Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz na Darlingtonach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz na Darlingtonach

Witam.. mam nadzieje że ktoś mi pomoże w moim problemie, jest to mój drugi wzmacniacz wykonany samodzielnie pierwszym był tda2005m i działał ale z tym mam problem po podłączeniu zasilania napuchł kondensator 100uf 50v wymieniłem na trochę większy ale problemem jest napięcie stałe na wejściu 5.9v, oto ten wzmacniacz końcówki to BDW wymieniałem już bc556 bo myślę że to ich wina na bc547c takie dali mi zamiennik ale jest jeszcze gorzej bo głośnik charczy na wyjściu nie ma stałego, transformator to ts120/7 jak na razie nie mam innego. Dopisze jeszcze że jak mierze napięcie na bezpiecznikach to raz na jednej stronie jest 46.0 a na drugiej 12.6 i strony się zmieniają czasem odwrotnie po którymś tam włączeniu (mostek też zmieniałem) i dalej to samo

http://www.diyaudiotr.com/islecler/t...inid=6&durum=e

może ktoś robił już go i miał podobny problem ?

Jest to prościutki wzmacniacz. Na oko powinien działać. Zapewne jakiś błąd w montażu. Bez zdjęć itp raczej nic w ciemno nie pomożemy.

Skomentuj

Piszesz bardzo chaotycznie, ciężko zrozumieć o co Ci chodzi.

Teraz nie ma napiecia stalego na wyjsciu? Zmierz dokaldnie jego wartosc.
      Zmierzyles prad spoczynkowy? Przyloz koncowki miernika do emiterów darlingotnow i zmierzone napiecie podziel przez 0,66ohm (suma wartosci rezystor emiterowych) zeby sprawdzic jaki jest prad spoczynkowy. Pamietaj o odpowiednich jednostkach.

Zawsze warto takze parowac tranzystory wejsciowe, chocby funkcja hfe na multimetrze.

BTW, mam obawy o stabilnosc pradu spoczynkowego - nie dosc, ze na wyjsciu sa darlingtony, to jeszcze stabilizacja jest tylko na diodach... Jak juz uporoasz sie tym charczeniem, to solidnie potestuj wzmacniacz i zmierz prad spoczynkowy kilka razy, w roznych odstepach czasu 9np po 15 min, po pol godz, po godz, etc).

I chyba jak wszedzie - warto na wyjsciu dac uklad zobla i cewke zrobiona z drutu nawinietego an 5 watowym rezystorze.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
        Zmierzyles prad spoczynkowy?
        Tu nie ma to klasa B :)

Skomentuj

Tomq88 na wyjściu nie ma stałego na wejściu jest 5.9v, i dopisze jeszcze że mostek mam 8A bo 4A nie było w sklepie, powiedzieli że może być większy
          oto zdjęcia niestety z telefonu
          [IMG] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Uploaded with ImageShack.us
          [IMG] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Skomentuj

Zamieszczone przez PlayerGT Zobacz posta
            bc556 bo myślę że to ich wina na bc547
            Bc556 to pnp i takie tam mają być ! Bc 547 to npn.
            Muszą być BC556 przy takim napięciu.

---------- Post dodany o 17:24 ---------- Poprzedni post o 17:23 ----------

Za małe te radiatory.

Skomentuj

A więc tak, wyjąłem bezpieczniki i wy lutowałem dwa 100nf zrobiłem pomiar i to samo na jednej stronie 46.0 a na drugiej -12.6 zamieniłem kondensatory 4700 stronami i teraz sytuacja jest odwrotna tam gdzie było 46 jest 12 i odwrotnie, tylko nie wiem czy czasem nie mam za słabego transformatora chociaż do testów i to może jest problem ?

Skomentuj

Coś dziwne. A mierzyłeś napięcia na uzwojeniach tego trafa (AC) ? Masz jedno z od czepem czy 2 niezależne uzwojenia ?

Skomentuj

Dawno, dawno temu robiłem ten wzmacniacz. Pamiętam że odpalił od pierwszego kopa. Najlepiej będzie jak zrobisz go od nowa, na nowej płytce. Przy montażu sprawdź dokładnie czy dobrze lutujesz i staraj się nie przegrzewać lutownicą elementów (głównie tranzystorów typu BCxxx).

Zauważyłem, że montujesz każdy tranzystor na innym radiatorze. Po co ? Zamontuj je na jednym (wspólnym) i zastosuj podkładki mikowe oraz plastikowe tuleje pod śruby.

Jak słusznie zauważył raven jest to klasa B i za prąd spoczynkowy odpowiadają te dwie szeregowe diody 1N4007. Najlepiej jakby były one położone blisko radiatora, a najlepiej do niego przytwierdzone (lepsza kompensacja prądu zależnie od temp).

Skomentuj

Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz posta
                    za prąd spoczynkowy odpowiadają te dwie szeregowe diody 1N4007. Najlepiej jakby były one położone blisko radiatora, a najlepiej do niego przytwierdzone (lepsza kompensacja prądu zależnie od temp).
                    Tutaj nie mam prądu spoczynkowego :P

Skomentuj

Nie ma regulacji czy nie ma go w ogóle ?

Skomentuj

Jak już Raven pisał to klasa B. W klasie B nie płynie prąd spoczynkowy.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz posta
                          Nie ma regulacji czy nie ma go w ogóle ?
                          O rety. robisz przetwornice...
                          Tam są 4 tranzystory wyjściowe (darlingtony ! ) czyli 4 złącza Vbe dające 2.8V.
                          A diody są tylko dwie. Formalnie to nawet klasa C. Ale jest nfb. Ja zalecał bym dołożenie co najmniej jeszcze jednej diody.

Skomentuj

U mnie chodziło na 2 diodach i było dobrze.

Skomentuj

Czaruję...
                            X