Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

spalony ARV??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

spalony ARV??

zauwazylem ze nie gra mi ARV w satelitkach efektowych w moim kinie... ;/. myslalem ze moze jakis kabel sie odlaczyl albo cos..., ale rozkrecilem, przy glosniku wszystko oki, myslalem ze moze przy zwrotnicy..., ale tam tez wszystko oki. Odpialem glosnik, podlaczylem bezposrednio do wzmacniacza ( bez zwrotnicy) no i cisza... ;/. nie gra. czyzyby sie spalil?? Tylko pytanie dlaczego...;/. jak narazie jeden film obejrzalem na tym kinie, muzyki czasami sluchalem w trybie 5.1, ale nie glosno ;/. a z reszta tylne glosniki sporo ciszej graja od przednich przy muzyce, a w przednich nic sie nie spalilo :|. moze ktos mi to wytlumaczyc?
    a moze mozna jakos naprawic ten glosnik?, moze kupic sama cewke z ta membranka sie da? robil juz ktos cos takiego?

może był felerny ...ale jużtego nei udowodnisz ...przykro mi ...50 zł w plecy

Skomentuj

na www.dexon.pl sa cewki chyba kolo 20zl z tego co pamietam

Skomentuj

na dexonie są za 20 zeta, ale jak już kupisz nową cewkę to możesz znowu się nią długo nie nacieszyć, bo prawdopodobnie jest to wina zwrotnicy, w arv'ce jest dziecinnie łatwo wymienić cewkę bo jest ona na kawałku plastiku który jest wciskany na magnes.

Co do zabezpieczenia się przed kolejnymi takimi wpadkami: ja spaliłem już 2 swoje arv'ki była to wina zwrotnic, arv'ki sa cholernie podatne na zbyt niskie cięcie, dodatkowo jak będziesz kupował to radzę wybrać wersję 8 ohmową, ale będzie trzeba zmodyfikować zwrotnicę[i tak bys musial to zrobić] proponuję rozwiązanie które dał mi irek na pw: daj cewke 0,33mH i 2,2uF, ja tak mam i śmiga już bardzo długo bez awarii,
        pozdrawiam

Skomentuj

ale ja mam wersje 8 Ohm :). zwrotnice mam wszedzie takie same, tzn. Janbo A-188. i tylko tam sie spalilo
          a warto kupowac ta cewke za 20zl? ;/, skoro caly glosnik mozna kupic za 40 :|.

Skomentuj

no wiesz, po co Ci nowa obudowa i magnes, a sama cewka kosztuje połowę głośnika, zdzierstwo, ale co zrobić, może spaliłeś wzbudzającym się wzmacniaczem, ale wątpie, ja nadal stoję przy swoim, zmodyfikowałbym zwrotnice, ale sprawdz na 100% czy to spalona cewka, odkrec obudowę i popatrz na cewkę jeśli jest wyraźnie spalona na środku to niestety cewka [mialem tak u mnie]. napisz jeszcze jaki podział ma ta zwrotnica i jaka stromosc zbocza, zawsze możesz dać bardziej stromy filtr i założyć tłumik i żarówkę zabezpieczającą, wtedy arv już będzie chyba najlepiej zabezpieczona, ale powtarzam, po modyfikacji zwrotnicy arv'ki hulają u mnie już naprawdę długi czas, a zdarza się że dostają trochę mocy

Skomentuj

hm.. no wczoraj juz rozkrecilem glosnik no i cewka wyglada na dobra :/. ale co innego moglo sie spalic? :|
              Zwrotnica ma podzial przy 2750 z tego co jest na stronie producenta: http://www.janbo.com.pl/zwrot_dwu.html model A-188.
              taka sama zwrotnice mam w przednich kolumnach no i tu nic sie nie spalilo.

Skomentuj

moze kabelek się odlutował?? sprawdź wyprowadzenia i multimetrem jaką ma rezystancje

Skomentuj

Zwrotnica ma podzial przy 2750
                  to stanowczo na nisko!!! przed spaleniem moich miałem teoretyczny podział przy 2500 i cewki odpłynęły w zapomnienie. dobrze Ci radze, zmien te elementy odpowiadające za wysokie tony na te które zaproponował mi irek! to ze przednie kolumny wciąż grają to tylko wina szczęścia że jeszcze nie miały okazji paść,

ale... może się mylę, w końcu sam piszesz że cewka wygląda na dobrą, a później znowu piszesz, że na przodzie wszystko ok, chyba najlepiej będzie, jak sprawdzisz tę kopułkę na wyjściu ze zwrotnicy we frontach, prawda?

sprawdz i powiedz jaki wynik, pomyslimy co dalej, bo jeśli arv jest dobry, to wina na 100% leży w odlutowaniu się jakiegoś kabelka w zwrotnicy, niestety wątpie w to, to dziwny zbieg okolicznosci, zauważ że padły obie kolumny efektowe, troche dziwne, nie?

ja nadal obstawiam na spaloną cewkę i zbyt wysokie cięcie

Skomentuj

hm.. arv spalil sie tylko w jednej kolumnie efektowej. no i jednak sie spalil, bo porownalem cewki z dobrego i tego spalonego, no i widze roznice jednak....

Skomentuj

no wszystko ok ale ta ARV spalila sie na zwrotce janbo a wszystkie A-188 sa "podobno" dostosowane do czeskich ARV i ARN. W takim razie to blad Janbo a czy taka firma wypuscila by zwrotnice ktora nie byla by odpowiednia ? zwlaszcza ze jak mi sie wydaje jest to jedna z czesciej sprzedawanych przez ta firme zwrotnic

Skomentuj

arv'ki graja TEORETYCZNIE od 2500, ja jednak jestem jednak za strojeniem ich od 3500 - 4000, pierwszą arv spaliłem na firmowej zwrotce, która jest podana wg. producenta jest najlepsza do tych głośników, okazało się być inaczej, niby janbo dostosowuje sie do czeskich glosnikow i znowu kicha:(

do czego zmierzam? słuchaj irka :) zrob jak mowilem a nie pozalujesz :)

pozdro

Skomentuj

hm... bylem w sklepie elektronicznym z glosnikami zapytac sie o ta cewke czy moze dostane....
                          facet wyjal kartonik z cewkami i mi mowi ze to bedzie dobre jak do wysokotonowego.. ;/. ale dokladnie do jakiego ( firma itp..) no to juz nie wiedzial ....:
                          "jak do wysokotonowego to bedzie dobra" ;-D.
                          i co mam robic? ;/. wygladala ta cewka podobne, tez z takimi "nozkami" po bokach.. a moze takie cos ma tylko TVM ?, no ale to moze byc do innego modelu... ;/
                          chyba bede musial zamowic w dexonie....

Skomentuj

zamow w greltonie maja taniej

www.grelton.mycom.pl

Skomentuj

ale mi chodzi o cewke do ARV, a nie do zwrotnicy :), a taka to chbya tylko w dexonie dostane...

Skomentuj

ja koledze zapinałem ARV na 4200 Hz przy pierwszym rzędzi i sobie nie radzi ...proponuje tak z 3800Hz i 2 rząd

Skomentuj

hm... kupilem ta cewke w elektroniku za 10 zł :), ale nic z tego nie bedzie... nawet nie pasuje do konca, no trudno...
                                  pytalem sie w Empire to do ARV 104-03-8 cewka kosztuje 35zł, a glosnik caly 39 :)hehe.
                                  w dexonie sa po 23, ale nie do tego modelu ;/. wiec chyba bede musial kupic nowy glosnik ;/.

Skomentuj

w dexonie sa po 23, ale nie do tego modelu ;/
                                    ta cewka z dexona pasuje!!!! ja ja kupilem i hula, na serio, 00 i 04 wersje roznia szie tylko nieznacznie obudową!

Skomentuj

Czaruję...
                                    X