Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrofon pomiarowy z przedwzmacniaczem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ostatnio wpadło mi w oczy fajne pudełeczko i postanowiłem skleić taki mikrofonik do pomiarów.

Co wykorzystałem:

- Słynna wkładka Panasonica WM61A - 15 zł allegro.
    - KIT AVT 2392, przedwzmacniacz mikrofonowy na TL072 - 20zł
    - Led, przełącznik, cinch AVT, przyłącze baterii, potencjometr - 5zł
    - Pudełko targowisko Volumen - 5zł
    - Rurka miałem - ok. 5zł
    - Bateria 9V - 12zł

Całość ok. 62zł + 1,5 godziny otwory i lutowanie.

Sprzęt sprawdziłem z kartą Behringer 202, to co mogę narazie powiedzieć - działa.
    Wzmocnienie regulowane potencjometrem - przydatne.
    Załączone pliki

Bardzo zmyślnie to zrobiłeś :) ja za same przyłącze baterii (takie pudełko, które trzyma baterię) zapłaciłem 5 zł :/ nie wiedziałem że na WGE takie ceny mają :)

Skomentuj

hmm na ogół KITy to kity. Jak masz oscyloskop sprawdź co jest na wyjściu kiedy mikrofon jest odłączony. Albo w nocy, bo najciszej, przykryj go poduszkami i też można zaobserwować te niskie szumy.

---------- Post dodany o 21:46 ---------- Poprzedni post o 21:17 ----------

potek nie jest uziemiony, zbiera chyba jakieś śmieci. A jak go dotkniesz to nie jest jeszcze gorzej?

Skomentuj

Generalnie działa... ale:

Rzeczywiście potencjometr nie jest uziemiony co może wpłynąć na zakłócenia. Schemat uzględnia różne kombinacje zwór na dzielniku za pomoca których reguluje się wzmocnienie. Do tego wykorzystałem do tego potencjometr, ale nie jest on chyba najlepszym rozwiązanie. Warto rozważyć mały przełącznik napewno będzie lepiej.
        Wykorzystana kość to TL082 (taka była w zestawie) TL072 byłaby lepsza ze wględu na mniejsze szumy.

Nam zamiar zrobić przeróbkę kapsuły według Linkwitza http://www.linkwitzlab.com/sys_test.htm#Mic z zasilaniem. Do tego pasuje KIT 2728. ma elementy lepszej jakości i z tego co czytałem kość też ma lepszą opinię.

Skomentuj

Ach.. nie będę zakładał nowego wątku bo właściwie temat ten sam. Umieściłem w sumie na Daudio.eu ale w związku z tym "żem" wychowany tutaj :-) i mając nadzieje że jednak to forum nie umrze wklejam jak update "o mikrofonach".

Założenie

Koszty
          Elementy Cena Pochodzenia
          Obudowa 30 zł Wolumen
          Wkładka WM61A 16 zł Alegro
          OPA 2134 11 zł AVT
          Rezystory 0 zł Miałem
          Cinch wtyk+ gniazdko 5 zł Wolumen
          Przełaczniki 4 zł Wolumen
          „NIE” audiofilskie baterie 10 zł Tesco
          Dioda LED 1zł AVT

Razem 77 zł

Budowa
          Największy koszt w mikrofonie to obudowa. Zależało mi aby była mozliwie dobrze ekranowa i udało się taką znaleźć na wolumenie. Układ jest tak prosty że, można polutować wszystko na zamocowanym przełączniku. Do orginalnego układu Linkwitz’a dołożyłem przełącznik którym możemy zmieniać wzmocnienie całego układu.
          Przerobienie całej wkładki nie zajeło mi dużo czasu. Na poczatku postanowiłem poćwiczyć na trochę tańszej.. jednak rozcięcie połaczenia obudowy i jednego bieguna jest proste i można wykonać to za pomocą zwykłego nożyka który każdy Diywowiec posiada.

Zalety układu
           Obudowa ma nagwintowany otwór w celu szybkiego zamontowania na statywie.
           Odłączany mikrofon od obudowy przedwzmacniacza.
           Wzmocnie sygnału bezpośrednio za wkładką i zasilanie bateryjne.
           Mniejsze zniekształcenia o czym pisze Linkwitz, dzięki przeróbce wkładki.
           Prostota i łatwość wykonania.

Więcej szczegółów na stronie autora..

http://www.linkwitzlab.com/sys_test.htm#Mic

Powodzenia
          Marios
          Załączone pliki

Skomentuj

A ja ci powiem ze to bez sensu robota. Za tyle kasy to mozna calego jiga zrobic, wzmocnienie proponowane przez linkwitza wynosi tylko 3x i jest zupelnie bezurzyteczne. Zastosowanie drogiego i mocno szumiacego opampa tez jest bez sensu.

No i trzeba pamietac ze odwrotne podlaczenie mikrofonu odwraca faze sygnalu.
            Nalezy tez miec nadzieje ze 9V nie uszkodzi wkladki bo zalecane zasilanie to zdaje sie 2-4V.
            Last edited by irek; 01.09.2012, 17:12.

Skomentuj

Według tego to czytałem przeróbka elektrytu daje niższe zniekształcenia i bardziej płaską charakterystykę. Jak będzie zobaczymy w praktyce.
              Czy ewentulanie można podmienić na próbę OPA2134 na NE5532? pinologia wydaje się być ta sama.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                daje niższe zniekształcenia
                To bez znaczenia

bardziej płaską charakterystykę.
                Nie wiem jakim cudem odwrocenie fazy ma zmienic charakterystyke ale jesli zmienia to masz problem bo plik kalibracyjny stanie sie bezurzyteczny.

Czy ewentulanie można podmienić na próbę OPA2134 na NE5532? pinologia wydaje się być ta sama.
                Mozesz stawic nawet TL072 i nic to nie zmieni, to prosty wzmacniacz o malym wzmocnieniu.

Skomentuj

Czaruję...
                X