Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tani wzmacniacz niewielkiej mocy, Tripath Ta2020?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tani wzmacniacz niewielkiej mocy, Tripath Ta2020?

Witam, możliwe że w najbliższym czasie będę potrzebował takiego wzmacniacza. Układ Tripath jest interesujący, bo tani i podobno dobrze grający (na allegro wiszą za 5 dych, pytanie czy to same kostki czy już polutowane płytki). Szukam opinii na temat ww. ewentualnie czekam na inne propozycje wzmaka stereo o mocy 15-30 wat dobrej jakości, taniego w budowie/kupnie.

witam. mam końcówki na tym scalaku i powiem ci że nawet mnie zdziwiło jak to coś "daje" . jak za 5 dych jest cała płytka to chyba warto . a ta oferta na alledrogo jest strasznie niejasna... nie ma określenia co jest przedmiotem sprzedaży.. ale jak co to pytaj sprzedającego.

Skomentuj

może LM4780, albo LM3880

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
        może LM4780, albo LM3880
        1szy raczej za mocny, drugiego nie kojarzę? No i jak mają się LMki do tripatha?

Skomentuj

identyczne zasilanie i chłodzenie będzie pod 2 kosci tda2052 które chodzą po kilka zł. Garstka elementów i bedzie gitara. Ten 2020 ma 10%thd przy chyba 12w, to kiepski wynik. Jak juz pchac sie w tripath to w TA2022. To solidna kosc instalowana w drogich wzmakach. W tym sęk ze te kosci popularne które mają te interesujące Cie 15-30w to najczesciej dzwiek klasy radia samochodowego sprzed 10lat. LM4780 to tez tania opcja dobrego grania.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
            1szy raczej za mocny, drugiego nie kojarzę?
            moc zależy od napięcia zasilania, głębokości pętli sprzężenia zwrotnego oraz amplitudy sygnału wejściowego :)
            a co do drugiego to Gainclone oparte jest o tego scalaka.
            Jak się mają do siebie to nie wiem bo ich nie słuchałem, ale parametrowo, jak dobrze pamiętam, są lepsze.

Skomentuj

Z czym to ma grac?

Skomentuj

Prawdopodobnie będzie to TB W4-1320SI, ale plany ze względu na wzmak są w powijakach. Chciałbym wydać mniej jak połowa wartości głośników na gotowy grający wzmacniacz.
                W założeniu głośniczki mają grać od 200hz filtrowanie aktywnie Linkwitz-Riley 24db/oktawa.

Skomentuj

To sprawdz cos co juz jest sprawdzone i nie sugeruj sie do konca parametrami. Czyli dual mono na TDA1516 lub 1518. Najlepiej zasilanych z aku.

---------- Post dodany o 14:20 ---------- Poprzedni post o 14:16 ----------

http://audiohobby.pl/topic/1/2815/all zerknij od dolu na wpis pawlikowski'ego

Skomentuj

Jest gdzieś do dostania kit z tym Tadkiem? Bo u mnie w mieście kupić kondensator to już jest mega problem...

Skomentuj

Kit? Tam prawie zadnych elementow nie ma :P Wez jakas stara plyte z telewizora czy cos i wylutuj elementy :) generalnie polecam poczytac caly temat.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Najlepiej zasilanych z aku.
                        Najlepiej gra z aku DIY - szesnaście ogniw z cytryny. Koniecznie odmiana mongolska testowałam kilkaset różnych i na tej gra najlepiej.
                        Tak soczystych wysokich jeszcze nie słyszałem ! Z innymi odmianami były za kwaśne i miałem zgagę. Nie bez znaczneia jest czystość miedzi w elektrodach używaj tylko tej 99N z Mongolii.
                        Byl bym zapomnial bez tub 199.(999)dB nie zagra !
                        Last edited by raven1985; 06.02.2012, 16:17.

Skomentuj

Ok, mój problem rozwiązał się, kupiłem za 130 złotych na allegro Nada 3240PE i myślę że za tą kasę nie da się złożyć nic lepszego :) Jakby kogoś jeszcze wątek interesował to zostawiam do dyskusji :)

Skomentuj

Nie na temat...
                            heheheeh ravem no ale co się śmiejesz. Przecież wiesz ze to prawda :) Przebieg napięciowy z aku jest pozbawiony tętnień i szumów. Chyba, ze do takiego taniego gówna nie warto się bawić w aku.
                            Last edited by raven1985; 06.02.2012, 16:19.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              Najlepiej gra z aku DIY - szesnaście ogniw z cytryny. Koniecznie odmiana mongolska testowałam kilkaset różnych i na tej gra najlepiej.
                              Tak soczystych wysokich jeszcze nie słyszałem ! Z innymi odmianami były za kwaśne i miałem zgagę. Nie bez znaczneia jest czystość miedzi w elektrodach używaj tylko tej 99N z Mongolii.
                              Byl bym zapomnial bez tub 199.(999)dB nie zagra !
                              Zamiast sie madrzyc i nabijac sprawdz to na wlasnym sprzecie. Jak nie slyszysz roznicy to zarejestruj sie do laryngologa.
                              Last edited by raven1985; 06.02.2012, 16:19.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Jak nie slyszysz roznicy to zarejestruj sie do laryngologa.
                                nie miałem okazji porównywać takich rzeczy, ale szczerze wątpię żeby dało się usłyszeć różnicę.
                                PS: podczas przeprowadzania takich doświadczeń powinno się robić test na ślepo, czyli nie wiesz kiedy które zasilanie jest podłączone pod wzmacniacz, żeby wyeliminować efekt psychicznej podpowiedzi, co gra lepiej.
                                pogromca zakrywałeś se oczy/ miałeś osobę do pomocy przy tym eksperymencie? A moze nie robiłęś takowego. Albo ciul z tym bo to za duzy offtop...

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Jak nie miales okazji, to polecam samemu sprawdzic. To troche jak rozmowa o przewodach. Sa tacy, ktorzy mowia, ze kable nie maja zadnego wplywu na brzmienie.

Porownaj sobie wydajnosc akumulatora olowiowego np 55 Ah do zasilacza z 60 watowym trafem i malymi kondesatorami? O smieciach z sieci juz nawet nie bede wspominal.

Powtarzam. Jak ktos tego nie slyszy, moze niech zmieni hobby na hodowle rybek czy moze patyczakow.
                                  Last edited by raven1985; 06.02.2012, 16:20.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamiast sie madrzyc i nabijac sprawdz to na wlasnym sprzecie. Jak nie slyszysz roznicy to zarejestruj sie do laryngologa.
                                    Niedawno mnie lokalni audiofile wysyłali do laryngologa ja ich do psychiatry. Oczywiście nie muszę pisać jaki był tego efekt.
                                    Tadkiami się bawiłem a nawet od czasu do czasu dalej się bawię , nie próbowałem z tubą ale nie mam ochoty samemu trafić do obu wymienionych tutaj specjalistów jednocześnie .
                                    Z tubami też miałem do czynienia.
                                    Jak nie miales okazji, to polecam samemu sprawdzic. To troche jak rozmowa o przewodach. Sa tacy, ktorzy mowia, ze kable nie maja zadnego wplywu na brzmienie.
                                    I mądrze mówią.

Poczytaj człowiek zajmuje się tym zawodowo:
                                    http://seanolive.blogspot.com/2009_04_01_archive.html

A tu masz wyjaśnienie co mogłeś słyszeć.
                                    http://douglas-self.com/ampins/thermald/thermald.htm
                                    zniekształcenia termiczne i skrośne + tuba niezła mieszanka.

Dla człowieka który ma choć trochę pojęcia o elektronice temat o tadkach który podlinkowałeś wygląda dokładnie tak jak dla Ciebie mój tekst o cytrynach.
                                    Last edited by raven1985; 06.02.2012, 16:20.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      O slepych testach juz sie tyle naczytalem, ze mnie ten temat zmulil.

Dla człowieka który ma choć trochę pojęcia o elektronice temat o tadkach który podlinkowałeś wygląda dokładnie tak jak dla Ciebie mój tekst o cytrynach.
                                      Nie podwazam Twojej wiedzy o elektronice, jedynie Twoj sluch lub caly system, na ktorym nie slyszysz tak wyraznich roznic jakie powoduja zmiany zasilania. Nic wiecej tutaj zrobic nie moge. Moze sprawdz na dobrych sluchawkach to szybciej wychwycisz roznice.
                                      Last edited by raven1985; 06.02.2012, 16:22.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Niedawno mnie lokalni audiofile wysyłali do laryngologa ja ich do psychiatry. Oczywiście nie muszę pisać jaki był tego efekt.
                                        Audiofile musieli się zapisać do dentysty?
                                        Last edited by raven1985; 06.02.2012, 16:25.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X