Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem z korektorem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem z korektorem

Witam. Macie moze jakis pomysl co jest nie tak z tym korektorem (ne092), ze regulacja niskich tonow prawie nie dziala, tzn. na 16tkach tonsila i mniejszych reg. dziala minimalnie, po podlaczeniu do tego samego wzmaka lw800 dzialanie regulacji slychac bardziej, ale i tak ponizej przecietnej. Nie wiem czy regulowane czestotliwosci sa za niskie dla tych glosnikow czy zakres regulacji za maly. Jakby mial ktos pomysl, ktore elementy wymienic to bylbym wdzieczny (probowalem z roznymi wartosciami c6, ale nie za bardzo to cos zmienia)
    Od reg. niskich jest P1(P1'), a wartosci elementow to: r4: 10k, r5,r8: 47k, c6: 33n, P1:500k, c8: 10u, zasilanie 12v pojedyncze

aha i na wejsciu jest 220n, ale to chyba nie przez niego?
    Załączone pliki

Zmień R5 i R8 na 11k, potencjometr na 100k, C6 na 47nF, a ten 220 nF na wejściu może zostać bez zmian.

Skomentuj

dzieki, ale najlepiej by bylo zeby potencjometr zostal ten co jest 500k, bo ma dosc nietypowa dlugosc (podobnie jak dwa pozostale)

Skomentuj

Potencjometr trzeba zmienić - to jest ważne, inaczej nie da efektu. Po prostu kup/ dostosuj / zamontuj inaczej (większy lub mniejszy wymiarami) żeby pasował. Pewnie cos przerabiasz i wziołęś to, co były w środku albo co było pod ręką?!

Skomentuj

to zestaw kitu z norda, ktory wlasnie wygrzebalem przy swiatecznych porzadkach:) i te potencjmetry sa b. krotkie, ale znalazlem jakiegos starego alpsa wprawdzie char. c ale 2x100k, zmienilem elementy i ... dalej jest cienko, z tego co widzialem to elementy, ktore podales sa z kitu avt1010, a ten powinien byc w porzadku, napisali w nim ze reg. dla niskich jest w zakresie 30-70Hz i wszystko wskazuje na to, że to daleko poniżej f3 moich kolumn, albo przez to, że zasilanie jest pojedyncze +12v zakres reg. jest b. maly (bo cos tam sie zmienia jak reguluje). Chyba jednak wyrzuce ten korektor, bo oprocz tego dziwnie zachowuje sie na regulacji srednich tonow, ale tak czy siak dzięki za pomoc.

pozdrawiam

Skomentuj

Mi też ten układ się nie podoba. Nie lubię regulacji na średnich, a wartości nie wziąlem z kitu avt bo go nie składalem, ale z pdf-a z którego został on zapewne skopiwany. Może na Twoich głośnikach tego nie slychać? A na słuchawkach? Moze źle łączysz potencjonetr? Nóżka 2 to suwak, a 1 i 3 to końcówki skrajne. Sprawdź to. Potencjometr może też mieć odczep na środku i na to też jest nożka (jesli to suwakowy). Najlepiej posprawdzaj działanie potencjometru omomierzem, bedzię wiadomo czy jest OK. Już nie wiem co jeszcze by to mogło być.

Skomentuj

potencjometr jest ok i bez odczepu, wyglada to tak, ze jak podbije niskie tony na kompie na maxa to wtedy regulacja w korektorze dziala (chociaz i tak cienko), a jak wylacze podbicie na karcie to wtedy prawie nie slychac efektow regulacji, wogole to zarowno reg. srednich inniskich dziala tak ze najmniej odpowiednio srednich/niskich jest w srodkowym ustawieniu potencjometru, najwiecej w maksymalnym i tak srednio w minimalnym, nie chce mi sie analizowac plytki norda, bo nawet jesli jest jakis blad to nie za bardzo bede mial jak go naprawic

Skomentuj

Jeżeli już jesteśmy przy korektorach to ja też miałbym dla was małe pytanko ! Kupiłem jakiś miesiąć tenu przez Allegro korektor DUAL CE 2000 i od razu były z nim klopoty. Tzn. początku kable miałem złe ale po z lutowaniu ich jak należy, też była kicha ! Gra ale strasznie cicho tak jakby tylko prąd "pożerał" a nie dawał podbicia i korekcji. Nic nie działa obojetnie co wcisne i tak zawsze gra ! Co to może być ?! Jakiś gość mówił o jakimś stabilizatorze ale nie wiem o co chodzi. Jeżeli mógłby ktoś coś o tym powiedzieć to byłbym wielce rad !

Skomentuj

No to gdzieś jest błąd, nie wiem gdzie, może na płytce? Z Twojego opisu wynika jednak, że potencjometry moga być źle podłaczone. Wlutowałeś na pewno odpowiednie rezystory? Może R6, R7, R9, R10, P2 i P3 powinny mieć wg mnie też takie wartośći jak R5, R8, R1, P1. Jaki opór mają pozostałe potencjometry? też 500k?

Tommi , objawy wskazuja na brak lub za niskie napiecie zasilania i walnięty stabilizator - "jak mówił jakiś gość" może być uszkodzony, ale nie tylko (transformator), bezpieczniki, Zener, tranzystor w zasilaczu (jeśli cos z tego jest) i co tam jeszcze ... nie znam tej konstrukcji.

Skomentuj

pozostale potki tez sa 500k, jeden gosc na elektrodzie zasymulowal ten uklad i mowil, ze sie dziwnie zachowuje podczas regulacji P1, ktos inny pisal, ze tez nie ma regulacji na niskich, a wrecz niskich jest mniej po podlaczeniu korektora niz bez niego

Skomentuj

No właśnie, te potencjometry. 500k?! Dużo za dużo wg mnie i to źle wpływa na regulację. Takie 10-100k byłyby lepsze. Całość do poprawy. Poszukaj innego schematu, ale też ze wzm. op. ta konfiguracja jest typowa i często powielana, np w pdf-ie do NE 2320.

Skomentuj

Czaruję...
                      X