Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MOSFET Zbiga 1 czy 2 czy SYMASYM?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wczoraj wytrawiłem PCB, a dziś nawierciłem i wlutowałem to co znalazłem odpowiadajacego Udało mi się wlutować ARK :) na szczęście było na tyle miejsca.

Skomentuj

szkoda tylko, że wybrałeś płytkę najgorszą z możliwych. Mogą się na niej pojawić problemy ze wzbudzaniem

Skomentuj

Okaże się po złożeniu, do innego wzoru PCB nie znalazłem. Jak wcześniej pisałem chcę porównać końcówki, pewnie UNI zagra najlepiej ale zobacymy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Manstaff11 Zobacz posta
          szkoda tylko, że wybrałeś płytkę najgorszą z możliwych
          Fakt, aczkolwiek mój pierwszy jest też na takim pcb i się nie wzbudza.W ten pierwszy włożyłem sporo serca dobierając nie tylko tranzystory ale też rezystory i kondensatory (oprócz kędziołów w sprzężeniu zwrotnym 470uF;tu dałem to co dało sie kupić w miarę dobrego czyli Black Gate Rubicon'a;były za drogie by kupić większą ilość)

Skomentuj

Manstaff11 móisz to bo przeczytałeś czy ci się przysniło?? Na około 400 PCB do tego symasyma nie spotkałem nikogo komu by się wzbudzało. Sam uruchomiłem kilkanaście jak nie więcej symów na tym PCB i zero problema:) Ze PCb nei jest szczytem idealnego prowadzenia ścieżek nie należy mówić ze się od tego wzbudza. Problem lezał tu gdzie indziej:)
            Nie mozna wskazać który zagra najlepiej, kazdy zagra inaczej:) Osobiscie najlepiej grał Giberts, później lekko "modowany" sym. Ale to było dla mnie. Uni ma tę zaletę ze jest "uni" i ma wszystko na jednym PCB.

Skomentuj

dj_zibi, zgubiłeś jedno słowo z mojej wypowiedzi, a mianowicie "mogą", nie powiedziałem, że na pewno się wzbudzi. Historię symasyma śledzę od dawna i czytałem o wielu przypadkach wzbudzania się na tej płytce, sam autor projektu nawet o tym pisał. Niby problem miało rozwiązać podmienienie kondensatora w sprzężeniu, ale nie wszystkim to pomagało. Sam nie robiłem wzmacniacza na tym PCB, ale nawet jeśli bym zrobił to moja opinia nie była by miarodajna bez odpowiednich pomiarów. Natomiast Irek kiedyś wspominał, że robił testy z obciążeniem pojemnościowym i przy różnych konfiguracjach wzmacniacz się wzbudzał. Na pozostałych płytkach testy z obciążeniem pojemnościowym wykazały że wzmacniacz jest stabilny. Rozumiem, że wszyscy właściciele tych 400 PCB o których wspomniałeś mają oscyloskop i takie testy robili, że możesz w pełni powiedzieć że nie było problemów? Jeśli problem nie leżał w płytce to w czym? Flodins zmienił tylko parę elementów, a jakoś nikt jeszcze nie wspomniał żeby na jego płytce coś się wzbudzało. Czy wzbudzanie zależało od płytki czy nie to faktem jest, że oryginalna płytka jest kiepsko zaprojektowana, a początkującemu lepiej doradzić coś bardziej dopracowanego i pewnego. Sam zrobiłem syma na płytkach Irka, jestem zadowolony i śpię spokojnie, bo wiem że stabilność wzmacniacza została sprawdzona testami, a nie tylko potwierdzona słowami "ja zrobiłem i nie mam problemów".

Skomentuj

Manstaff11 kilka moich Symasymów sprawdzał kolega oscyloskopem i się nie wzbudzało. Wzbudzanie na płytkach Niemca było spowodowane podmianą tranzystorów. Nikt nigdy nie "donosił" ze się wzbudza, wiec dla mnie problemów nie ma, a uwierz naprawde sporo tego przewaliłem... moze to głupie ale ten wzmacniacz w polsce to chyba dzięki mnie był "osławiony". Tym bardziej ze katowąłme to PCb na 2 parach przy 60V i również było OK. Co do Irka jest to wielki elektronik i tego mu nie można ujmować, jednak ma on specyficzne podejście którego nie mam zamiaru tutaj przedstawiać, kazdy kto siedzi na forum wie o co chodzi:)

Co do samych pomiarów ja jestem w tym temacie trochę jak audiofil (fuuu co za słowo). jak coś gra, dobrze gra, wszystkie moje testy przechodzi, nie grzeje się, nie brumi szumi i nie wykazuje innych dziwnych anomaliów to mam głęboko w du... co tam się dzieje:)

Gdzie znajde PCb Irka?? W gotowych konstrukcjach widziałem ze fajnie zrobione, bo flodisa upchana bez sensu:/
                Last edited by dj_zibi; 28.01.2012, 23:03.

Skomentuj

Irek wrzucał na forum tylko taki obrazek płytki: http://www.diyaudio.pl/attachment.ph...7&d=1277666550

Mi się udało na podstawie tego zrobić płytkę i polutować syma. Gra już sobie parę miesięcy z unizab-em, jeszcze tylko nie przetestowałem zabezpieczeń zwarciowych :)

Skomentuj

Niestety na oryginalnej plytce sa problemy z podwzbudzaniem. Nie tylko ja to zauwazylem. Nie jest to ordynarne ciagle wzbudzenie tylko pojawia sie w pewnych okreslonych sytuacjach obciazenia i wysterowania. Na plytce mojej i flodinsa nie zauwazylem tego efektu, nawet z roznymi kondensatorami kompensujacymi wzmacniacz byl stabilny.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                      Niestety na oryginalnej plytce sa problemy z podwzbudzaniem. Nie tylko ja to zauwazylem. Nie jest to ordynarne ciagle wzbudzenie tylko pojawia sie w pewnych okreslonych sytuacjach obciazenia i wysterowania
                      Napisz więcej na ten temat , czym to się objawia ,czy da się usłyszeć. To dość istotne ponieważ być może kilku z nas(między innymi ja) niesłusznie oceniło uni w stosunku do syma na kożyść syma (oczywiście rozmawiamy o starym,pierwotnym pcb nie Twoim i Flodins'a)No niestety opinię uni/sym w wątku o uni pisałem po złozeniu ,odsłuchaniu syma na pcb tym podwzbudzajacym się a a pomiary oscyloskopem to tylko sinus 1kHz i bez sygnału.
                      Last edited by zbyszek; 31.01.2012, 17:58.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
                        czy da się usłyszeć.
                        Na pewno bardziej niż zamianę kondensatora na audiofilskie "rubykon blak gate"

Ja tylko przypomnę post dimitri-a na diyaudio sprzed jakiś 7 lat
                        http://www.diyaudio.com/forums/solid...tml#post695119

Skomentuj

Podwzbudzanie widac na oscyloskopie, akurat w symku nie jest latwo je zobaczyc. Jesli uklad sie podwzbudza to raczej jest to slyszalne jako trzaski na wysokich tonach. TDA na duzych glosnikach niskotonowych nagminnie sie wzbudzaja i tam nie jest juz tak slyszalne.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                            Podwzbudzanie widac na oscyloskopie, akurat w symku nie jest latwo je zobaczyc. Jesli uklad sie podwzbudza to raczej jest to slyszalne jako trzaski na wysokich tonach. TDA na duzych glosnikach niskotonowych nagminnie sie wzbudzaja i tam nie jest juz tak slyszalne.
                            Zdecydowanie nie miałem czegoś takiego (trzaski).Wysokie tony bardziej żywe ,klarowniejsze niż w UNI(zapewne zasługa Black Gate Raven Uni w wersji V1 bardziej zlewał z sobą średnicę z wysokimi w stosunku do syma (zwracam uwagę,ze piszę o pcb Macury i pcb UNI V1). Takie były moje odczucia po przesłuchaniu obu końcówek na tych samych kolumnach i cd.

Skomentuj

Chwilę nie było postów, ale aby podsumować to zbudowałem UNI v2, Syma v0.2 oraz Mosfeta Zbiga v1. Wiadomo, że każdy ma swój gust i to subiektywna ocena, ale najbardziej podoba mi się dźwięk wydobyty z Uniego, co nie znaczy, że pozostałej dwójce czegoś brakuje Jak najbardziej polecam.
                              Last edited by piglet11; 09.06.2012, 10:52.

Skomentuj

Czaruję...
                              X