Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Diody prostownicze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Diody prostownicze

Mam dwa rodzaje diod prostowniczych. Jedne mają pasek czerwony a drugie szary. Domyślam się że różnica jest w napięciu przebicia. Może wiecie jakie jest dla jednego i drugiego typu?

Szkoda, że nie podałeś typu tych diod (a przynajmniej rodzaju obudowy i liczby tych pasków).

Skomentuj

No pasek jest jeden. Obudowa taki walec mały. No taka zwykła dioda prostownicza.

Skomentuj

To co ty masz to sa prawdopodobnie diody DIORY tzn zakłądu unitra BYP 630 ale moge sie mylić.kolory pasków oznaczają parametry tych diód.

Skomentuj

Zazwyczaj diody maja napiecie przebicia wieksze niż 100V wiec tyle napewno powinny wytrzymać.

dioda 1N4001 ma nap przebicia 50V

Skomentuj

Sądząc po Twoim opisie, to są diody BYP 401-xxx, czyli odpowiednik 1N400x. Jeśli mogę wierzyć swojej pamięci, kolor szary to 50V, a czerwony to 100V. Niestety nie mam teraz możliwości potwierdzenia tego. Pamiętaj, że maksymalny prąd tych diod to zaledwie 1 A.

Skomentuj

dokładnie tak jak mówi junan, pod warunkiem, że średnica obudowy to 3,6mm a długość 7,6mm. jeśli wymiary są inne, to mamy do czynienia z innymi diodami.

Skomentuj

Tak to raczej napewno są te diody. 1A spokojnie wystarczy bo to ma zasilać przedwzmacniacz i regulacje barwy. W przyszłości może jeszcze jakieś efekty gitarowe.

Skomentuj

Czaruję...
                X