Witam! Koledzy mam parę pytań odnośnie holtona 200. Otóż chciałbym w najbliższym czasie poskładać sobie taki wzmacniacz stereo i zastanawiam się jaki przedwzmacniacz do niego zastosować? Chcę poskładać wzmacniacz z gotowych kitów tak samo przedwzmacniacz i tutaj następne pytanie - advancedelectronics czy altron? Wiem,że te z altrona mają parę błędów do porawienia co postaram się zrobić. Wzmacniacz chcę poskładać do kolumn stx fx-300. Chyba,że jest coś lepszego do poskładania co lepiej zagra z tymi kolumnami. Pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki przedwzmacniacz do holtona 200?
Collapse
X
-
Coś mi się obiło o uszy, że LM1036 jest calkiem fajny.
Albo regulator barwy irka: http://www.fratu.pl/irek/?regulacja-barwy,48marcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
-
Przedwzmacniacz ma mi służyć głównie do regulacji bas,sopran. No to jak już będę coś brał to wiem, że w advanceelectronics. U nich są też jakieś przegwzmacniacze w formie kitów ale nie wiem który by dobrze zagrał z holtonem. Co do uniampa i symasyma to jeszcze ich nie składałem i nie wiem jak brzmią. Ma ktoś jakieś porównanie tych dwóch wzmacniaczy do holtona? Jestem otwarty na propozycje, bo chcę zrobić coś co ładnie zagra w miarę moich umiejętności.
Skomentuj
-
grzeje ci sie tak bardzo? jaki masz bias ustawiony? przeciez to nie Aklasa ze pobiera caly czas moc znamionowa...:)
do stereo bardzo fajnie sprawdza sie symek, moze byc na 2parach. plytki i kity mozesz kupic u flodnisa
ps. oststnio do monitorkow kompuerowych i gain clona zlozylem dziewczynie ten http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...y-i-balansu./2 i jest ok.
Skomentuj
-
Ja jakieś 2 lata temu poskładałem jedną końcówkę holtona 200 do subwoofera. Tak z ciekawości zacząłem ten jeden kanał słuchać pełnym pasmem i dźwięk mi się bardzo spodobał,grało to bardzo czysto i detalicznie. Dlatego właśnie planuję holtona 200 w stereo. Ten przedwzmacniacz co Miki podał wydaje się być ciekawy, czytałem o tym TL072 i opinie ma dobre. Przydałaby się opinia kogoś kto słyszał już te 3 wzmacniacze, bo jestem ciekaw czy uni lub symasym grają lepiej od holtona. No ale tutaj trzeba też uwzględnić to, że każdemu się co innego podoba. Wstępnie przedwzmacniacz będę brał ten co miki podał. Jak mi się nie spodoba to zawsze można spróbować innego.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mIKI Zobacz postagrzeje ci sie tak bardzo? jaki masz bias ustawiony? przeciez to nie Aklasa ze pobiera caly czas moc znamionowa...:)
Widac wystarczy mu 2x60V żeby zagrzac taki kawał blachy musze wykombinowac nowy wiekszy radiator pewnie o 4 krotnie wiekszej powieszchni,bo wentylatory musiały by pracowac nonstop co było by irytujace...Jak przyjdzie automatyczny wyłacznik to nie bedzie go grzał nie potrzebnie to też troche pomoże,A bias nie był ustawiany przezemnie ten układ nie był składany przezemnie ja nawet nie mam mozliwosci wytrawienia dobrze płytyki nie mówiac o ustawieniu pradow i uruchamianiu tego cuda:)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios221 Zobacz postaNa radiatorze o wymiarach 22x13x3,5 po 5min jest potwornie gorący, jak pracuje wentylator jest letni.
Widac wystarczy mu 2x60V żeby zagrzac taki kawał blachy musze wykombinowac nowy wiekszy radiator pewnie o 4 krotnie wiekszej powieszchni,bo wentylatory musiały by pracowac nonstop co było by irytujace...Jak przyjdzie automatyczny wyłacznik to nie bedzie go grzał nie potrzebnie to też troche pomoże,A bias nie był ustawiany przezemnie ten układ nie był składany przezemnie ja nawet nie mam mozliwosci wytrawienia dobrze płytyki nie mówiac o ustawieniu pradow i uruchamianiu tego cuda:)
Skomentuj
-
krzychu73 2x60 na jałowym trafa po wyprostowaniu nie liczyłem płyta była zamówiona pod dokładnie te transformatory i na nich był ustawiany prad,Ja niestety nie mam nawet multimetra żeby sprawdzic jaki prad jest ustawiony,Ale wydaje mi sie że nie było błedów przy montarzu bo składał to człowiek który juz to nie raz robił:)
A co do płytki to 1 płytka na 6par gra w mono w subie :)
Wydaje mi sie że z traf po wyprostowaniu wyjdzie z 72V
Skomentuj
-
Marios ten radiator do 6-ciu par masz chyba dużo za mały. Ja jak zbudowałem na dwóch parach płytkę to miałem radiator 22x10 i też bywał gorący, co prawda bez wentylatora. A powracając do mojego pytania odnośnie holtona, symasyma i uniampa...ma ktoś z kolegów jakieś porównanie? Ja słyszałem tylko holtona a chętnie usłyszałbym opinię jak on się ma do pozostałych dwóch względem dźwięku.
Skomentuj
-
Jak reszta wzmacniacza prawidłowo wykonana to różnice będą znikome.
Marios221 radiator potrzebujesz znacznie większy ,bo masz wysokie napięcie zasilania.Irek niedawno policzył komuś na 5 par nie pamiętam jakie napięcie ,ale mogło być niższe i tam wychodziło minimum 3000cm2.
Widziałem nie dawno na allegro b.duże radiatory z demontażu w niskiej cenie,miał tego gość dużo.
To ten
http://allegro.pl/olbrzymi-radiator-...038268935.html
ale jednak dla pełnej mocy tego wzmacniacza to i tak będzie troszeczkę mało.Last edited by krzychu73; 13.01.2012, 22:18.
Skomentuj
-
Marios221 ja mam 5 par w swoim Holtonie i miałem radiator 30x19x3,3cm. Po 30min grania przy 8 ohm glośniku o radiator można się było poparzyć - myślę, że ten radiator z linka by nie dał rady. Też mam dylemat w kwestji dobrania dobrego radiatora. Mam w swoim złożonym subie robiony na zamówienie radiator jednak nie mam pewności czy mogę w pełni bezpiecznie go używać - to właśnie mi Irek wyliczył, że potrzebuje minimum 3000cm2.
Na szczęście kolega Irek ma w swojej ofercie zabezpieczenie, które ma termistor, opóźnione załączanie głośnika i zabezpieczenie przed stałym napięciem i może pracować z naszym zasilaniem.
Skomentuj
Skomentuj