Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JIG all-in-one, prośba o ocenę takiego rozwiązania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

JIG all-in-one, prośba o ocenę takiego rozwiązania

Witam ! Właśnie zamierzam rozpocząć swoją przygodę z JIGiem, a że lubię kombinować i mam conieco pod ręką od razu zrodził się pomysł konstrukcji czegoś zintegrowanego. Ponieważ dopiero zaczynam, z góry przepraszam za potencjalny laicyzm stawianych pytań, proszę o wyrozumiałość i wyprowadzanie mnie z błędów.

Otóż w jednej obudowie oprócz JIG'a postanowiłem zamontować niedużą końcówkę mocy oraz preamp do mikrofonu. To co znalazłem w swoich zasobach, to zmontowany kit AVT oparty o TDA7056 mocy 3W. Zaleta to sam fakt posiadania i pojedyncze napięcie zasilania. Moc niby wystarczająca, ale czy to się w ogóle nadaje?

Co do zasilania końcówki i preampa - mam niezły wtyczkowy zasilacz impulsowy 12V 2A. Tu też rodzi się pytanie - czy w ogóle stosować w tej konstrukcji ten typ zasilania? Czy nie będzie zbytnio "siał" zakłóceniami? Do zasilania końcówki planowałem te 12V odfiltrować większym kondensatorem, do zasilania preampa doszedłby jeszcze stabilizator 9V (powinno wystarczyć, dla np NE542).

Proszę o sugestie i ew. poprawki.
    Pozdrawiam

8510 lub 1557 na surowo z tds Jako koncowka mocy, 5532 jako preamp do mikrofonu. Zasilanie maly Akumulator.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jareen Zobacz posta
      it AVT oparty o TDA7056 mocy 3W
      wystarczy z zapasem, pytanie jakie znieksztalcenia beda przy tej mocy
      popatrz tez jak jest zrobiony kit AVT2782

Skomentuj

http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2728.pdf. - a tu znajdziesz prosty preamp do mica jesli chce ci sie w to bawic.

Skomentuj

Dziękuję za podesłane materiały, zgłębię je najszybciej jak się da.
          Na sam początek najprawdopodobniej złożę JIGa w pierwotnej wersji z miejscem w obudowie na jego upgrade.
          Czy przy pomocy JIGa, przy założeniu niezmienności reszty komponentów układu, będę w stanie porównać dwa zastosowane wzmacniacze (w sensie zrobić porównanie wzmacniacz dobrej klasy vs. np ten 3-watowiec na TDA 7056) ?

Skomentuj

Taka wygląd moje, oba uruchomione, różnią się przedwzmacniaczami mikrofonowymi. O ile Ci to coś pomoże..i przyda się.
            Załączone pliki

Skomentuj

http://www.fratu.pl/irek/?uni-jig-easy,67

Wszystko na pokładzie.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czy przy pomocy JIGa, przy założeniu niezmienności reszty komponentów układu, będę w stanie porównać dwa zastosowane wzmacniacze
                tak, ale nie masz odniesienia.

Skomentuj

Dziękuję za dalsze materiały i zainteresowanie moim tematem w ogóle.
                  Marios, gratuluję dobrej roboty :) Powiedz mi czym to zasilasz? Akumulator jak wspomniałeś wcześniej? Czy zaproponowany przeze mnie impulsowy zasilacz wtyczkowy + stabilizatory ma rację bytu? Czy jeżeli się już uparłem na zasilanie z sieci to zrobić to tak jak Irek w Unijigu - wtyczkowy z trafo + stabilizator ?
                  El_liero: tak, wiem że nie będzie odniesienia, choć miałem na myśli niejako porównanie pomiarów przy pomocy 3W-atowca i "dorosłego" wzmacniacza, to może pozwoliłoby ocenić czy i na ile parametry się rozjeżdżają.

Skomentuj

Czy te Wasze All in one jigi i unijig daja mozliwosc pomiaru dwukanalowego?

Skomentuj

Irkowy oczywiście ma taką funkcję, tak jak i klasyczny JIG.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Gut. Ja wlasnie jestem w trakcie skladania swojego Jiga, ktorego nazwalem Black Box :P, rowniez zintegrowany ze wzmacniaczem, dostosowany do zasilania bateryjnego i sieciowego.

Skomentuj

Bateryjne zasilanie przyda się do CA :)

Skomentuj

Korzystając jeszcze z okazji to podpytam: spotkałem się z sugestiami, aby preamp znajdował się jak najbliżej mikrofonu. Co sądzicie o umieszczeniu preampa w "puszce" po drugiej stronie rurki z mikrofonem (w tejże puszce byłoby też gniazdo na śrubę statywu foto którym dysponuję). Jeżeli takie rozwiązanie byłoby lepsze niż montaż wszystkiego w jednej obudowie to może ograniczyłbym się do integracji JIGa ze wzmacniaczem a preamp razem z mikrofonem. Proszę o opinie

Skomentuj

Co sądzicie o umieszczeniu preampa w "puszce" po drugiej stronie rurki z mikrofonem
                              Jak najbardziej. Jest to rozwiązanie często stosowane - nawet któryś z kolegów forumowych zaprezentował niedawno coś takiego. "Puszka", o której piszesz, z preampem w środku, z jednej strony wystaje rurka z wkładką mikrofonową, a z drugiej gniazdo na kabel do JIG'a.

Skomentuj

Coś takiego uczyniłem również...działa :-)
                                Załączone pliki

Skomentuj

Otóż to, to właśnie miałem na myśli :) Ta właśnie wersja u mnie powstanie :)

Skomentuj

mpulsowy zasilacz wtyczkowy + stabilizatory
                                    nie jestem pewien czy zwykłe stabilizatory będą działać pod impulsowym zasilaniem.
                                    choć miałem na myśli niejako porównanie pomiarów przy pomocy 3W-atowca i "dorosłego" wzmacniacza, to może pozwoliłoby ocenić czy i na ile parametry się rozjeżdżają.
                                    jedyne co może mieć wpływ na dźwięk to zniekształcenia, które będą sięgać powyżej 5%. Takto nie zmierzysz chyba różnicy. Jeżeli wzmacniacze mają zniekształcenia poniżej 1% i nie zmieniają barwy sygnału (ich wzmocnienie jest liniowo stałe w cały paśmie akustycznym) to bez różnicy którego wzmaka użyjesz.

by preamp znajdował się jak najbliżej mikrofonu
                                    prawda. A jak sie nie da to dobrej jakości kabel z dobrym ekranem, najlepiej plecionką.

Skomentuj

Szukalem ostatnio do mojego jiga rezystorow i dwoch nie moge znalesc w moim kilogramie rezystorow :(

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Składaj PM, składaj z innych wartości - pole manewru masz

Skomentuj

Czaruję...
                                        X