Jak w temacie która końcówka gra najlepiej? Planuję zrobić nowy wzmacniacz i zastanawiam się nad wyborem końcówki. Pierwszą wersję MOSFETa już wykonałem i gra bardzo dobrze, chciałbym coś nowego skonstruować. Także pytania która końcówka lub też może wejść w grę lampa, ale o dobrych parametrach.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
MOSFET Zbiga 1 czy 2 czy SYMASYM?
Collapse
X
-
A Hybryda Ravena?
---------- Post dodany o 15:36 ---------- Poprzedni post o 15:33 ----------
http://diyaudio.pl/showthread.php/18...hlight=hybrydamarcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaprzeciez uniamp jest najlepszybrzmi to lekko jako ocena subiektywna, ale w akcji go nie słyszałem więc całkiem prawdopodobne, że masz rację :)
Robił ktoś z was odsłuchy wyżej wymienionych? Jakie macie odczucia?
Skomentuj
-
Co do propozycji to po prostu zrób syma,uni,Zbig'av1 i przesłuchaj.Koszt wykonania samych końcówek nie jest aż tak duży a wyrobisz sobie własne zdanie.Ja nie mogąc się zdecydować mam univ2,trzy symy (każdy na innym pcb ), Zbig'a v1 i kontrowersyjną końcówkę pani mgr.Klapczyńskiej .Co gra,brzmi najlepiej? Nie powiem
Skomentuj
-
I zbyszek ma całkowitą rację!
Każdy układ ma swoje zalety i wady,a nie są to jakieś straszne koszta,żeby nie zaryzykować ich uruchomić.
Ja osobiście cały czas grzeję Uni i wg.mnie jest ewenementem w sensie koszt/jakość,a tym bardziej że mamy całkowite wsparcie ze strony jego projektanta i ..nie tylko!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piglet11 Zobacz postaJa ma się dobrze zrobiony Uniamp do jakiegoś dobrego wzmacniacza typu Sony 550es? Lepszą opcją jest zrobienie czy kupno gotowego i ewentulany tuning?
A np za 400zł kupujesz Kenwooda 5050R z pilotem. Końcówki na dwóch parach mosfetów, pełna użyteczność, preamp gramofonowy do wkładek obu typów plus subsonic do gramofonu.
Czasami warto się zastanowić czy budowanie swojej końcówki ma sens.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mIKI Zobacz postama sens jesli robimy to dla przyjemnosci.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaMa się tyle, że Uni to końcówka mocy + zabezpieczenia. Nie masz pilota, selektora, barwy itp...praktycznie żadnych peryferiów. Musisz to wszystko dorobić żeby mieć zwykłą użyteczność...którą daje Ci praktycznie każdy nowszy wzmacniacz. Do tego wszystkiego musisz jeszcze zrobić obudowę, wyposażyć ją w gniazda itp. Okazuje się, że wcale nie musi wyjść taniej. A jeszcze jakbyś chciał podłączyć gramofon to musisz dorzucić preamp gramofonowy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piglet11 Zobacz postaporównam wszystkie a wtedy do najlepszej zbuduję reszte.Popieram i się cieszę z Twego postanowienia tylko podejdż do tego rozsądnie.Co mam na myśli,przede wszystkim koszta;najdroższym elementem w tym przypadku będzie trafo (nie wiem czy masz jakieś nadające się),wystarczającym i niedrogim było by TS120/13 ; TS120/24.Napięcie zasilacza końcówki będzie w granicach +_ 37-39V czyli w zupełnosci Ci wystarczy do Uni,Zbig'a a Sym wytrzyma:) W przypadku tego ostatniego polecam sprawdzić jak zagra na 2SA1943/2SC5200 i MJL3281/MJL1302.
Skomentuj
-
Tarnzystory może uda się wysamplować gdzieś, co do transformatora to mam rdzeń z karkasami od rubina, także wystarczy przewinąć, 300W ma on gdzieś mniej więcej także powinien wystarczyć na uni czy symka. Drutu mam trochę odpowiedniego, także można nawinąć :) Takie porównanie przyda się na przyszłość dla każdego niepewnego. Najpierw muszę zainteresować się PCB, do symka są dostępne gdzieś mozajki flodinsa? czy ewentualnie są inne godne polecenia? Do porównania mam wcześnie wymienionego Soniaka i podobnej klasy JVC u kolegiKiedyś z takiego testu robionego na szybko to MOSFET Zbiga grał trochę lepiej jak Denon PMA 560.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piglet11 Zobacz postaco do transformatora to mam rdzeń z karkasami od rubina, także wystarczy przewinąć,,drugie gdzieś tam z netu,trzecie flodins'a a czwarte Irka.Jest tak :dla wyszukanych ,dużych gabarytowo elementów najlepsze Macury aczkolwiek były zarzuty,ze duże i kiepskie,flodins'a-doskonałe gdy masz mało miejsca w obudowie;Irka-moim zdaniem najlepsze pod względem gabarytów i rozbudowy o zabezpieczenia przecizwarciowe + łatwe podłaczenie do uizab co = dodatkowo zabezp.termiczne i przed AC na wy;to z netu lepsze od Macury,gorsze od pozostałych.
Skomentuj
Skomentuj