Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w analizowaniu filtru dolnoprzepustowego II rzedu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w analizowaniu filtru dolnoprzepustowego II rzedu

Witam. W ramach sprawozdania z zajęć muszę przeprowadzić analizę filtru a dokładnie:

"Następnie przeprowadzamy badanie wpływu wybranych parametrów obwodu na
    kształt charakterystyki (w szczególności amplitudowej) – zarówno w odniesieniu do zmian jej
    stromości na skraju pasma przepustowego, jak i zmiany częstotliwości granicznych (przesunięcia
    pasma lub zmiany jego szerokości). Porównawczo należy zamodelować filtr iinego
    rzędu (niższego i wyższego) i porównać uzyskane charakterystyki."

Wklepałem układ do PSpice

mógłbym w zasadzie sam się pobawić i posymulować różne kombinacje ale po prostu szkoda mi na to czasu, a ktoś kto ma taką wiedzę od ręki by mógł to powiedzieć.
    Dlatego proszę o pomoc bo nie mam czasu się bawić w symulacje (natłok zaliczeń i terminów oddania projektów :( )

zapusc zwyklą analizze AC, i jeszce byla taka opcja/funkcja aby zmienial wybrane elementy i na jednym wykresie namalowal

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
      "Następnie przeprowadzamy badanie wpływu wybranych parametrów obwodu na kształt charakterystyki (w szczególności amplitudowej) – zarówno w odniesieniu do zmian jej stromości na skraju pasma przepustowego, jak i zmiany częstotliwości granicznych (przesunięcia pasma lub zmiany jego szerokości). Porównawczo należy zamodelować filtr iinego rzędu (niższego i wyższego) i porównać uzyskane charakterystyki."
      A mógł byś przetłumaczyć z ichniego na polski bo ja nic nie rozumiem co z tym trzeba niby zrobić :???:

Skomentuj

ups nie dopisałem, chodzi o zmianę wartości parametrów elementów (rezystorów i kondensatorów) i jak wpłynie ich zmiana na kształt charakterystyki

Skomentuj

chodzi o wrażliwości ? Bo zmieniać elementów to tak sobie na chybił trafił nie można :)

Skomentuj

raven nie, chodzi o częstotliwość graniczną (-3dB) oraz stromość filtru, czyli dobroć.

---------- Post dodany o 13:24 ---------- Poprzedni post o 13:12 ----------

yyy co ja napisałem,
            stromość filtru to nie jest dobroć ale jednoznacznie wpływa na niego.

Nie wiem czy ktoś ci przedstawi zależności pomiędzy poszczególnymi elementami biernymi. Jedne od wzmocnienia, inne od nachylenia a kolejne od częstotliwości granicznej i teraz sa one powiązane. Chyba pozostaje ci zmienianie poszczególnych elementów i badanie charakterystyki wyjściowej przy analizie AC.
            kurdzio dobrze ci podpowiada. W multisimie ten rodzaj symulacji nazywa się chyba Parametr sweep.
            Last edited by El_liero; 10.01.2012, 12:35.

Skomentuj

my to robimy w PSpice i tam przy każdej zmianie elementu trzeba na nowo wykres robić

jak bym miał czas to bym się bawił w badanie filtru, chodzi raczej o to ze go nie mam : ( dlatego się was pytam jak dane elementy wpływają na charakterystykę amplitudowa czyli tak jak powiedziałeś El_liero chodzi o stromość zbocza i częstotliwość graniczną i chyba wzmocnienie

a dodatkowo jestem wkurzony bo wymagają od nas analizy filtru gdzie wcześniej nie mieliśmy nic o filtrach aktywnych jedynie wspomniane jednym zdaniem
              bardzo okrojoną mam elektronikę bo miałem tylko 1 semestr :< i każą nam na pałę wymyślać wnioski jak się samego układu nie potrafi przeanalizować

Skomentuj

miałem to samo rok temu.
                http://hotfile.com/dl/141031466/7941...tywne.rar.html
                podesłałbym sprawozdanie ale robiliśmy je "na gorąco" w czasie zajęć.

Skomentuj

dzięki wielkie materiały przydały się bardzo

Skomentuj

Nie na temat...
                    18.01.2012
                    o kolejny post z moją szczęśliwą datą, zdania egzaminu dyplomowego.

bardzo proszę.

Skomentuj

Czaruję...
                    X