Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Amplituner do Kina Domowego (2000zł)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Amplituner do Kina Domowego (2000zł)

Witam serdecznie.
    Zamierzam nabyć Amplituner do KD w kwocie max 2000 zł, na razie będzie grał w stereo, ponieważ budowa zestawu rozpocznie się pod koniec obecnego roku, obecnie posiadam Pioneera dawnej serii na kostce STK, i powiem ze nie miałem z nim problemów od dobrych 6 lat, ale przyszedł już na niego czas :) czytam wiele opinii na necie ale fachowców i specjalistów jest pełno wiadomo ;p. Na oku mam
    Pioneer VSX-921
    Onkyo TX-SR608
    Pioneer to tegoroczny zwycięzca EISA a Onkyo zeszłoroczny. Kolor tylko czarny mnie interesuje.
    Ampli będzie grać z KEP-em 165 i seasem na górze.
    Apli musi mieć HDMI 1.4a.
    Linki do cen:
    http://q21.pl/pl/pioneer-vsx-921.html
    http://www.dvdsystem.pl/opis.php?towID=9419

pozdrawiam.

Nie zależnie co kupisz, to każdy amplituner zagra na jednakowym poziomie. Różnice są zazwyczaj w ich wyposażeniu w najnowsze zabawki i dekodery. Tak naprawdę największy wpływ na dźwięk mają kolumny. Dobre recenzje zbiera również Yamaha. Ja ostatnio kupowałem amplituner dla ojca w audioarena.com.pl, powołaniem się na forum i dostałem dobry rabat :)

Skomentuj

Zamieszczone przez K0Mii Zobacz posta
      Witam serdecznie.
      Zamierzam nabyć Amplituner do KD w kwocie max 2000 zł, na razie będzie grał w stereo, ponieważ budowa zestawu rozpocznie się pod koniec obecnego roku, obecnie posiadam Pioneera dawnej serii na kostce STK, i powiem ze nie miałem z nim problemów od dobrych 6 lat, ale przyszedł już na niego czas :) czytam wiele opinii na necie ale fachowców i specjalistów jest pełno wiadomo ;p. Na oku mam
      Pioneer VSX-921
      Onkyo TX-SR608
      Pioneer to tegoroczny zwycięzca EISA a Onkyo zeszłoroczny. Kolor tylko czarny mnie interesuje.
      Ampli będzie grać z KEP-em 165 i seasem na górze.
      Apli musi mieć HDMI 1.4a.
      Linki do cen:
      http://q21.pl/pl/pioneer-vsx-921.html
      http://www.dvdsystem.pl/opis.php?towID=9419
      pozdrawiam.
      Ja dla znajomego wybrałem Onkyo SR609 - 2000 zł + BD SP309 - 1000 zł
      Kolumny Taga Harmony Platinium SW 5.1 - ok 2500 zł
      2 wieczór męczę się z kablami i ustawieniem tego ale pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Za 5500 zł rewelacyjny zestaw. Jak trochę posłucham to napiszę co warte te kolumny.
      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

A co powiesz na diy?
        Z dwojga złego wybrał bym tego onkyo ale to raczej kwestja gustu i bajerów posłuchaj obu bedziesz wiedział przepaści nie ma.

Skomentuj

Na twoim miejscu zastanowił bym się jeszcze nad Yamahą, też przez jakiś czas szukałem amplitunera KD dla siebie. Przez ten cały czas miałem kilka modeli Denonów czy Yamah i zostałem przy amplitunerze Yamahy. Po podłączeniu do swoich monitorów na AWX+seas27tbfc/g grają one dużo cieplejszym dźwiękiem niż ampli Denona. To już zależy od Ciebie jakiego dźwięku szukasz, najlepiej sam idz do sklepu w którym będziesz mógł odsłuchać kilku modeli i wtedy zdecydujesz.
          Marios221 jak wyobrażasz zrobić sobie amplituner KD diy? który choć w małym stopniu będzie dorównywał takim markom jak Yamaha czy inna ceniona firma. To jest niewykonalne.

Skomentuj

karol95m, TU masz odpowiedź :lol:
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

wiem wiem diy wciąga ale nie zrobimy tego w tej kwocie i z tymi wszystkimi bajerami co Chińczycy, pilot, dekodery, hdmi i inne bajery ;] no i elegancka obudowa. Diy będą kolumny. Słuchałem tego Onkyo i nie było źle, ale kusi mnie ten Pioneer, nie mam go jak posłuchać bo w media i saturnie nie mieli tego modelu. A kupować będę i tak przez neta bo taniej. Może ktoś z Was słuchał tego pionka ?

Skomentuj

ampli

Tylko szkoda ,że te nowe amplitunery mają takie cienkie zasilacze,po pierwszym olśnieniu nie jeden dochodzi do wniosku że bas jakiś chudy,zwłaszcza jak gra w dużym pomieszczeniu z odpowiednimi głośnikami do metrażu.
                Warto zwrócić uwagę żeby były wyjścia pre out.

Skomentuj

karol95m Nie skomentuje tego...
                  K0Mii Popatrz na to inaczej,Kupisz dobre orginalne układy stk hybrydowe niedosyć ze bedzie to grało swietnie w stereo to i w KD bedzie zachwycac cały przedwzmaczniacz możesz kupić to samo z obudowami jakie ci sie tylko podobaja a pilot co to za problem?
                  Niedosyć ze wyjdzie taniej i to o wiele to i lepiej ale jak już chcesz.

Skomentuj

Po 1 amplitunerów kina domowego nikt nie składa bo stopień skomplikowania duży ,a koszty wyszłyby nie małe i jeszcze czas wykonania.
                    Po 2 jak ktoś chce złożyć nową końcówkę mocy czy wzmacniacz to robi to na tranzystorach lub mosfetach ,zależnie
                    od upodobań ,ale na takich które bez problemu można kupić nowe,ewentualnie w wersji ekonomicznej lm.

Skomentuj

krzychu73 Po 1-W którym momencie jest to skompliowane?
                      A po 2-A co z lampami i układami scalonymi ?
                      Widać nigdy nie słyszałeś dobrego scalaka w stereo można powiedzieć że dobra aplikacja i może to być taki mały hiend.
                      Dlatego nie wypowiadaj sie na tematy na które nie masz pojecia bo najpierw trzeba posłuchać a potem opowiadac

Skomentuj

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
                        Tylko szkoda ,że te nowe amplitunery mają takie cienkie zasilacze,po pierwszym olśnieniu nie jeden dochodzi do wniosku że bas jakiś chudy,zwłaszcza jak gra w dużym pomieszczeniu z odpowiednimi głośnikami do metrażu.
                        Warto zwrócić uwagę żeby były wyjścia pre out.
                        Jak bas chudy? Przecież wszystkie nowe i pełno starych z poprzedniej dekady obsługuje system 5.0/7.0 z pre outem na suba aktywnego. Ampli z obsługa pasywnych subów można było dostać jedynie w najtańszych seriach (Onkyo i Pioneer takowe mieli w ofercie wraz z plastikowym kinem). Wiec co ma do jakości basu zasilacz z ampli skoro sygnał basowy jest przesyłany na osobny wzmacniacz subwoofera?

Skomentuj

Kolego gooralesko chodziło mi o bas z głośników frontowych, zwłaszcza jak są nie byle jakie, np.takie 2.5 drogi na awx do tego głośniki efektowe i centralny np.2 drogi na awx super kino, tylko jak to zagra z ampli które ma zasilacz 300wat i ma to napędzić np.7 wooferów 18cm?A jeśli chodzi o wyjście pre out to miałem na myśli ,żeby były na wszystkie kanały, można wtedy podpiąć końcówkę mocy pod ampli i fronty pociągnie końcówka a resztę głośników ampli.Subwoofer w kinie ok,ale do programów czy filmów muzycznych i oczywiście stereo to ja osobiście wolę bez.

Kolego Marios221 nie twierdzę że te twoje scalaki są złe (przecież nie podałeś jakie masz) tylko że lepiej robić na układach popularnych i dostępnych.Leży u mnie Akai AM-M7 z uwalonymi stk ,u brata leży jakiś technics też na stk, przeważnie orginały trudno dostępne i drogie,jak będę miał czas to je zrobię ,ale raczej przez włożenie innej końcówki, zależy co będzie pod zasilanie pasować.Te wzmacniacze które słuchałem na kostkach stk nie zrobiły na
                          mnie jakiegoś wrażenia ale źle też nie grały ,wszystko zależy od upodobań,no i były przeznaczone tylko pod 8ohm.Ja wolę mosfety ,dobrej lampy nie słuchałem.

Skomentuj

krzychu73 Widzisz ale ja mam na sprzedaż orginalne japonskie sanyo a nie chinskie podróby a mam scalaki STK433-330 i STK433-130.
                            Uwierz mi nie warto pakowac sie w zamienniki bo nie uruchomisz a już beda spalone...

Skomentuj

Ogólnie koncepcja kina Diy to ambitny projekt, na który nie mam czasu ani wystarczającej wiedzy i doświadczenia, wolny czas poświęcam raczej w dłubaniu w drewnie. Zdecydowałem się ma Onkyo, jedyne ustępstwo to kolor, miał być czarny a będzie srebrny ponieważ dostępność tego pierwszego jest kiepska i różnica w cenie ponad 200 zł, więc wolę poświęcić tą kasę na lepsze głośniki.

jak odbiorę ampli to zdam relacje jakie są moje odczucia.

Skomentuj

Czaruję...
                              X