Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ASYM

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    Napisał tompul

http://pl.farnell.com/

Napisał damiani

2N5401S - 38gr/sztuka http://www.ebay.com/itm/50-X-2N5401-...item3cb49d0425 2N5551S - 34gr/sztuka http://www.ebay.com/itm/50-x-2N5551S...item20b52cee3b

To że u zagraniczniaków są to ja wiem Jak bierzemy od zagraniczniaków to na wejście THAT-y wkładam
    http://www.seas.upenn.edu/~ese319/La...ts/THAT340.pdf
    wydaje mi się że zamawianie w takim farnell-u to nie jest jakis wielki problem, konstrukjca nietuzinkowa więc chyba warto :) ... poza tym mysle ze bez problemu znalazło by się troche chętnych na jakieś grupowe zamówienie do tej konstrukcji a wtedy farnell tym bardziej nie sprawiłby problemu :)

zbyszku, raven ma rację takie rozłożenie tranzystorów mocy zaoszczędza nam miejsca w obudowie... nie tracisz go na plytkę bo jest w obudowie pionowo :)
    mysle ze po prostu założyłeś z góry ze płytka musi lezeć ;p ... a przecież optymalne jej ułożenie to w tym wypadku pion :)

Skomentuj

gdzie opis?
      raven :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
        ydaje mi się że zamawianie w takim farnell-u to nie jest jakis wielki problem
        Musi być smd bo inaczej miałem problem w ogóle to ościeżkować :P Prawdopodobnie da się wsadzić też zwykłe BC856/BC846 ale jeszcze nie sprawdzałem pinów.
        Tylko na wejściu zostały nisko szumne 2sc2240.

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
        gdzie opis? raven
        Będzie na niego czas jak płytka będzie się robić :)
        Na razie skupiam się na tym żeby zonka nie mieć jak już pcb przyjdzie i go polutuje :)
        Wygląda to an obecnym etapie tak:

Skomentuj

dla mnie priorytetem jest jednak max ograniczenie powierzchni jakie zajmują połączenia wysoko prądowe (minimalizacja pętli tworzonej przez + i - ) i oddalenie ich od wejścia.
          Teraz rozumiem.Co do elementów myślę, że im będą łatwiej dostępne tym więcej osób zechce zrobić układ .

Skomentuj

Zanosi się na kawał ciekawego poruszacza głośników. :)
            Symulowane THD20 0.0003% symulowane SR 180V/us
            Symulacja komputerowa? Jakim softem jeżeli można wiedzieć ?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomix Zobacz posta
              Symulacja komputerowa? Jakim softem jeżeli można wiedzieć ?
              Dowolnym. Każdy symulator przy tych samych modelach da Ci te same wyniki no może oprócz Orcad PSPCIE ponoć jest tam jakiś problem z FFT.
              Ja używam MC9.

---------- Post dodany o 12:04 ---------- Poprzedni post o 12:01 ----------

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
              Co do elementów myślę, że im będą łatwiej dostępne tym więcej osób zechce zrobić układ .
              Można wsadzić popularne bc846/856 oprócz układu klipu bo mają Vce max tylko 65V.

Skomentuj

Można wsadzić popularne bc846/856 oprócz układu klipu bo mają Vce max tylko 65V.
                Może te :
                http://mse.beep.pl/listtest.php?grupa=TRA26

Skomentuj

tak te są ok ale do układu clip . Zapomniałem że są te mpsa szukałem na niższe napięcie :) na allegro po 6-7PLN za 50 sztuk :)

Skomentuj

raven1985, tylko nie pisz ,że zaniechałeś projektu. Popatrzyłem co mam i jest mniej więcej tak : trafo ok 200W z napięciem jałowym 2* 35V, tanzystory mocy 2SA1386/2SC3519 ,zaczęty zasilacz do koń(cówki)cówek mocy i raczej więcej nic za wyjątkiem chęci złożenia.Działaj,składaj,mierz i zapodawaj

Skomentuj

Chwilowy zastój brak czasu.

Skomentuj

Nie na temat...
                        ja też się opierdzielam z projektem inzynierskim

Skomentuj

Chwilowy zastój brak czasu.
                          Za dużo projektów na raz... :)

Skomentuj

raven , sprawozdanie gdzie? :)

Skomentuj

Drugi prototyp wygląda tak:
                              Nietety mam problemy z oscylacjami na nim ciężko mi powiedzieć czy to błąd w montarzu czy coś więcej, w w układzie skleconym częściowo w pająku nie było problemu.
                              Płytki tak czy czy inaczej pójdą w poniedziałek do zakładu.

Skomentuj

Ciekawy projekcik
                                Nie wiem przeleciałem na szybko to cudo ale nie zauważyłem :) podstawowych parametrów :) ?
                                Czy tego pająka mierzyłeś ?
                                Jak bym dostał wykaz elementów
                                To mogę pozałatwiać :)
                                Czy tu wzorem a...s... organizowane bedzie jakies zobiorowe ? (nie wiem na razie do konca jakie sa tu ogólne plany forowe :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                  max-bit ale piszesz niezrozumiale,
                                  parametry będą mierzone jak układ odpali bez problemów.

raven dobrze dobrze, do przodu.

Skomentuj

Ale jakieś założenia chyba są nie chce precyzyjnych parametrów ...

Skomentuj

dokładnie. Pomiary są robione na bieżąco, układ prawie cały czas jest podłączony pod oscyloskop i kartę dźwiękowa :)
                                      Ale do wiadomości publicznej będą podane tylko ostateczne pomiary wersji ostatecznej.

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                      raven dobrze dobrze, do przodu.
                                      Raczej do tyłu . Chciałem przetestować układ na wyższym napięciu i ostateczne wartości elementów a grzebe się już n-ty dzień z tym.

---------- Post dodany o 16:39 ---------- Poprzedni post o 18:32 ----------

No i działa :) Po przesiadce na lepsze tranzystory w VAS wzmacniacz dostał kopa i IPS TMC (na schemacie z pierwszego postu to C4/R34) zamienia na starcie wzmak w generator po odłączeniu wygląda na w miarę stabilny ale SR siada :( Próbowałem nieco pod kompensować ale jak na razie z miernym skutkiem. W stopniu wyjściowym siedzą dalej testowe KECE 2sd998/2sa778 są znacznie wolniejsze od Toshib przy prostokącie pobór prądu skacze do 1A bez odciążenia.
                                      Był bym nawet skłony zrezygnować z IPS TMC ale rozwala mi to całkiem kompensację aktywnego clipu. Bez IPS TMC według symulatora zniekształcenia nawet nieco spadają a SR pozostaje i tak w granicach kilkudziesięciu v/us. (~50V/uS)
                                      c.d.n

Skomentuj

raven jakie minimalne Slew Rate chcesz uzyskać?
                                        co to jest IPS, TCM?

Skomentuj

spoko majonez, ważne ze do przodu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X