Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mivoc am120

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mivoc am120

Witam posiadam ww panel zrobiłem do niego budę 45 l strojona ma być tunelem 100/300 na ok 35 Hz ale na razie jest 100/100 . Obudowa nie jest jeszcze wytłumiona . Głośnik to Phase Linear 300 watt 10 " diamond .
    Problem w tym że nie mam wyjścia sub w swoim wzmaku wiec podłączyłem pod line out i nic więcej ale nie gra to dobrze zawieszenie głośnika lata jak szalone, mimo że mam ustawione vol mniej niż połowę a strojenie w granicy 40-50 hz . Nie wiem co jest nie tak ? podłączyłem też go pod mojego starego suba na boshmannie i było podobnie też grał gorzej niż pod starym wzmaku . :(
    Do czego jest ten speaker level imputs i
    out to speakers ???

Jakbyś poczytał trochę a nie robił na pałę to wiedziałbyś, że poniżej f strojenia bas-reflexu głośnik traci bardzo na wytrzymałości mocowej. Czyli mała moc podana na głośniki może go bardzo mocno rozbujać. Ty masz strojenie na ok 55Hz, więc nie dziw się, że głośnik lata jak szmata.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

no sorki czytałem trochę postów ale ciągle jestem początkującym i ciągle się uczę . Jutro powinienem mieć tunel . a do czego są te wyjścia speaker ?

Skomentuj

Pierwsze co powinieneś zrobić to przeczytać artykuły na głównej.
        http://diyaudio.pl/ po lewej stronie.

Zamieszczone przez dareks1990 Zobacz posta
        a do czego są te wyjścia speaker ?

Przecież wszystko jest napisane. Wyjścia "To speaker" są bezpośrednio połączone z wejściami "High level input". Daje to możliwość poprowadzenia kabli najpierw do suba a później na kolumny. Sygnał ten nie jest wzmacniany, jest dokładnie taki sam jaki wychodzi ze wzmacniacza stereo.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

speaker level imputs
          Czyli wejście wysoko poziomowe (różnicowe)
          to speakers ???
          Wyjście na głośniki
          Cały wątek o tym wzmaku: http://diyaudio.pl/showthread.php/3619-MIVOC-AM-120
          Najpierw opcja szukaj i teoria o budowie kolumn a potem zadawaj pytania
          Last edited by Kubik87; 14.03.2012, 16:03.

Skomentuj

cytat IRKA z forum diyaudio o tym mivocu:

"Tam jest zastosowany subsonic o duzej dobroci czyli z podbiciem ponad 8dB przy 35hz.
            Zeby zlikwidowac to podbicie wystarczy R16 zmienic na 68k zostanie wtedy sam subsonic o f granicznej 13hz -3dB. A jak bedziesz chcial bardziej uzyteczny subsonic to R16-47k i R17-100k bedzie wtedy 20hz -3dB."

---------- Post dodany o 18:47 ---------- Poprzedni post o 18:45 ----------

zresztą http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1030196.html moje stare dzieje

Skomentuj

dzięki koledzy za radę czytałem o tym mivoc i temat z tego forum i z elektrody. Ciągle się uczę i dlatego zadaję tyle pytań . Pierwszy raz mam do czynienia z panelem wzmaka i dlatego tyle wątpliwości . Jutra jak przyjdzie br to zobaczymy a jak nie to pomyśle o zmianę tego r16 . Lub podłączeniu tego panelu do innego suba.

Skomentuj

pozwole sobie podczepić się :)

zrobiłem testową skrzynkę dla MDS08 wg projektu FT7 z lautsprecherbau.de. Subik napędzany Mivoc AM80. Gdy podłączyłem subba do laptopa to było słychać że wzmak ma trochę "pary", niestety mój ampli nie ma wyjścia na sub i podłączyłem pod Hi-level. Gra to teraz bardzo cicho, praktycznie subik zanika przy 14scx. Mivoc ustawiony na ok połowe głośności i częstotliwość też na połowe skali. Czy coś może źle podłączyłem? Sub niewygrzany (audiovoodoo ) czy może ampli do bani?

Skomentuj

chyba już było poruszane http://www.elektroda.pl/rtvforum/top...05.htm#5303407

Skomentuj

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
                    pozwole sobie podczepić się :)

zrobiłem testową skrzynkę dla MDS08 wg projektu FT7 z lautsprecherbau.de. Subik napędzany Mivoc AM80. Gdy podłączyłem subba do laptopa to było słychać że wzmak ma trochę "pary", niestety mój ampli nie ma wyjścia na sub i podłączyłem pod Hi-level. Gra to teraz bardzo cicho, praktycznie subik zanika przy 14scx. Mivoc ustawiony na ok połowe głośności i częstotliwość też na połowe skali. Czy coś może źle podłączyłem? Sub niewygrzany (audiovoodoo ) czy może ampli do bani?
                    "Mivoc ustawiony na ok połowe głośności i częstotliwość też na połowe skali" że sie tak zapytam... nieśmiało... kolego malutkiz dlaczego nie dasz sobie głośniej tego mivoca tylko piszesz że za cicho?

Skomentuj

Zamieszczone przez longer elektro Zobacz posta
                      kolego malutkiz dlaczego nie dasz sobie głośniej tego mivoca tylko piszesz że za cicho?
                      ponieważ nic to nie daje, a nie wiem czy go w ten sposób nie przesteruje. podłączyłem wczoraj lapka pod wejscie rca i jest totalna różnica na plus. chyba bede musiał pokombinować coś z tym wyjsciem na tape bądź na sluchawki

Skomentuj

podłączyłem pod Hi-level. Gra to teraz bardzo cicho, praktycznie subik zanika przy 14scx. Mivoc ustawiony na ok połowe głośności
                        u mnie przy takim ustawieniu rozrywało głośnik :)
                        częstotliwość odcięcia ustaw na ~60Hz i pokombinuj z przełącznikiem fazy (działa tylko na High-In) to może być przyczyną, że nie masz basu

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP Zobacz posta
                          częstotliwość odcięcia ustaw na ~60Hz i pokombinuj z przełącznikiem fazy (działa tylko na High-In) to może być przyczyną, że nie masz basu
                          niestety nic to nie pomaga. zrezygnowałem narazie z "Hi-in". spróbowałem również podłączyć się pod wyjście tape rec oraz vcr rec. efektem było brumienie/buczenie od najniższego poziomu volume na wzmaku. Zostało mi jeszcze wyjście słuchawkowe ale coraz bardziej sie obawiam ze subbik sobie poczeka na lepsze czasy :(

Skomentuj

spróbowałem również podłączyć się pod wyjście tape rec oraz vcr rec. efektem było brumienie/buczenie od najniższego poziomu volume na wzmaku
                            kable z high in oczywiście odłączyłeś? :)

Skomentuj

podejrzewam że gdzieś brakuje masy dlatego brumi i może być cicho. sprawdż wszystko bardzo dokładnie. a ty kolego to z tych łowkowic koło kluczborka?

Skomentuj

zamontowałem br 10/30 i wytłumiłem tylnio ściankie. Jest trochę lepiej tzn. Głośnik już tak nie lata jak szmata ale i tak jest ....owo ? Już lepiej grają moje altusy 140 na chińskich gdn. Nie wiem co jest już nie tak albo to wina panelu albo tego że nie jest podłączony pod wyjście sub tylko exit out w wzmacniaczu podobnie jest jak podłącze bezpośrednio pod kompa . Zmieniłem już rezystor w panelu na 68 kohm 1/4 w . Ale i tak lipa myślałem że może to wina głośnika wiec podlaczyłem go tylko pod wyjście w wzmaku bez żadnych filtrów i gra dużo lepiej niż na tamtym panelu ale oczywiście nie tak jak powinien ? Proszę o pomoc .

---------- Post dodany o 18:36 ---------- Poprzedni post o 16:09 ----------

mam wzmacniaczu takie jak by mocowanie na przewód gdzie pisze gdn co to może być i do czego służy ?

Skomentuj

mam wzmacniaczu takie jak by mocowanie na przewód gdzie pisze gdn co to może być i do czego służy ?
                                  A nie GND które oznacza masę?

Skomentuj

możliwe że gnd a do czego to służy czy może tylko jak uziemienie wzmaka ?
                                    Wracając do tematu mivoc am120 ma ktoś jakieś propozycje ?

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez longer elektro Zobacz posta
                                      a ty kolego to z tych łowkowic koło kluczborka?
                                      nie, z tych koło krapkowic :)

Skomentuj

Czy to możliwe że przez to że mam podłączone pod exit out sub tak działa ? Dodam że bass jest odczuwalny w całym pokoju ale prawie wcale go nie słychać tak jak bybył strojony ponizej 20 hz . . .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X