Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Grzejacy sie Holton600

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Grzejacy sie Holton600

Witam,mam pewne obawy co do Holtona na 6 parach tranów podłaczony do 2kilowego radiatora ze wzmaczniacza 300wat.
    A dokładniej wzmaczniacz straszliwie sie grzeje bez wentylacji temperatura po 15min grania 60-63 stopnie po godzinie nie wzrasta dopiero jak damy w palnik.
    Zasilanie to trafo 1kW z napieciem +/-83V prad spoczynkowy ustawiony "chyba" na 300mA.
    I moje pytanie polega na tym czy to normalne ze przy takim napieciu zasilania koncówka tak szybko sie grzeje nawet w idle potrafi dojsc do 50stopni.
    Biocanabis ma H300 z trafem 350-450va i napieciem zasilania +/-50-55V u niego praktycznie cały czas radiator jest zimny.
    Wiec pytanie czy dla H600 z 83V zasilania takie temperatury to norma czy coś nie gra??

Wg mnie taka temperatura to nic strasznego, co prawda Holtona 600 nie miałem, ale kilka 400setek tak, bez aktywnego chłodzenia temperatura sporego radiatora dochodziła do 66-70 C przy zasilaniu 79V także nie wiele mniej od Twojego, i to wg mnie bezpieczna temperatura, także nie ma co się przejmować :)

Ja miałem takie radiatory:

Pozdrawiam

Edit:

Zapomniałem napisać o prądzie, u mnie było to jak dobrze pamiętam ok 200mA i w spoczynku radiatory sie nie nagrzewały do dużej temperatury, 66-70 C było przy pełnym wysterowaniu
    Last edited by gucio.; 01.03.2012, 06:56.

Skomentuj

Mi wychodzi 50W strat na samym prądzie spoczynkowym. Teraz pomyśl jak grzeje się żarówka 50W. Moim zdaniem jak najbardziej ma prawo być gorąco. Ja bym obniżył prąd spoczynkowy. Masz 50mA na tranzystor. Myślę, że przy dobranych tranzystorach nic złego się nie stanie jak zejdziesz o połowę.

Skomentuj

Zamieszczone przez cob Zobacz posta
        Masz 50mA na tranzystor. Myślę, że przy dobranych tranzystorach nic złego się nie stanie jak zejdziesz o połowę.
        To 12par tranów one nie sa tak stabilne jak w przypadku np 3par.
        Wydaje mi sie ze prad jest idealny 300mA to nie tak duzo jak na 6par tranów,Podkreslam WYDAJE:)
        na elektrodzie do 600 pakowali po 550mA,moja końcówka została złożona przez febirra troszke tego złożył w zyciu ale każdemu zdarzaja sie błedy"Zapomniał zmienic bezpieczników po pierwszym uruchomieniu i wysadziło mi 0.25A bezpieczniki z niezłym hukiem"
        Chciałem sie upewnic bo co dróga osoba mówi ze grzeje sie nadmiernie i nie potrzebnie a ja jestem w to zapatrzony jak dziecko i tego nie widze:P A prawda też jest ze to nie mój pierwszy wzmaczniacz czy do suba czy do kolumn ale żaden sie tak nie nagrzewał:)
        Bałbym sie troszke zmieniac prad bo febirr twierdzi ze jest to zrobione prawidłowo i nie ma sensu w tym grzebac bo można tylko napsuć,ale wiadomo kazdy swoje chwali a ja jestem noga z elektroniki i w dodatku multimetr dawno poszedł do piachu.
        A wiec nawet nie mam jak sprawdzic aktualnego stanu pradu spoczynkowego,Niedlugo postaram sie zmontowac jakis multimetr i sprawdze czy napewno jest to 300mA.
        Mysle ze jak dałbym mu w palnik to i przekroczył by 90stopni ale jak dojdzie spora blacha naprawde spora...i sterownik wentylatorów to przy długim graniu nie poiwnien przkraczac temperatury 70stopni,gucio. ja mam bardzo podobne radiatory tyle ze z 5cm niższe.
        Ale 50-60stopni bez podania sygnału troszke mnie to dziwilo:rolleyes:
        Dzieki za pomoc

Skomentuj

Bez sygnalu mass taka temperature? To nie a klasa. Prad musi byc za duzy, sprawdz to

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
            Bez sygnalu mass taka temperature? To nie a klasa. Prad musi byc za duzy, sprawdz to
            Mały bład z mojej strony bez sygnału utrzymuje sie w granicach 45stopni,Narazie nie mam miernika i nie mam jak pomierzyć pradu:/

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
              Niedlugo postaram sie zmontowac jakis multimetr i sprawdze czy napewno jest to 300mA.
              od tego powinieneś zacząć.

Skomentuj

Czy naprawde uważacie ze 12tranow przy pasywnej pracy na 2kg radiatorze z graniem na słusznej głosnosci i temperatura wyjsciowa w graniach 63stopni to duzo?

Skomentuj

63stopni to duzo?
                  Nie. To dopuszczalna temperatura pod warunkiem że radiator jest osłonięty.
                  Daj zdjęcie tego radiatora.

Skomentuj

osłonięty? Nie rozumiem:rolleyes:
                    Radiator ma wymiary 22x13.5x3.8
                    Niestety narazie nie mam jak dodac zdjecia,Dzisiaj przyszły wszystkie układy do subwoofer'a od beboka blacha tez juz czeka wiec moze w wekeend cos skleje z tego:)
                    Myslałem nad wiekszym radiatorem ale to kolejny koszt i to nie mały,a to co jest na allegro to jakis smiec odpadowy a nie ładny radiator,Na wszelki wypadek mam 2 układy sterujace praca wentylatorów projektu irka i zab które wyłacza koncowke po przekroczeniu 90stopni:)
                    I również postaram sie dorwać mulimetr i sprawdzic czy prad jest ustawiony napewno w granicach 300mA.

Skomentuj

osłonięty? Nie rozumiem
                      żeby nikt się nie poparzył.

Skomentuj

do 2kilowego radiatora ze wzmaczniacza 300wat.
                        No to chyba juz sobie odpowiedziales ze radiator jest za maly. A prad spoczynkowy mozesz sobie ustawic jaki chcesz, jak bedzie duzy to wzmak w spoczynku bedzie sie mocniej grzal i to cala filozofia. Jak to jest wzmak do suba to ja bym ustawil ze 100mA.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                          A prad spoczynkowy mozesz sobie ustawic jaki chcesz, jak bedzie duzy to wzmak w spoczynku bedzie sie mocniej grzal i to cala filozofia
                          A jeśli ustawie za niski?

Jak to jest wzmak do suba to ja bym ustawil ze 100mA.
                          Owszem to panel do suba prad był ustawiany dokładnie pod ta koncówke a wykonawca wiedziałze bedzie to grać w subie,Mam tani multimetr ale chyba był za tani,Bo pokazuje przekłamane wyniki wiec chyba nie ma sensu mierzyć nim pradu spoczynkowego.
                          Febirr cały czas mówi że prad ma być ustawiony miedzy 250-300mA.
                          Wiec kogo mam posłuchac? bo juz mam totalny metlik w główie:/

Skomentuj

A prad spoczynkowy mozesz sobie ustawic jaki chcesz, jak bedzie duzy to wzmak w spoczynku bedzie sie mocniej grzal i to cala filozofia.
                            a zniekształcenia?

Skomentuj

marios221 napisz jaką impedancję ma ten głośnik co go z tego napędzasz.

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                              a zniekształcenia?
                              Prąd spoczynkowy ma głównie wpływ na zniekształcenia na wyższy częstotiliwościach. Na 100Hz i pniżej możę być nawet klasa B bo wzmcniacz ma na nich duże sprzęzenie zwrotne. Po za tym i tak głośnik będzie miał setki razy większe znikształcenia niż wzmak.

Skomentuj

A jeśli ustawie za niski?
                                Pojawia sie znieksztalcenia w formie brzeczenia ale w subie to malo istotne. Wzmaki car audio bardzo czesto pracuja w klasie B czyli bez pradu spoczynkowego i malo kto to slyszy.

---------- Post dodany o 18:04 ---------- Poprzedni post o 18:02 ----------

Mam tani multimetr ale chyba był za tani,Bo pokazuje przekłamane wyniki wiec chyba nie ma sensu mierzyć nim pradu spoczynkowego.
                                Mam kilka miernikow po 10zl i mierze nimi wszystko co potrzeba wiec nie widze problemu.

---------- Post dodany o 18:07 ---------- Poprzedni post o 18:04 ----------

Febirr cały czas mówi że prad ma być ustawiony miedzy 250-300mA
                                Nie ma czegos takiego jak powinien byc ustawiony! Za maly rowna sie znieksztalcenia za duzy grzanie sie wzmaka i mozliwosc szybkiego spalenia ale potencjalnie male znieksztalcenia. Wazne zeby wiedziec jaki jest minimalny prad przy ktorym znikaja widoczne znieksztalcenia. Zwykle dla wzmakow z tranzystorami bipolarnymi jest to kilka mA a z mosfetami ok 25mA. A to ze wiekszosc ludzi potrafi tylko lutowac i nie maja o tym pojecia to sie nie dziw tak wygladaja fora internetowe. Wiekszosc odpowiedzi na zadane pytanie to bzdury.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                  Prąd spoczynkowy ma głównie wpływ na zniekształcenia na wyższy częstotiliwościach.
                                  tzn. po za akustycznym pasmem?

Skomentuj

Nie! Chodzi o znieksztalcenia skrosnie czyli pzerjscia przez zero. To wtedy kiedy jeden tranzystor sie wylacza a drugia zalacza, powstaje tam cos w rodzaju zygzaka i trwa to tak dlugo jak duza jest szybkosc tranzystorow. Dla niskich tonow ten zygzak ma maly wplyw a dla wysokich bardziej znaczacy a wiec przyczynia sie do wiekszego udzialu w pomiarze znieksztalcen.

Skomentuj

Wielkie dzieki za pomoc.
                                      Niestety moje próby ustawienia pradu zakonczyły sie na zwarciu bo zapomniałem wypiac kabla od koncówki mocy do zasilacza i tak po 2 dniach wzmaczniacz odmówił posłuszenstwa,wymieniłem spalone diody nic to nie pomogło.
                                      A końcowka trafiła do twórcy tego wynalazku na naprawe:/
                                      Jak wróci ustawie Prad na 250mA i bede schodził nizej aż do optymalnego wyniku,I mam nadzieje ze tym razem nie zapomi mi sie wypiac kabel od zasilacza:angry:
                                      Za pomoc dzieki,A temat do zamkniencia

Skomentuj

Czaruję...
                                      X