Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Składanie pojemności kondensatorów w zwrotnicy

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Składanie pojemności kondensatorów w zwrotnicy

Witam,

Jestem tutaj nowy i mam pytanie do znawców tematu.

Mam w zwrotnicy w torze głośnika wysokotonowego kondensator bipolarny 6uF i wymieniam na MKT Jantzen (niebieskie) ale nie ma w ofercie wartości 6uF więc kupiłem więc dwa kondensatory 3,3uF i 2,7uF i połącze równolegle.
    Czy nie będzie to miało negatywnego wpływu na dźwek?

Z góry dzięki za wszelkie info.

Pozdrawiam
    Bartek

Nie będzie miało

Skomentuj

Dzięki:)

A jak łączyć te kondensatory ze sobą? Na skrętkę i zalać cyną, czy może sama skrętka czy też nic nie skręcać i łączyć dopiero w punkcie montażu na płytce?

Skomentuj

Przeniosłem bo pytanie jest stricte elektroniczne.

Zamieszczone przez Bartek_29 Zobacz posta
        A jak łączyć te kondensatory ze sobą? Na skrętkę i zalać cyną, czy może sama skrętka czy też nic nie skręcać i łączyć dopiero w punkcie montażu na płytce?

Metoda jest obojętna, byle tak żeby ci się nie rozlutowały . Możesz skręcić wyprowadzenia ze sobą i zalutować.

Skomentuj

Mam pytanie odnośnie kondów audio. Czym różnią się od zwykłych? chodzi tu głównie o ESR? czy są jakieś inne czynniki? Jeżeli ESR to Snubbery do IGBT powinny być jeszcze lepsze, a jak stare olejaki ruskie sprawdzały by się?

Skomentuj

Jak cierpisz na nadmiar kasy i masz kompleksy, to kupuj olejaki :)

Sent from my Milestone using Tapatalk

Skomentuj

Tak się składa, że mam olejaki o pojemności od 0,5uF do 10uF ruskie, to na zwrotnicę mi się przydadzą w najbliższym czasie.
              Last edited by piglet11; 26.10.2011, 16:32.

Skomentuj

Przepraszam ze rozpocząłem temat nie w tym dziale co trzeba.

Zwrotnica którą chcę zmodyfikować siedzi w kolumnach KEF IQ9.
                Jej schemat wygląda następująco:

Uploaded with ImageShack.us

Natomiast sama zwrotnica tak:

Uploaded with ImageShack.us

Wszystkie kondensatory są elektrolityczne bipolarne a cewki rdzeniowe (oprócz wysokotonówki).

Tak jak pisałem wcześniej mam zamiar podmienić kondensatory w torze wysokotonowym na niebieskie Jantzeny. Na średnie tony kondensator kosztuje zbyt dużo żebym sobie na niego pozwolił, ale mam zamiar zbocznikować go Jantzenem Cross Cap 0,1uF. Czy taki zabieg coś da? Czy może lepiej zbocznikować go za pomocą Vishay 1837 33nF?
                Mam zamiar też wymienić cewkę toru średniotonowego na powietrzną. Czy jest coś jeszcze co można poprawić w tej zwrotnicy nie rozstrajając jej?

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                  Jeżeli ESR to Snubbery do IGBT powinny być jeszcze lepsze,
                  I tak jest, specjalne kondensatory do ukladow impulsowych sa miniaturowe (takie czerwone) rzeby mialy mala indukcyjnosc i niski ESR. Giganty do zwrotnic sa tylko do zwrotnic dla audiofili co lubia miec cos duzego w reku :)

---------- Post dodany o 16:18 ---------- Poprzedni post o 16:14 ----------

Mam zamiar też wymienić cewkę toru średniotonowego na powietrzną. Czy jest coś jeszcze co można poprawić w tej zwrotnicy nie rozstrajając jej?
                  Zabawa jakoscia elementow nic nie daje, juz lepiej pomierzyc kolumne i zmodyfikowac tak zwrotnice zeby osiagnac zamierzona poprawe brzmienia. Jesli nie znasz sie na tym to pozostaja Ci tylko wymiana elementow na ''lepsze'' i cieszenie sie z tego faktu ale raczej spektakularnych efektow sie nie spodziewaj. Zmiana jakosci elementow nie jest widoczna na zadnym pomiarze.

Skomentuj

W życiu bym tych kolumn nie kupił :)
                    Piękna sztuczka z rezystorem na niskotonowcu...

Skomentuj

mbar Zwrotnica nie wyglada tak koszmarnie...
                      Cewki całkiem przyzwoite,
                      wywal ta pianke i wsadz wełne owcza...
                      Kable też błagaja o pomste do nieba wsadz grube miedziaki ale bez rozwiercania zwrotki sie nie obejdzie chyba że skrócisz łebki

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                        W życiu bym tych kolumn nie kupił :)
                        Piękna sztuczka z rezystorem na niskotonowcu...
                        Mógłbyś rozwinąć?
                        Kolumny grają bardzo ładnie. Podczas odsłuchów wypadły najlepiej wśród konkurencji (jak dla mnie).

Skomentuj

Zmiana elementów, kabli czy wymiana pianki na wełnę da tyle co umarłemu kadziło.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            Zmiana elementów, kabli czy wymiana pianki na wełnę da tyle co umarłemu kadziło.
                            Czyli jedynym sposobem na zauważalną poprawę brzmienia jest wystrojenie od nowa z nową zwrotnicą?

Skomentuj

raven1985 Nie opowiadaj takich herezji da sie poprawić małymi rzeczami brzmienie i jako dowiadczony użydkownik powinieneś to wiedzieć chociażby solidne standy pod kolumny czy kawał granitu może pomóc w osiagnienciu lepszego brzmienia.
                              Powiedz mi w takim razie dlaczego twoim zdaniem wymiania cieniutkich kabelków na grubsze solidniejsze nie ma znaczocego wpływu na dzwiek?
                              Tak samo z materiałem tłumiacym nie warto pakować tam prawdziwej wełny bo?
                              Czasami mam wrażenie że niektórzy z forum dalej nie wyszli z ery sredniowiecza...
                              Bez urazy oczywiscie

Skomentuj

Maios221 to moze sprawdz to organoleptycznie a nie tylko piszesz
                                przewaliłem kilka róznych firm i jakości kondów
                                od czarnego mundka do bipolara
                                nawet swego czasu miałem w samochodzie z jednej strony mundorfa a z drugiej bennica
                                i nic
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czyli kondensatory MKP nie sa lepsze od elektrolitów? A co ze starzeniem się i wysychaniem, przecież pojemność moze sie zmienic a wtedy parametry się rozjeżdżają...
                                  Większość ludzi pisze że po wymianie słychać różnicę. Już sam nie wiem....

Skomentuj

lklukasz Ale ja nie pisze o kondensatorach! czytanie ze zrozumieniem sie kłania...

Skomentuj

Mógłbyś rozwinąć?
                                      Kolumny grają bardzo ładnie. Podczas odsłuchów wypadły najlepiej wśród konkurencji (jak dla mnie).

A na co zwracałeś uwagę przy wyborze?
                                      Jak dla mnie mają zbytnio podbite basy, co nawet widać na charakterystyce.

A rezystor? Sztuczka na poziomie chińskiej odpustowej tandety, choć jak widać efekty przynosi: http://www.sound.westhost.com/articles/pikku9.htm

PS. Ja wcale nie twierdzę, że kolumny nie grają ładnie -- tylko osobiście bym ich nie kupił.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        Jeśli kable sa bardzo cieniutkie, a wzmacniacz mocny, można je wymienić na grubsze - nie bez powodu w mocnych subwooferach stosuje się bardzo grube kable. Zależnie też, czy producent oszczędzał na tym elemencie, bo jeśli sa odpowiednio grube to nie ma takiej potrzeby.

Co do wełny, na pewno ma inne właściwości akustyczne niż pianka. Może to wpłynąć na niską średnice. Zwłaszcza kiedy kolumny mają BR. Wtedy tylna część membrany też wytwarza dźwięk, który musi być odpowiednio wygluszony, żeby nie wydostawał się z BR. Może nie być takiej potrzeby, ale jak nie szkoda kasy, to czemu by nie spróbować

Co do zmiany elementów na jakieś drogie to nie ma sensu. Chyba, ze kondensatory sa stare, to można wymienić, ale z ich ceną nie ma co przesadzać.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X