Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wkładka WM61A nie działa. Jak sprawdzić??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wkładka WM61A nie działa. Jak sprawdzić??

Witam

Zlutowałem sobie wzmacniacz mikrofonowy z kitu kupionego na allegro + mic na wkładce WM61A. Niestety po podłączeniu pod komputer cisza i nie wiem, czy przyczyną będzie uszkodzona wkładka, czy jakiś błąd na wzmacniaczu. Sprawdzałem na dwóch komputerach. Bezpośrednio mica nie podepnę, bo mam wtyk RCA do niego zaprawiony. Musiałbym wymieniać. Na pierwszy rzut oka wkładka jest najbardziej podejrzana, bo łatwo ją przygrzać lutolką. A może jest na forum ktoś z okolic Wałbrzycha, kto pomógłby mi to sprawdzić?

Koniecznie muszę zrobić sobie pomiary, bo mam zamiar powalczyć z akustyką pomieszczenia. Pomożecie?

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
    bo mam wtyk RCA do niego zaprawiony.
    to sobie zrob przejsciowke, po co w ogole takie tamaty?

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
      to sobie zrob przejsciowke, po co w ogole takie tamaty?
      to wcale nie wykluczy winy wzmacniacza... jak go sprawdzić?

Skomentuj

samą wkładkę trudno zbadać, nawet nie wiem czy możesz sprawdzić jej impedancję miernikiem - jest bardzo duża.
        sobie słuchawki podłącz do wyjścia przedwzmacniacza i posłuchaj.
        a moze nie zaznaczyłeś w windowsie "Line-in" ?

Skomentuj

A może powie nam kolega jakie posiada przyrządy? Oscyloskopem można wszystko zrobić :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
            Zlutowałem sobie wzmacniacz mikrofonowy z kitu kupionego na allegro + mic na wkładce WM61A.
            Do mikrofonu pojemnosciowego wzmacniacz mikrofonowy musi miec specjalne wejscie. Konieczna jest polaryzacja mikrofonu, bez tego nie bedzie on dzialal.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
              a moze nie zaznaczyłeś w windowsie "Line-in" ?
              Nie mam windowsa. Używam linuxa,, lecz nie sądzę, że to w tym problem. Sprawdzałem też na laptopie z windą. Cisza absolutna

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
              sobie słuchawki podłącz do wyjścia przedwzmacniacza i posłuchaj.
              Tak bymł zrobił, tylko przejściówki z RCA na mini jacka będę musiał załatwić jakieś

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
              A może powie nam kolega jakie posiada przyrządy? Oscyloskopem można wszystko zrobić
              Nie mam oscyloskopu. Tylko tradycyjny i typowy miernik

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
              Do mikrofonu pojemnosciowego wzmacniacz mikrofonowy musi miec specjalne wejscie. Konieczna jest polaryzacja mikrofonu, bez tego nie bedzie on dzialal.
              Nooo być może to jest dobry trop. Postaram się przelutować przewody, bo jest opcja że się pomyliłem. Pamietam, że na samej wkładce jest zaznaczona polaryzacja. Boję się tylko, czy jej nie przegrzałem...

Najwygodniej by mi było sprawdzić u kogoś, gdzie układ na pewno działa. Może mieszka ktoś w okolicach Wałbrzycha/Wrocławia???

Skomentuj

Czaruję...
              X