometru. i dzialal w mostku bo napedzial suba. Głosnik tonsil 25/40. ot jego cala praca.A jeszcze jedno mozliwe ze podczas uszkodzenia si ewzmacniacza cewka w w/w glosniku sie nadpaliła bo tak przy glosniejszym odsłuchu puka jakby cewka? co wczesniej nie mialo nigdy miejsca, wspomne ze glosnik przed zamontowaniem w subie byl swiezo po wymienie zawieszen i nowa cewka
Skomentuj
-
A ja jednak stawiam że nie opłaca się tego naprawiać tzn, jeżeli padły tranzystory końcowe - to padły z winy czegoś, a nie same z siebie. Znaleźć usterkę niedoświadczonemu będzie trudno - a wstawi nowe tranzystory i też się spalą i koszta się powiększą. Patrząc po wzmacniaczu to standardowa konstrukcja ok 2x60 W 4 ohm - a takie idzie dostać na portalu aukcyjnym praktycznie za koszta naprawy
Skomentuj
Skomentuj