Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ASYM

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ASYM

Idąc za ciosem. Zakładam temat. Niech wisi i mobilizuje mnie do finalizacji.
    Wzmacniacz powstał między niedzielą a poniedziałkiem.
    Działa i jest:
    prosty tani i nie gorszy od hecy :)
    Jak widać to podrasowany klasyk. Niewiele nowego.
    Pomiary wkleję jak dojadą Toshiby na razie wsadziłem co miałem pod ręką :)
    Symulowane THD20 0.0003% symulowane SR 180V/us
    Zmierzone THD poniżej 0.002% na 1k ile nie wiem bo 0.002 ma karta :).
    To na 100W/8om. zmierzone SR ponad 100V/us.
    Jak na razie wzmacniacz wygląda na stabilny.
    Widoczny clamp (q28/29) i serwo jeszcze nie były testowane.
    PCB będzie 2 stronę. Montaż mieszany (przewlekane/smd).
    No chyba że uda mi się dorwać nisko szumne SMD na wejście pokroju 2sc2240 :) Wtedy będzie większości SMD.
    Najprawdopodobniej 2 pary Toshib. Zobaczę jeszcze jak duża płyta wyjdzie.

Na razie tylko schemat więcej w przyszłym tygodniu.

Jakby co, to poproszę płytki lub kity :)

Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk

Skomentuj

A co z hybrydą...? :) Będzie wypuszczona na rynek diyaudio... ?

Skomentuj

oprócz pomiarów thd itp., przyda się dokładny opis co do czego służy,na co ma wpływ,co daje,ogólnie tak łopatologicznie od we do wy jak to działa.Raven 1985 nie kazdy posiada taka wiedzę jak Ty czy Irek .Przy okazji można by było czegoś się nauczyć.Coś jak wątki Zbig'a.Taknp.: patrze na schemat i przyznam,ze po raz pierwszy w zyciu widzę cos takiego jak diody D9 D10 w tym miejscu
        a,no i może inna nazwa?
        Last edited by zbyszek; 10.01.2012, 17:10.

Skomentuj

podpisuje się po zdaniem zbyszka :) fajnie by bylo wiedziec ... czemu akurat tak a nie inaczej bloki wygladaja .....jak znajdziesz chwilkę wiele osob bylo by Ci wdzięcznych za opis cos ala Zbigowy wątek :)

Skomentuj

Ooooooookkkkkkk :)

Skomentuj

Raven szacunek. Jeżeli takie układy projektujesz w jedną noc to nie rozumiem czemu nie pracujesz w jakieś firmie produkującej wzmacniacze Audio.
              Co do opisu to rzeczywiście też czekam, poszczególne stopnie to widać ale niektóre tranzystory i obwody są dla mnie nie zrozumiałe. <głodny_wiedzy> :)

Skomentuj

Możesz przybliżyć rolę tranzystorów Q3 i Q4? Jeszcze się z takim stopniem nie spotkałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                  A co z hybrydą...? Będzie wypuszczona na rynek diyaudio... ?
                  V2 nie wiem. Na razie leży w pudle :)
                  Wcześniej będzie jeszcze inny projekt ale to niespodzianka :)

Zamieszczone przez czarekgr Zobacz posta
                  Możesz przybliżyć rolę tranzystorów Q3 i Q4? Jeszcze się z takim stopniem nie spotkałem.
                  To "cascomb" . Stosowane w oscyloskopach :) Q3 i Q4 mierzą różnice między prądami Q1, Q2 i wprowadzają odp. korekcje. Znacznie podnosząc liniowość wzmacniacza różnicowego bez dużej degeneracji normalnie w tym miejscu stosowanej. Większość wzmocnienia wzmacniacza różnicowego dzięki temu zamiast być lokalizowana pracuje globalnie :) Inaczej mówiąc to korekcja w przód - feed-forward.
                  Szczegółowa analiza jest np tu:
                  http://www.essex.ac.uk/csee/research...20circuits.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                    Wcześniej będzie jeszcze inny projekt ale to niespodzianka
                    Nie wspominałeś o nim na audiostereo...?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      Nie wspominałeś o nim na audiostereo...?
                      Nie wspominałem :)
                      Last edited by raven1985; 15.01.2012, 14:08.

Skomentuj

Nie wspominałam :)
                        Nie na temat...
                        "wspominałAM"? :P

Skomentuj

raven1985 planujesz zamontować jakieś zabezpieczenia do swojego wzmacniacza?
                          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                          Grado SR125i

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez Manstaff11 Zobacz posta
                            Nie na temat...
                            "wspominałAM"? :P
                            Cóż mogę powiedzieć :biggrin:

---------- Post dodany o 15:10 ---------- Poprzedni post o 15:09 ----------

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                            raven1985 planujesz zamontować jakieś zabezpieczenia do swojego wzmacniacza?
                            planuje :)

Skomentuj

Udało mi się upchnąć wstępnie wzmk na płytce 60x130mm czyli kompaktowy :)
                              Zabezpieczenia będą audiofilskie, bezinwazyjne na kluczach mosfet (prawa strona płytki :) ) wyłączających zasilanie :)
                              Testy właśnie trwają :) mam nadzieje że uda mi się tu wepchnąć jeszcze te kilka tranzystorów :)
                              Płytka była by mniejsza gdyby udało mi się dorwać 2n5551/2n5401 w SMD w kraju, wie ktoś może gdzie można kupić ? Bo w TME są ale min 3000sztuk. A jak są gdzieś po sklepach to ceny bandyckie 7-8PLN za sztukę tranzystora w SOT23 !!!

Skomentuj

2N5401S - 38gr/sztuka http://www.ebay.com/itm/50-X-2N5401-...item3cb49d0425
                                2N5551S - 34gr/sztuka http://www.ebay.com/itm/50-x-2N5551S...item20b52cee3b

ceny razem z wysylkami, w Polsce sie nie oplaca takich rzeczy kupowac :)

Skomentuj

az mnie skreca taka mam ochote go polutowac!:)

Skomentuj

gdzie można kupić ?
                                    http://pl.farnell.com/

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                                      az mnie skreca taka mam ochote go polutowac!
                                      Ja tam aktualnie składam zasilacz (HECA).Może kilka słów do Twórcy;dość niefortunne rozmieszczenie tranzystorów mocy;przy tego typu projektach warto pamiętać o przyszłej obudowie; obecny układ ja komplikuje.Lepszym rozwiązaniem jest umieszczenie tranzystorów mocy w jednej linii na tej samej krawędzi pcb (jak w UNI czy u Zbig;a).Łatwiej takie rozwiązanie zabudować.Obecny układ narzuca dwa warianty:
                                      1.dwa mniejsze radiatory po obu stronach pcb (prostopadle do pcb wewnątrz obudowy)
                                      2.jeden duży z mocowaniem równoległym pcb do radiatora również wewnatrz obudowy(spore problemy z rozsądnym umieszczeniem w obudowie)
                                      Oba rozwiązania charakteryzuje zajęcie dużej przestrzeni obudowy i problem z chłodzeniem.
                                      W przypadku umieszczenia tranów mocy wzdłuż jednej krawędzi pcb można radiatory umieścić na zewnątrz obudowy co sprzyja lepszemu chłodzeniu i ułatwia konstrukcje samej obudowy.Warto o tym pamiętać projektując pcb.Mam nadzieję ,że moje uwagi Ci się przydadzą w przyszłości.Tu jak widzę już za póżno na zmiany.Jeszcze dodam,że mim zdaniem przy obecnym pcb lepiej było by umieścić trany mocy symetrycznie względem dłuższej krawędzi pcb (na środku).Bardziej równomierne odprowadzanie ciepła na radiqator,który może mieć długośc pcb a wymiarami zmiennymi by była wysokość żebra i wysokość samego radiatora(prostopadle wzgledem pcb)
                                      Last edited by zbyszek; 19.01.2012, 12:04.

Skomentuj

Zamieszczone przez tompul Zobacz posta
                                        http://pl.farnell.com/
                                        To że u zagraniczniaków są to ja wiem :) Jak bierzemy od zagraniczniaków to na wejście THAT-y wkładam :cool:
                                        http://www.seas.upenn.edu/~ese319/La...ts/THAT340.pdf

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
                                        Twórcy;dość niefortunne rozmieszczenie tranzystorów mocy
                                        To raczej kwestia podejścia. Płytka jest tak z wymiarowana aby weszła na popularny profil radiatora za 2 dychy: A4291 10cm lub A6023 10cm jeśli ktoś ma ochotę wyciskać wszystko co się da z tych 2 par Toshib czyli jakieś 250W/4om.
                                        http://www.piekarz.pl/images/offer/f56fd60052.pdf
                                        Ja wolę montaż na płasko do radiatora bo mniej miejsca przeważnie zajmuje w obudowie.

1.dwa mniejsze radiatory po obu stronach pcb (prostopadle do pcb wewnątrz obudowy)
                                        Takiego rozwiązania nie brałem pod uwagę :) Ale jest możliwe. Np 2 profile P52317

Oba rozwiązania charakteryzuje zajęcie dużej przestrzeni obudowy i problem z chłodzeniem.
                                        Nie wiedzę problemu z rozmieszeniem ani chłodzeniem ?

W przypadku umieszczenia tranów mocy wzdłuż jednej krawędzi pcb można radiatory umieścić na zewnątrz obudowy co sprzyja lepszemu chłodzeniu i ułatwia konstrukcje samej obudowy
                                        Tutaj też gdy radiatory pełnią jednocześnie role ścianek bocznych. Takie rozwiązanie zajmuje najmniej miejsca. Środek zostaje w całości na zasilacz.
                                        Radiatory wystawione an zewnątrz muszą być przewymiarowane bo nie mogą nikogo poparzyć. W środku nawet 70 - 80 stopni to nie problem.

Jeszcze dodam,że mim zdaniem przy obecnym pcb lepiej było by umieścić trany mocy symetrycznie względem dłuższej krawędzi pcb (na środku).Bardziej równomierne odprowadzanie ciepła na radiqator,który może mieć długośc pcb a wymiarami zmiennymi by była wysokość żebra i wysokość samego radiatora(prostopadle wzgledem pcb)
                                        To prawda że odprowadzenie ciepła było by lepsze. Ale dla mnie priorytetem jest jednak max ograniczenie powierzchni jakie zajmują połączenia wysoko prądowe (minimalizacja pętli tworzonej przez + i - ) i oddalenie ich od wejścia. W Proponowanym przez ciebie rozwiązaniu cała elektronika znalazła by się wewnątrz pętli zasilania.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X