Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modernizacja wzmacniacza Diora WS502

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modernizacja wzmacniacza Diora WS502

Mam wzmacniacz WS502 i chcę go zmodernizować. Kupiłem z ciekawości, a jak już jest to czemu nie spróbować poprawić fabrykę. Mam na celu uzyskanie choć trochę lepszego brzmienia. Wzmacniacz jest w stanie oryginalnym, nie był grzebany, kość STK jest oryginalna. Zrobiłem plan modyfikacji, które moim zdaniem powinny dać poprawę brzmienia, jednak proszę bardziej doświadczone osoby o zweryfikowanie.

Na początek poprawa zasilania, czyli grubsze przewody od trafa (chociaż te fabryczne wydają się całkiem ok), wymiana diod 1n5401 na mostek 10A i montaż elektrolitów 6800uF lub 10000uF 63V. Tu nie wiem, czy warto inwestować w jakieś drogie kondensatory, czy kupić takie zwykłe? Wystarczy 6800uF, czy lepiej dać 10000uF? Dalej myślałem usunąć elektrolity C509 i C510 10uF (są na dodatniej i ujemnej szynie zasilania przy STK), a zamiast nich zbocznikować główne elektrolity foliowym 1-4,7uF.

Dalej chciałbym wymienić zielone mifleksy MKSE na wejściach sygnałowych i wejściu końcówki mocy oraz elektrolity w torze sygnałowym na dobrej jakości foliowe (np. Wima) i podnieść nieco pojemność (np. 220nF > 1uF; 2,2uF > 4,7uF). Tu mam pytanie, jaki efekt może dać zwiększenie pojemności?

Wszystkie elektrolity chcę wymienić na nowe o takiej samej pojemności, tu myślałem o Panasonicach FC, podobno są dobre, a ceny w miarę normalne.

Jeszcze bym chciał pominąć preamp gramofonowy, aby zyskać dodatkowe wejście liniowe, ale to akurat wiem jak zrobić :)

Na tą chwilę tyle. Jeśli macie jakieś rady lub pomysły, chętnie ich wysłucham. Jutro zamieszczę fotki wzmacniacza w środku.

zwiększanie pojemności kondensatorów na wejściu układu teoretycznie zwiększa dolną częstotliwość graniczną wzmacniacza

jeśli chodzi o zasilacz to zawsze większa pojemność będzie lepsza
    czemu chcesz usuwać te małe elektrolity przy kostkach, one raczej tam bez znaczenia nie zostały umieszczone

ja nie widzę sensu grzebania, wątpię żebyś usłyszał różnicę, chyba że oryginalne elektrolity potraciły swoje parametry, ale i tak oszałamiającej różnicy nie będzie

Skomentuj

Strata czasu i pieniedzy na takie drobne modyfikacje. No i jak nie wiesz co zmeinia pojemnosc kondensatora sprzegajacego i jak sie liczy wypadkowa czestotliwosc graniczna to troche za wczesnie zebys bral sie za poparwianie fabryki, bo oni wiedza o elektronice troche wiecej.
      Ale oczywiscie jak Ci sie nudzi to pogrubiaj kabelki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kondensator Zobacz posta
        kość STK jest oryginalna.
        to lepiej nie grzeb żeby tak zostało :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
          Ale oczywiscie jak Ci sie nudzi to pogrubiaj kabelki.
          mega hehe

Co do wymiany kondensatorów w zasialczu możesz sobie je zwiększać i inne filtrujące. Ale pozostałe zostaw te same wartości. Jak chcesz typowe audio kondzioły to Wima FKP.
          No i podzielam zdanie poprzedników, że faktycznie nie usłyszysz różnicy, ale psychicznie będziesz w raju

Skomentuj

poparwianie fabryki, bo oni wiedza o elektronice troche wiecej.
            Wprawdzie czasem wykorzystują tę wiedzę do świadomej "dywersyfikacji" linii produktów przez celowe pogarszanie niektórych parametrów, żeby "wyższa" linia wyraźnie lepiej grała, ale to szczegół ;-).
            Z pewnością chaotyczne powiększanie pojemności elektrolitów nie zrobi z tego wzmacniacza Rollys-Royce'a

Skomentuj

Jedynie co bym zmienił w tym wzmacniaczu to trafo i kondensatory w zasilaczu. Trafo jest zdecydowanie za małe.
              DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Wszystko fajnie tylko, ze to temat z przed dwóch lat
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                  Jedynie co bym zmienił w tym wzmacniaczu to trafo i kondensatory w zasilaczu. Trafo jest zdecydowanie za małe.
                  To moze lepiej wsadzic je w garnek wtedy bedzie wygladalo na wieksze i ekranowane :) Ale wtedy bedzie wygladalo na zdecydowanie za duze i co wtedy??

Jak by bylo zdecydowania za male to by sie spalilo kolego wiec pomysl zanim cos napiszesz.

---------- Post dodany o 11:21 ---------- Poprzedni post o 11:20 ----------

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  Czym starszy sprzet tym lepiej gra ale chyba o tym wiesz :) Wiec warto odswierzac temat co dwa lata :)

Skomentuj

Czym starszy sprzet tym lepiej gra ale chyba o tym wiesz Wiec warto odswierzac temat co dwa lata
                    Cos w tym jest
                    Ale nie dotyczy to sprzętu z tematu :)
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      nie wiem jak wyszło mi że to jakiś news... mój błąd

To moze lepiej wsadzic je w garnek wtedy bedzie wygladalo na wieksze i ekranowane Ale wtedy bedzie wygladalo na zdecydowanie za duze i co wtedy??

Jak by bylo zdecydowania za male to by sie spalilo kolego wiec pomysl zanim cos napiszesz.
                      Ależ sarkazam bije... 120VA trafo i moc wyjściowa 80W jakoś to słabo widzę, ale ja się nie znam...

never mind odświeżyłem przez przypadek :blushing:
                      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                        Ależ sarkazam bije... 120VA trafo i moc wyjściowa 80W jakoś to słabo widzę, ale ja się nie znam...
                        Eeetam, zaraz sarkazm... To trafo ma na pewno 120VA, a ten STK (4181V) w WS-ie na pewno nie ma 80W* - ot i cała filozofia :)

(*tzn. ma - jak się kanały doda :cool:)

Skomentuj

Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
                          Eeetam, zaraz sarkazm... To trafo ma na pewno 120VA, a ten STK (4181V) w WS-ie na pewno nie ma 80W* - ot

(*tzn. ma - jak się kanały doda :cool:)
                          no właśnie zapomniałem dodać podobno

Skomentuj

Napiszcie do STRUSS- Amplifiers ze stosuje zdecydowanie za male trafa. W katalogu wyraznie pisza wzmacniacz o mocy znamionowej 2x140W zasilany dwoma trafami 100w kazde :)

Dodam tylko ze to dosc wysoko cenione wzmacniacze i jedyna firma ktora produkuje je od lat i jeszcze jakos na rynku jest. Choc na AS juz nie w duzej sali tylko w malym pokoiku ale chyba jeszcze zipia :)

Skomentuj

Czaruję...
                            X