Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kabel SPDIF -> Digital COAXIAL problemy...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kabel SPDIF -> Digital COAXIAL problemy...

Jak ma wygladać dokłada budowa takiego kabla ? Chodzi mi o próbe podłączenia karty Audigy 2 ZS wyjściem "Digital Output" (wyjście na mini jack) do wejścia w amplitunerze Yamaha RX-V 440 "Digital Input Coaxial" (w postaci chincha żeńskiego). Dzisiaj przeprowadziłem próbę takiego podłączenia ampli z kartą za pomocą jednego z kabli które teraz doprowadzają sygnał analogowy z 3 wyjsc karty na 6 wejsc ampli (kable przejściówki z mini jack stereo na 2x chinch męski). Jack stereo podpiąłem do gniazda digital output na dźwiękówce a jeden z dwóch chinchów (czerowny i czarny) do wejścia coaxial w ampli (tylko na czerwonym był sygnał). W sterownikach ustawiłem tryb "Digital output only" i wyłączyłem wbudowane dekodery DD/DTS/ES, ustawienie głośników zostawiłem na 5.1. Amplitunerowi przypisałem dla DVD wejście digital coaxial i ustawiłem go w tryb automatycznego wykrywania rodzaju dźwięku (DVD Auto).
    Wynik testu:
    Dźwięk jest ale tylko w przednich kanałach...wszystkie gry, MP3 i DivX'y chodzą w stereo (mimo włączenia amulacji stereo w 5.1 CMSS) gdyż autodetekcja wejściowej ścieżki audio w ampli uparcie zawsze przestawia go w tryb stereo...w nowych grach z wykorzystaniem EAX z włączonymi wszystkimi efektami on dalej gra w stereo...żadnymi ustawieniami nie da się go zmusić do zagrania w trybie 5.1 - jak przechodze w manulane wybieranie dekodera dźwięku (DVD Analog lub DVD DTS) to wtedy wogóle nie mam sygnału w głośnikach nawet jak przejeżdżam po wszystkich tych Dolby Digitalach, Pro Logicach, DTSach i innych dziwnych standardach...dopiero jak przełącze na stereo to sie odziwo dźwięk pojawia. Ściągnąłem sobie nawet specjalne testowe trailery w systemie dźwięku DTS (okropnie wielkie pliki - jedno minutowy taki trailerek to około 70MB) a także zainstalowałem najnowszy odtwarzacz PowerDVD 6 ale i tak wszystkie te trailerki także jadą tylko i wyłącznie w stereo (mimo że na 100% są to pokazówki przestrzennego dźwieku 6 kanałowego). Gdy podpiąłem amplituner spowrotem pod te 3 analogowe wyjśćia karty i włączyłem wewnętrzne dekodery Dolby Digital i DTS na karcie wtedy wszystko pięknie ruszyło znowu w 5.1 - te trailerki brzmią pięknie - bez problemu można usłyszeć osobną gre każdej z kolumienek podczas trwania prezentacji. No cóż albo ja coś źle poustawiałem w sterownikach lub w ustawieniach amplitunera albo nie tak się łączy przez SPDIF jak ja to zrobiłem...dźwięk jest tylko stereo (w sumie 2.1 bo ampli podaje sygnał z Sub PreOut więc podczas odtwarzania przez SPDIF subwoofer też działa) niezależnie od tego jakbym sie starał nie da sie uzyskać dźwieku 5.1....

nie wiem czy masz zainstalowanego codek'a "AC3Filter"

i nie wiem rowniez czy to nie jest jakas przypadlosc tych kart
    u mnie jest tak ze wysylajac sygnal digital to z wyjatkiem filmow w AC3 kazdy inny format odbierany jest jako stereo i nie moge tak samo zmusic wzmacniacza to "emulowania" jakiegos trybu przestrzennego (Sony sdrb940)
    nawet nie chce go przerobic na ProLogic'a
    nie wiem tak jakby sie obrazil ze mu sie DVD nie podaje
    a tak naprawde to nawet odcina sygnal od subwoofer'a
    jestem ciekaw o co mu chodzi...

Skomentuj

Sprawa wyjaśniła się na całkiem innym forum (ten problem rzuciłem na około 10 forów o sprzecie komputerowym):

"Żeby na zewnetrznym wzmacniaczu dekodować sygnał wychodzący przez SPDIF z A2ZS musisz najpierw wyłączyć dekodery dd/dts znajdujace sie na karcie...w przeciwnym razie z karty "wychodzi" dzwiek zdekodowany juz i zewnetrzny wzmacniacz łapie go właśnie jako stereo - ale to zadziala tylko z dzwiekiem kodowanym w dd/dts - o mp3/grach wielokonałowo przez SPDIF w ogóle możesz zapomniec. Takie to SPDIF by A2ZS troszki do bani jest. Acha, prócz tego we właściwościach musisz zazaczyc digital output only"

Już teraz wiem że z SPDIFem nie musze się bawić, zostają stare podciwe 3 wyjścia analogowe które działają wyśmienicie i bezproblemowo (oprócz tego cholernego cięcia basu dla frontów) :)

Naszczęście pojawiło się światełko w tunelu:
      Na oficjalnym forum twórcy KxDrivers pojawiła się informacja że jeszcze przed nowym rokiem ma zamiar wypuścić nowe drivery które bedą w stanie obsługiwać w pełni Audigy 2 ZS (dźwięk 24bit/96kHz, obsługa AC3, wspieranie systemu 7.1) jedynie niestety dalej nie będzie obsługi EAX...to największy ból tych sterów...
      Chociaż dalej wolałbym poprostu jakoś umieć usunąć ten crossover basu w orginalnych sterach gdyż te nowe efekty eax są świetne a z KxDrivers strace je...

Skomentuj

ojjj to nie jest tak jak piszesz bo ja wylaczam kazdorazowo decoder w karcie
        i w codeku "ac3filter" przelaczam na spdif
        tak juz robie od dawna ale nic z tego nie wynika
        bo dalej jest to trakotwane jak jakies dziwne stereo
        dziwne bo normalne moge sobie ksztaltowac przez procesor wbudowany we wzmacniaczu.
        a tu poprostu wyswietla sie w nim ze funkcja nie dostepna ... nie wiem moze to co wysyla karta to jest jakis format stereo tyle ze nie zrozumialy dla amplitunera :)

Skomentuj

To napisał jeden z forumowiczów tweak.pl a ja to tu zacytowałem :)
          Sam niezabardzo się znam na sprawach związanych z dekodowaniem ścieżek dźwięku przestrzennego w amplitunerach a także na kartach dźwiękowych...

Skomentuj

A ja tyle razy pisałem o tym na tym forum ze juz palce mnie bolały kiedy pisałem SPDIF.
            Szkoda.
            Wystarczyło uważnie czytać.

Pozdrawiam.

Skomentuj

tak samo jak z polskim tak i z historia nie szlo mi najlepiej

Skomentuj

ditomek => Czyli o czym dokładnie tyle pisałeś ? O tym jak zbudować kabel SPDIF ? O tym jak zmusić amplituner do pracy w 5.1 przez SPDIF ? O tym że do SPDIF wystarczy SBLive ?
                Hmm nie zabardzo wiem co miałem tak uważnie czytać bo czytałem uważnie wszystko co mi przedtem napisałeś :)
                TatoTurbo => Nie zabardzo czaje o co chodzi w twoim ostatnim poście:
                "tak samo jak z polskim tak i z historia nie szlo mi najlepiej " ??? :)

Skomentuj

Witam
                  kiedyś tez pisałem już na ten temat , ale nie zaszkodzi sie przypomnieć :)
                  Wiec posiadam amplitunerek i karte na pokładzie z spdifem jakąś tam alc 55x.
                  Podłączony mam amplik z kartą poprzez tor cyfrowy spdif działa mi już tak z pól roku i wszystko hula jak trzeba, z moich obserwacji wynika :
                  - jezeli chodzi o filmy to te ze ścieżką AC-3 lub filmy na DVD są widziane przez amplik
                  i bez problemu rozpoznawane jako dolby digital (pojawiają sie wtedy wszystkie ikonki głośników i napis Dolby Digital , Amplik yamacha rx-v 440)
                  -Co do gier i eax-u to niestety nie da rady ponieważ to karta dekoduje, ale po to mamy w ampliku ze 20 trybów przestrzennych żeby z nich korzystać, ja gdy gram włączam sobie DTS-a lub tryb entertainment-GAME albo Pro Logic II i jest całkiem przyjemnie , nawet w grach gdzie eaxu nie ma ( np NFS Underground 2 )
                  Co do podłączania przez analogi to jest dobry sposób, ale wtedy kiepsko gra sub i robi sie niepotrzebna plątanina kabli.
                  Dodatkowo korzystając z spdifa mamy możliwość ingerencji w ustawienia amplika i bez podchodzenia do kompa regulacji różnych parametrów z pilota.
                  Oczywiście posiadając Audigy grzechem jest korzystanie z spdifa przy tak dobrych przetwornikach, ale tym co nie mają polecam zakupienie czegokolwiek co ma spdifa, a jakość bedzie porównywalna z dobrymi kartami.
                  Najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z obu naraz spdif na filmy -analog gry i inne. Zachęcam do kombinowania bo według mnie warto.
                  Pzdr Devolt

Skomentuj

nie za bardzo wiem o co mialo chodzic ...bo w zaden sposob to nie rozwiazuje mojego problemu i chyba Fppfan'a tez nie (ale tu bede wypowiadal sie tylko o sobie )

karta jest karta ale podejzewam ze dekoder ze wzmacaniacza nawet z tych slabych i tak bedzie lepszy od wyzszej karty muzycznej...

Skomentuj

Czaruję...
                    X