Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilacz do DAC Audio Alchemy z 96r

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilacz do DAC Audio Alchemy z 96r

Witajcie konstruktorzy, elektronicy i amatorzy :)
    To mój pierwszy post u Was, Hogh !

Od jakiegoś czasu zasilacz od mojego DACa zaczął buczeć. Słychać to też jak bez sygnału odkręce volume w przedwzmacniaczu.

DAC wyprodukowany 1996, zasilacz rok starszy. AUDIO ALCHEMY DDE 3.0 i Powerstation three.
    Zasilacz daje 18v i 8V. Bez obciążenia 21v i 14V
    Pozwoliłem go sobie rozkręcić. W środku dwa transformatory. Brak uszkodzeń..

Od czego mam zacząć..?
    Wstępnie chciałbym zbudować nowy zupełnie zasilacz by tego nie psuć bardziej..
    Oprócz DAC mam w torze też Audio Alchemy DTI, jest to antyjitter. On też ma swój oddzielny zasilacz, także nowe zasilanie bedzie obsługiwać dwa urządzenia. Ten drugi chodzi już tylko na 8V. Tylko cyfra.

Tu ktoś już zrobił taką operacje, ale towar nie osiągalny
    http://www.soundstage.com/wrkman07.htm

Foty:
    http://www.mundohi-fi.com/forum/view...p?f=18&t=17401

Zamieszczone przez rambo54 Zobacz posta
    Od jakiegoś czasu zasilacz od mojego DACa zaczął buczeć
    Słychać to też jak bez sygnału odkręce volume w przedwzmacniaczu.
    Zasilacz daje 18v i 8V. Bez obciążenia 21v i 14V
    Coś mi się to nie podoba.
    Buczenie, duże siadanie napięcia pod obciążeniem wygląda jak by zasilacz był bardziej obciążony niż zwykle.
    Od dawna tak jest ?
    Proponuje zacząć od wymiany elektrolitów w tym zasilaczu i w samym dacu (dużych w zasilaniu) i zobaczyć czy to coś zmieni. Od 1996 to już sporo wody w rzekach upłynęło :)

Skomentuj

Hej, masz nosa (słuch)
      Antyjitter ma swój oddzielny zasilacz, o takich samych napięciach, tyle że deko tańsza wersja.
      Ten od DAC dokupywało się dodatkowo jako upgrade.
      Ten od antyjittera jest fabryczny.
      No i nie buczy ! :) tzn buczy sam zasilacz ale mniej, ale nie buczy mi w głośnikach jak dam mocniej wzmocnienie bez sygnału.

Po rozkręceniu obudowy od DAC i wpięciu tego zwykłego zasilacza od DTI zapalają się dwie diody zielone, widoczne na jednym ze zdjęć DAC, obok takiego przewodu co idzie górą.. To już zupełna dla mnie zagadka..

Domyślam się, że kondy wyschnięte mocno ale czy jest sens wymieniać je na nowe czy zrobić całą stacje zasilającą pod te dwa urządzenia od nowa...
      Chyba że kosz takich kondów jest nie duży, bo lutownice mam i lutować umim :)

Skomentuj

No i nie buczy !
        Czyli zamieniłeś zasilacze ? :)

To już zupełna dla mnie zagadka..
        Może wcześniej zasilacza był zbyt mocno obciążony i napięcie było zbyt małe aby poprawnie pracowały jakieś części stabilizatora.
        Domyślam się, że kondy wyschnięte mocno ale czy jest sens wymieniać je na nowe czy zrobić całą stacje zasilającą pod te dwa urządzenia od nowa...
        Wydaje mi się że wykonywanie zalicza na nowo to tylko nie potrzebny koszt.
        Elektrolity do max. wydatek kilkunastu zł (za wszystkie ) No chyba że wsadzisz jakieś magiczne audiofilskie :)

Fajny ten DAC . PMD100 i AD1862 nawet dzisiaj nie maił by się specjalnie czego wstydzić stając ramie w ramie ze współczesnymi konstrukcjami :)

Skomentuj

Cześć,
          tak zamieniłem je miejscami i zdecydowanie mniej buczy. Widocznie w tym "lepszym" padło zasilanie na 18V na tyle że buczy i trafo i sygnał w kolumnach.
          DAC fajny i gra naprawdę ciekawie, tym bardziej chce mu dać dobre prundy :)
          No nic, wylutuje te co są, i zamienie na nowe. W DACu w cześci zasilania te dwa też.

PS: W ogóle ten DAC AA jest po świętej pamieci Panu Marku Perepeczko. Był jego poprzednim właścicielem.

Skomentuj

Czaruję...
          X