Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Transformator do wzmacniacza lampowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Transformator do wzmacniacza lampowego

Witam ostatnio zainteresowałem się tym projektem http://sklep.avt.pl/p/pl/493781/ster...drukowane.html i chcę go zrealizować jest to moja pierwsza konstrukcja na lampach i mam pytanie odnośnie trafa zasilającego a mianowicie na ono mieć parametry
    Transformator sieciowy:
    – uzwojenie pierwotne: 230*V
    – uzwojenia wtórne: 230*V/0,3*A; 7*V/4*A;
    24*V/0,1*A.
    tu dokumentacja od tego projektu http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT5289.pdf
    więc chce to trafo kupić na zamówienie ale nie wiem jakie podać napięcia pod obciążeniem i jałowe wydaje mi się że te pod obciążeniem powinny być właśnie tymi które są podane w dokumentacji ponieważ wzmacniacz w spoczynku bedzie pobierał 67w a pod pełnym obciążeniem 80w a i jaka powinna być moc uzwojenia pierwotnego ?? Ogólnie wypełnić muszę coś takiego http://www.trafber.com.pl/?id=zamowienie

podejrzewam, że są lepsze projekty lampowców. Avt ma często licho zaprojektowane układu elektroniczne.
    Także proponuje porządnie poszukać a potem wybrać nowe trafo.

Skomentuj

Ten projekt jest raczej ok i nawet jednemu forumowiczowi tworzę do tego nową obudowę.

Skomentuj

No dobrze więc jakie parametry powinno mieć trafo do tego wzmacniacza chodzi mi o moc uzwojenia pierwotnego napięcia pierwotne pod obciążeniem i jałowe skoro w projekcie jest że mają być napięcia 230/0,3A 24/0,1A i 7/4A i czy ewentualnie można zastosować 3 osobne transformatory czy raczej nie?

Skomentuj

Sam zabieram się za budowę lampowego na PCL86 - tania konstrukcja, trafa tanie i lampki z odzysku (cena na allegro też nie szokuje), projektu traxmana z Triody. Nie będę Ci odradzać tej wybranej konstrukcji ale pomyśl najpierw czy nie lepiej zbudować coś łatwiejszego. W moim wypadku trafo toroidalne, z żarzeniem 6,3V i 230V na wtórnym, to koszt 50-70zł. A czy w Twoim wypadku na allegro nie ma dostępnych transformatorów pod dany typ lampy?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
            podejrzewam, że są lepsze projekty lampowców. Avt ma często licho zaprojektowane układu elektroniczne.
            Także proponuje porządnie poszukać a potem wybrać nowe trafo.
            Potwierdzam. Z avt nic nie kupuj bo raz że ich projekty często mają tragiczne w skutkach babole, są stare, a jak będziesz chciał części to pierw miesiącami będziesz czekał żeby je skompletowali a potem drugie tyle żeby dosłali to o czym zapomnieli.

Skomentuj

Zamierzam tylko plytke kupic bo szczerze mowiac nie chce mi sie jej projektowac. ale sprawdzilem note katalogowa tej lampy 6p1p i rzeczywiscie jest tam napisane anodowe 250v i żarzenia 6,3v nie wiem czemu na avt w tej dokumentacji podali 230 i 7 a to by pasowalo bo nie ma traf 230 i 7 w przeciwienstwie do 250v, 6,3v

Skomentuj

Pamiętaj, że 250VAC da Ci po mostku i filtrze da Ci 350VDC a to może być za dużo. Jeśli chcesz żarzyć zmiennym to możesz kupić trafko z 6.3VAC, najlepiej z symetryzacją, czyli 2x3.15VAC.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                X