Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sprzęt do pracowni elektronicznej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sprzęt do pracowni elektronicznej

Witajcie,
    Między innymi dzięki Wam zostałem laureatem stypendium z wyboru, za co chciałbym podziękować, co prawda kasy jeszcze nie mam ale już myślę co kupić :)

Na szybko wybrałem takie rzeczy:

-oscyloskop np. OWON SDS7102 100MHz
    -profesjonalne mierniki np.UT-70C + UT-70A
    -stacje lutownicze + hot air np. PT 2702A+ 4w1
    -jakiś zasilacz symetryczny

co jeszcze by sie przydało i co warto zmienić w tym zestawie? Sprzęt tylko nowy bo potrzebne faktury, do wydania 3500zł.

Pozdrawiam i liczę na sugestie :)

- generator przebiegów (sin, trójkąt, kwadrat)
    - miernik częstotliwości (ale to bardziej, jakbyś chciał się radiem zajmować)

Skomentuj

Gratuluję! Głosy nie poszły na marne :)

Skomentuj

Może jeszcze jakiś mierniczek True Rms :)

Skomentuj

Nie rozumiem po co Ci oscyl 100MHz, myślę, że 50MHz starczy a będzie tańszy. Owony mają dość marne opinie.
          Po co dwa mierniki? Jeśli już kupować miernik to polecam Amprobe, koniecznie true RMS, najlepiej z autozakresem i bargrafem, dobrze by było jakby dał się podłączyć do kompa.
          Na pewno zasilacz symetryczny, przydałby się taki +-30V/5A. Oczywiście zabezpieczenie nadprądowe.
          Generator funkcyjny.

Pytanie czy muszą być nówki czy wystarczy żeby była faktura? Bo jak starczy faktura to można od firm kupować fajny sprzęt, znacznie tańszy niż nówki...na więcej bajerów starczy.
          Musisz jeszcze odpowiedzieć na pytanie czym chcesz się zajmować. Bo jak mikroporocki to wybrać rodzinę i kupić jakąś płytkę prototypową. Ja bym zaproponował STM32 na Cortexach M3 i M4.
          Jak analogówka audio to oscyloskop raczej analogowy niż cyfrowy, zobaczysz na tym minimalne wzbudzenia, na cyfrówce w szumie może uciec.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

narazie analogówka głównie, z czasem pewnie procki :) więc przydałoby się coś uniwersalnego

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Nie rozumiem po co Ci oscyl 100MHz, myślę, że 50MHz starczy a będzie tańszy
              Zależy do czego bo pod analogówkę można sporo pociągnąć :) 2 kanały analogowy jak najszersze pasmo na jakie Cie stać.
              Przy procach pasmo się przydaje czasem :)
              Do audio dobrą kartę E-MU.
              I.... i tyle :)
              Najwięcej kasy w pakuj w skopa . Stacja wystarczy za 150PLN przylutujesz wszystko oprócz BGA. No chyba że zależy Ci na demontażu.
              Generator w zakresie audio wystarczy karta. A po za audio generator zlutowany na kilku bramkach :) Jak jednak się zdecydujesz to kupuj analogowy. W zasadzie wystarczy 2Mhz .
              Bez zasilacza fabrycznego też da się obejść.

Zamieszczone przez jaromas Zobacz posta
              wystarczy jeden przyzwoity. reszta może być za 2 dychy.

pakownie kasy w tanie cyfrówki to wyrzucenie jej w błoto. Takie skopy są dobre na laborki do technikum :)

co jeszcze by sie przydało
              hehe http://www.prismsound.com/test_measu...ope_images.php

lista życzeń była by długa :)
              Pytanie czy muszą być nówki czy wystarczy żeby była faktura? Bo jak starczy faktura to można od firm kupować fajny sprzęt, znacznie tańszy niż nówki...na więcej bajerów starczy.
              Dokładnie. Zorientuj się bo w tedy może będziesz mieć scopa 250Mhz anie 50 :)

Ja bym zaproponował STM32 na Cortexach M3 i M4.
              Albo evala pod fpga w to można w paskować co się chce nawet ARM-a :)
              http://www.kamami.pl/index.php?ukey=...oductID=179965

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                Albo evala pod fpga w to można w paskować co się chce nawet ARM-a
                Ja bym fpga sobie póki co darował. To nie jest takie easy...wrzucenie tam mikroprocka to też nie takie easy jak się wydaje, abstrahując od tego, że nie wszystko da się wrzucić i że wcale nie działa to tak fajnie.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

dowiem sie czy może być używany sprzęt, na razie kręcą nosem że wogóle chcę coś zmieniać :/

Skomentuj

Mierniki automaty z True RMS i nie tylko w cenie do 1500zł które testowałem (a sam mam UT70D) nie zdają egzaminu. Już przy 2kHz wykładają się, prawdopodobnie układ przełączania zakresów sobie coś nie radzi, a UT81B radzi sobie do 20kHz. Dlatego kup sobie byle jaki automat np. MY68, przynajmniej nie będzie Ci żal jak go zepsujesz.

Skomentuj

pakownie kasy w tanie cyfrówki to wyrzucenie jej w błoto. Takie skopy są dobre na laborki do technikum :)
                      Jedyny prawdziwy plus analogowych to będzie brak częstotliwości próbkowania jak to jest w cyfrowym a tak to w każdym wypadku to co cyfrowy oscyloskop potrafi w porównaniu do analogowego to niebo a ziemia (szczególnie funkcjonalność).

(Z mojego punktu widzenia).

http://www.picopolska.pl/edukacja/ja...yloskop-wybrac

Co do miernika to jak nic sensownego nie mierzę to używam UT70A, gdy jednak dokładności potrzeba to przechodzę już na Sanwa PC5000a
                      Last edited by .3lite; 30.01.2012, 18:59.

Skomentuj

Chciałem tylko dodać, że nie nazwałbym miernika UT70A miernikiem "profesjonalnym".

Gdy planowałem zakup miernika, to wszyscy polecali UT70A, a gdy przyszło co do czego, to okazuje się, że mierząc prąd o wartości 2,8A, miernik pokazuje 2,4A!!!! To jest wg mnie skandal. "Bo są spadki na sondach itp."

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                          miernik pokazuje 2,4A!!!!
                          a moze to bym przemienny o innej czestotliwosci niz 50Hz ? wtedy pokazuja zle

Skomentuj

Oglądnij recenzje oscyloskopów i mierników Dave'a
                            http://www.youtube.com/user/EEVblog
                            Gość "from down under" i czasami recenzuje sprzęty nawet przed ich premierą. Ciekawie się ogląda.
                            HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
                            CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
                            Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

damiani, prąd stały, napięcie około 3V, niestety rozmawiałem już o tym z wieloma ludźmi i wszyscy potwierdzają, że tego typu mierniki bez atestów itp. mają takie rozrzuty...

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                Jedyny prawdziwy plus analogowych to będzie brak częstotliwości próbkowania jak to jest w cyfrowym a tak to w każdym wypadku to co cyfrowy oscyloskop potrafi w porównaniu do analogowego to niebo a ziemia (szczególnie funkcjonalność). (Z mojego punktu widzenia). http://www.picopolska.pl/edukacja/ja...yloskop-wybrac
                                Pisze o tanich cyfrówka a ty wyskakujesz z hiendowymi picoscpami :P
                                Oscyloskop cyfrowy jest głuchy i ślepy przez 99.9% czasu, analogowy rysuje przebieg cały czas. Tanie cyfrówki mają krótki bufor, szumią a 8bit rozdzielczości jest tylko na papierze.

Skomentuj

Pisze o tanich cyfrówka a ty wyskakujesz z hiendowymi picoscpami :P
                                  Oscyloskop cyfrowy jest głuchy i ślepy przez 99.9% czasu, analogowy rysuje przebieg cały czas. Tanie cyfrówki mają krótki bufor, szumią a 8bit rozdzielczości jest tylko na papierze.
                                  Wszystko fajnie dopóki sygnał jest okresowy a jak jak już przyjdzie zmierzyć sygnał nieokresowy to analogowy leży i kwiczy.

Pomyślmy bo sam mam w miarę tanią cyfrówke 2x 100MHz to muszę jakoś bronić skoro nie widzę problemu z nim - w moim oscyloskopie jest 10 ADC, każdy pracuje z częstotliwością 100MHz aby osiągnąć zadaną wartość próbkowania 1 GSa/s i myślę, że 10 próbek na okres wystarczy aby w miarę dokładnie odtworzyć przebieg 100 MHz, co więcej - jest taka opcja jak equivalent sampling czyli jakby nie patrzeć to co analogowy robi (mierzenie sygnałów okresowych) i tutaj już próbkowanie wynosi 25 GS/s.

Oprócz tego wszystkiego to jeszcze zostaje nam funkcjonalność, mierzenie czasu narastania/opadania impulsów, FFT, Vrms, Vpp i ogrom innych - wszystko to może być mierzone i wyświetlane na wyświetlaczu oscyloskopu.

Na koniec:

Nie nazwałbym się specem, a właściwie to jestem nikim ale lubię wyrazić swoją opinię i jeśli gdzieś popełniłem błąd to proszę powiedzieć :P

Skomentuj

Na szybko wybrałem takie rzeczy:

-stacje lutownicze + hot air np. PT 2702A+ 4w1
                                    -jakiś zasilacz symetryczny
                                    Z tej listy moim zdaniem można śmiało zrezygnować z zasilacza symetrycznego , który możesz zbudować sam niewysokim nakładem kosztów taki jaki będzie Ci potrzebny (to najprostsze z urządzeń z listy a niekoniecznie tanie).Z mierników uniwersalnych polecam Sonel'a .Pieniądze zaoszczędzone na zasilaczu zainwestuj w dobry oscyloskop.Generator przebiegów-no trzeba mieć (jak najmniejsze zniekształcenia przebiegów,możliwość nakładania na przebieg składowej stałej,tłumik,płynna i skokowa regulacja częstotliwości ,wielkości sygnału na wy itp -no po prostu jak najlepszy
                                    Tak na koniec dodam tylko,że te dobre rzeczy są niestety drogie ale dłużej niezawodnie służą
                                    Last edited by zbyszek; 31.01.2012, 15:55.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                                      prąd stały, napięcie około 3V, niestety rozmawiałem już o tym z wieloma ludźmi i wszyscy potwierdzają, że tego typu mierniki bez atestów itp. mają takie rozrzuty.
                                      To akurat normalne, bo przy tak niskim napieciu i tak duzym pradzie rezystancja bocznika w mierniku i kabli polaczeniowych jest na tyle duza ze wniesie spore bledy. Ale to nie wina miernika!! Tylko Twoja, ze nie potrafisz dobrac metody pomiarowej do konkretnego ukladu! Miernictwo to cos wiecej niz podlaczenie miernika i odczytanie wartosci.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                        Miernictwo to cos wiecej niz podlaczenie miernika i odczytanie wartosci.
                                        Ta , piękne słowa i prawdziwe.Doradż tylko jaromas"owi jaki oscyloskop ma kupic:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X