Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

QED A240cd- uszkodzone stopnie mocy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

QED A240cd- uszkodzone stopnie mocy

Witam szanownych forumowiczów.
    Jakiś czas temu stałem się posiadaczem dość ciekawego wzmacniacza qed a240cd. Niestety prawdopodobnie zdechł w nim stopień mocy ponieważ poprzedni właściciel wykazał się niesamowitą fantazją i podłączył pod niego 6 kolumn o impendancji 6ohm. Oczywiście skatował wzmaka przekręcając gałkę regulacji głośności na godzinę 12 w wyniku czego poszedł dym. Po rozkręceniu oraz dokonaniu wizualnych oględzin stwierdziłem przysmażenie rezystorów w obu stopniach mocy. Nie padły te same w obu końcówkach lecz inne w lewym, a inne w prawym kanale. Tranzystory również wyglądają na przegrzane. Pod wzmacniacz podpiąłem głośnik w celu sprawdzenia objawów. Objawy są następujące. Lewy kanał głuchy, natomiast w prawym kanale słychać brumienie. Tranzystory mocy to bd911 i bd912. Proszę o jakieś propozycje jak ewentualnie się za to zabrać. Nie jestem elektronikiem lecz mam dość duże doświadczenie z lutownicą. Może ktoś dysponuje jakimś schematem? Udało mi się znaleźć jedynie to lecz nie bardzo jest to dla mnie czytelne. Problem polega na tym, że w chwili obecnej mieszkam w Anglii i niestety nie mam pod ręką nikogo kto mógłby mi pomóc dlatego też między innymi zwracam się z prośbą o pomoc właśnie tu. Zrobiłem fotki uszkodzonych elementów. Lewej i prawej końcówki oraz rezystorów przed tranzystorami. Może na podstawie zdjęć i załączonego schematu ktoś mi podpowie jakie wartości mają owe elementy.

elementy odnajdziesz idąc po ścieżkach i patrząc na schemat.
    a bez zbędnego patyczkowania się możesz spokojnie wymienić prawie wszystkie tranzystory oraz spalone rezystory/kondensatory. Diody Zenera nie zapomnij sprawdzić.

Skomentuj

Obawiam się że bez pełnego schematu może być ciężko bo niektóre elementy są spalone i nie idzie odczytać jaką miały wartość :(

Skomentuj

No jest problem :) elementy R może są tylko usmażone ale nie całkiem zjarane musisz :
        Wylutować usmażone elementy i pomierzyć

---------- Post dodany o 18:00 ---------- Poprzedni post o 17:58 ----------

Ale ja bym napisąłe do angoli może ci przyślą schemat ...
        http://www.qed.co.uk/contactus.htm

Skomentuj

Czaruję...
        X