Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mostkowanie wzmacniacza tranzystorowego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mostkowanie wzmacniacza tranzystorowego.

Witam,
    niektórzy powiedzą, kolejny temat o mostkowaniu Uniampa.
    Znam zdanie Irka w tej kwestii.

Posiadam 2 złożone Uniampy i chciałbym każdego z nich zmostkować aby uzyskać zestaw stereo.
    4 kanały są mi zbędne a więcej mocy nie zaszkodzi.
    Rozumiem kwestie minimalnej impedancji obciążenia jaką będę mógł podpiąć... 8 omów.

Pytanie teoretyczne.
    Czy jeżeli 2 końcówki mają wspólny zasilacz ze wspólną masą to po podaniu na ich wejścia tych samych sygnałów zgodnych w fazie napięcie pomiędzy wyjściami końcówek (+ i +) nie powinno wynosić 0V?

U mnie jest taka sytuacja, że kiedy podam sinus 1kHz na wejście obu końcówek to pomiędzy masą a plusami obu końcówek mam np 1V (w zależności od poziomu sygnału wejściowego) i w tym samym momencie pomiędzy plusami mam ok 0,4V.
    Analogicznie przy 50Hz (+ i GND) 1,7V a (+ i +) 0,9V.

Czy możliwe że obie końcówki w jednym uniampie mają aż tak różne charakterystyki fazowe?

Być może mam zbyt małą wiedzą do tego do czego się zabieram ale chciałbym zaczerpnąć troszkę teorii.

Pomoże jakaś mądra głowa? :)
    Pozdrawiam i dzięki z góry.

4 kanały są mi zbędne a więcej mocy nie zaszkodzi
    Zrób system aktywny bedzie więcej pożytku. Albo chociaż poeksperymentuj z bi-ampingiem an początek.

Skomentuj

w NE byl kiedys KIT do moskowania wzmacniaczy
      niestety to nie jest takie proste jak we wzmacniaczach samochodowych

Skomentuj

Co mogło być w tym kicie?
        Pewnie odwracacz fazy...

Czy ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć?
        Byłbym naprawdę wdzięczny.

Skomentuj

Zamieszczone przez davitxx Zobacz posta
          Co mogło być w tym kicie?
          Pewnie odwracacz fazy...
          tak, z jakimis tam jeszcze bajerami

Skomentuj

Czy jeżeli 2 końcówki mają wspólny zasilacz ze wspólną masą to po podaniu na ich wejścia tych samych sygnałów zgodnych w fazie napięcie pomiędzy wyjściami końcówek (+ i +) nie powinno wynosić 0V?
            tak.
            A co do napięć, to co ty mierzysz, stałe czy zmienne-skuteczne-p-p-max?

Skomentuj

U mnie jest taka sytuacja, że kiedy podam sinus 1kHz na wejście obu końcówek to pomiędzy masą a plusami obu końcówek mam np 1V (w zależności od poziomu sygnału wejściowego) i w tym samym momencie pomiędzy plusami mam ok 0,4V. Analogicznie przy 50Hz (+ i GND) 1,7V a (+ i +) 0,9V.
              ? Nie wiem co mierzyłeś. A ale nie przejmuj się tym :)

Skomentuj

Mierzyłem napięcie zmienne, wartość skuteczną.
                Czyli podać sygnał odwrócony w fazie na jedną z końcówek i nie przejmować się tymi różnicami?
                Oscyloskopu się niestety nie dorobiłem jeszcze :) więc nie jestem w stanie obejrzeć przebiegów.

PS: Napięcie stałe na wyjściu końcówek zawiera się w granicy 5-15mV :)

Skomentuj

PS: Napięcie stałe na wyjściu końcówek zawiera się w granicy 5-15mV :)
                  Co to ma do rzeczy ? :huh:

Skomentuj

A co do napięć, to co ty mierzysz, stałe czy zmienne
                    w temacie nic, jest to częściowo odpowiedź na powyższe pytanie.

Skomentuj

Czaruję...
                    X