Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Reset Ustawień Speaker Shopa?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Reset Ustawień Speaker Shopa?

Czy istnieje coś takiego jak reset ustawień w programie przy kalibracji jiga? Program ciągle zmienia mi ustawienia wykresu i niemogę się z tym uporać. Dodam iż to mój początek z tym programem. Mam kartę zintegrowaną w laptopie Realtek Hd Audio czy może ktoś robił obliczenia przy użyciu tej karty?

Zamieszczone przez rafaello Zobacz posta
    Speaker Shopa
    Nie znam tego sklepu z głośnikami :razz: Ale zakładając, że chodzi Ci o program Speaker Workshop to zakładam, że przeszkadza Ci to, że nagrywany sygnał testowy skacze, czyli jego początek pojawia się w różnych miejscach. To co się dzieje to zmienna latencja. W zintegrowanych kartach w latpopach niemal standard. Niestety jest to wina karty a nie programu. Winą jest też system operacyjny, np Win Vista i Win 7 mają skopaną obsługę dźwięku, przez co uzyskanie stałej latencji możliwe jest tylko na sterownikach ASIO, a tych Speaker Workshop nie obsługuje.

Ostatnio powalczyłem sporo z kartami muzycznymi na USB nadającymi się do pomiarów (oczywiście pod WinXP) i na chwilę obecną zostałem na karcie M-audio Audiophile USB. Niestety nie jest już produkowana a gdy pojawia się na Allegro nie jest tania (ok 250zł). Jest na forum temat o kartach do pomiarów. Warto poczytać. Choć chwalona tam karta Sound Blaster Connect Hi-Fi nie nadaję się do pomiarów w SW, nawet pod WinXP.

Rozwiązaniem może być stacjonarny komputer z Win XP i tanią kartą SB Live 5.1 (Model SB100). Na tym wszystko działa dobrze i jest to przez wiele osób sprawdzone w praktyce. Niestety wymogiem jest posiadanie komputera stacjonarnego...ja np takie nie mam.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

rzeczywiście ale gafa z tym shopem hehe. Ok, w takim razie muszę skompletować właściwy sprzęt bo z tego nici a szkoda. Na szczęcie sb live 5.1 jest do zdobycia bez problemu a komp się znajdzie. Wielkie dzięki za rozwiązanie zagadki.
      Pozdrawiam

---------- Post dodany o 16:29 ---------- Poprzedni post o 15:40 ----------

Odnośnie sb live! czy to konkretnie tylko model SB100 się nadaje?

Skomentuj

SB100 jest sprawdzona i nie sprawia żadnych problemów. Można ją dostać na allegro za kilkanaście - max 30 zł. Nie wiem jak inne modele - może też działają - ale skoro ten jest sprawdzony i dostępny to lepiej nie kombinować

Skomentuj

http://allegro.pl/listing.php/search...4406&country=1
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
          X