Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z mikrofonem WM 61A i przedwzmacniaczem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z mikrofonem WM 61A i przedwzmacniaczem

Witam forumowiczów:)
    Potrzebuję pomocy mądrego elektronika. Składam układ pomiarowy do SW. Zakupiłem przedwzmacniacz mikrofonowy Top kit AVT 2728 do mikrofonów elektretowych oraz mikrofon panasonic WM-61A. Chciałbym podłączyć przedwzmacniacz do mikrofonu. Na schemacie przyłączeniowym mikrofonu podpięte są rezystor oraz kondensator. Czy mój przedwzmacniacz nadaje się do tego mikrofonu? Czy wymaga zmiany elementów na wyjściu na te podane w karcie katalogowej mikrofonu? Jak przylutować przewody do styków kapsułki żeby jej nie przegrzać i nie uszkodzić? Nie działa mi to. Albo uszkodziłem mikrofon przy lutowaniu albo przedwzmacniacz się nie nadaje. Dodam że przedwzmacniacz na innym mikrofonie elektretowym dołączonym do zestawu kit działa poprawnie. Proszę o pomoc. Układ zasilam baterią 9V, na wejściu mikrofonowym mam około 9V.
    Dołączam schemat przyłączeniowy producenta mikrofonu WM-61A:
    http://www.panasonic.com/industrial/...ematic_dne.pdf
    oraz schemat przedwzmacniacza AVT 2728:
    http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&...INnf9rKqhOm0gQ

Zamieszczone przez ralfik85 Zobacz posta
    Jak przylutować przewody do styków kapsułki żeby jej nie przegrzać i nie uszkodzić?
    szybko :)
    nierozumiem po co cie pchasz w uniwersalne kity jak do SW i WM61a powstal kilka ladnych lat temu dobrze opracowany przedwzmacniacz mikrofonowy Ericka Walliny - jego strona juz nie dziala wiec bedziesz musial poszukac gdzie indziej :)

---------- Post dodany o 13:23 ---------- Poprzedni post o 13:13 ----------

na stronie glownej przeciez jest
    http://diyaudio.pl/content.php/77
    Last edited by damiani; 21.01.2012, 10:22.

Skomentuj

nierozumiem po co cie pchasz w uniwersalne kity jak do SW i WM61a powstal kilka ladnych lat temu dobrze opracowany przedwzmacniacz mikrofonowy Ericka
      Przedwzmacniacz ten jest dedykowany mikrofonom pojemnościowym, dlatego go zastosowałem. Nie wiedziałem, że ktoś kiedyś skonstruował inny być może lepszy. W śmietniku zwanym internetem nie łatwo dotrzeć do konkretnych informacji. Ale nie ważne. Proszę o konkretną merytoryczną pomoc.
      Last edited by lklukasz; 21.01.2012, 18:07.

Skomentuj

Proszę o konkretną merytoryczną pomoc.
        przejrzyj dokumentacje producenta wkladki: http://www.panasonic.com/industrial/...61_a_b_dne.pdf
        wynika z niej ze kapsulka moze byc zasilana napieciem 9V jednak nie jest to optymalne napiecie zasilania dla niej, w preampie do ktorego dalem link zasilana jest napieciem 3x0,7V, czyli ok 2,1V (napiecie na 3 diodach prostowniczych)+ wzmocnienie ok x3, mozesz zrobic tak samo, druga polowka ne5532 jest wykorzystywana do stabilizacji tego napiecia(wspomniane wzmocnienie x3), w Twoim preampie jest ona niewykorzystywana

innymi slowy dzialac bedzie ale nie jest to najlepsze z mozliwych rozwiazan
        Last edited by damiani; 21.01.2012, 12:27.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź:) A jak wykonać w moim przedwzmacniaczu zasilanie z diod? Równolegle do mikrofonu wpiąć szeregowe połączenie 3 diod prostowniczych? I powinno załatwić sprawę? W przyszłym tygodniu zaopatrzę się w nowy mikrofon i spróbuję uruchomić układ.

---------- Post dodany o 15:21 ---------- Poprzedni post o 14:14 ----------

Jakąś bzdurę napisałęm z tymi diodami. Nie znam się na elektronice. Damiani mógłbyś mi podesłać schemat jak to powinno wyglądać z tymi diodami? Najwyżej zostawię tak jak jest, sprawdzę na nowym mikrofonie i pomiarach kolumny. Jak będzie zadowalająco to nie będę kombinować.

Skomentuj

Jakąś bzdurę napisałęm z tymi diodami. Nie znam się na elektronice. Damiani mógłbyś mi podesłać schemat jak to powinno wyglądać z tymi diodami? Najwyżej zostawię tak jak jest, sprawdzę na nowym mikrofonie i pomiarach kolumny. Jak będzie zadowalająco to nie będę kombinować.
            nie kombinuj i podlacz tak jak pisze w pdfie avt, wzmocnienie ustaw na 5-15 - zle Ci wczesniej napisalem, w tym Twoim kicie jest dwustopniowe wzmocnienie :)
            Last edited by damiani; 21.01.2012, 15:37.

Skomentuj

Przejrzyj ten wątek, podobny przedwzmacniacza przerobiony pod WM

http://diyaudio.pl/showthread.php/17...wy-Jabel-J-250

Skomentuj

Sprawdź jeszcze raz czy wszystko dobrze połącyłeś i polutowałeś. Zestaw ten działa bez problemu, ma to złożone.
                Ten przedwazacniacz zreszta jest bardzo dobry do tej wkładki. Zwory założyłeś?

Skomentuj

Tak zworę założyłem sprawdziłem połączenia. Jest ok. Na mikrofonie dołączonym do zestawu przedwzmacniacza układ działa. Przejrzałem temat który podesłał kolega Trójkąt. Można obniżyć napięcie na mikrofonie poprzez dzielnik napięcia i wpięty rezystor równolegle do C2. Jak określić wartość tego rezystora?

Skomentuj

Czaruję...
                  X