Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr subsoniczny z kitu a-140

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr subsoniczny z kitu a-140

Witam.

Buduję subwoofer na sw.stx.8.1,5.250.8.FAFC.X w obudowie bass reflex.
    Jako elektronikę wybrałem mostek TDA7294 oraz filtr dolnoprzepustowy (aktywny) - Zestaw A-140 firmy Advance Electronic.

Wszystko byłoby dobrze, jednakże filtr ten przepuszcza częstotliwości od ok 20Hz przy nachyleniu 12db/oktawe (tak napisano w opisie) co wg. mnie jest problemem jak na 8-calowy głośnik. Jeśli mówię źlę proszę poprawcie mnie, jestem zielony.

Z opisu wynika że częstotliwość tą ustala filtr subsoniczny, który oznaczony jest jako US2a. I teraz pytanie, jak zwiększyć tą częstotliwość do ok 35-40Hz ? Na jakiej podstawie się to robi ?

IMG_20120327_192036.jpg

Sam myślałem nad C10 i C11, ale nic dobrego nie wymyśliłem :(

Pierwszy post zaliczony, pozdrawiam.
    Last edited by grzes297; 27.03.2012, 18:36.

Witam,

też zastosowałem u siebie ten kit, tak wyglądają jego charakteryski w funkcji częstotliwości odcięcia:

Nie zauważyłem u siebie konieczności zmian. Mój sub jest na STX 30-500-4AP ze wzmacniaczem N-mosfet.

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

Skomentuj

Dziękuję bardzo za charakterystykę, jednakże na stronie głównej zamieszczony jest artykuł o filtrach subsonicznych w którym jest napisane że dla mojego głośnika (coś około 20cm, lub nawet mniej) należy przyjąć częstotliwość nie mniejszą niż 28Hz. W innym przypadku może dojść nawet do uszkodzenia przetwornika. I to by się zgadzało, głośnik zwyczajnie charczy, membrana przy nie dużej głośności wariuje! A z tego co widać na charakterystyce, filtr przepuszcza częstotliwość znacznie niższą niż 28Hz. Dlatego moje pytanie, jak mogę zwiększyć tą wartość ?

• głośnik 20cm: 28Hz
      • głośnik 25cm: 25Hz
      • głośnik 30cm: 20Hz

Skomentuj

US1 cię nie interesuje
        US2a subsoniczny ze wzmocnieniem 1.
        US2b reg. filtr dolno przepustowy 2 rzędu
        US3a reg. filtr górno przepustowy 2 rzędu
        US3b Buffer Stage z możliwością obniżenia amplitudy sygnału.
        Próbowałeś regulować PR2?

Skomentuj

Oczywiście że tak, wszystko mam dokładnie opisane w opisie, oprócz tego jak podnieść tą dolną granicę pasma. Potencjometry służą do głośności, odwrócenia fazowego i jeszcze jeden to regulowane odcięcie częstotliwości, o ile się nie mylę 40-120Hz. Wykluczam wadę obudowy jak i głośnika, ponieważ był testowany pod innym sprzętem.

Co z C10 i C11, mogą mieć na to jakiś wpływ? Co można by tu zmienić?

Skomentuj

Zamieszczone przez grzes297 Zobacz posta
            Co z C10 i C11, mogą mieć na to jakiś wpływ? Co można by tu zmienić?
            oczywiście, że mają. Tak samo jak R19 i R20. To one ustalają f0.
            Możesz w przybliżeniu kierować się wzorem:
            f0= 1/(2*pi*RC), o ile C1=C2 oraz R1=R2, oraz jest to częstotliwość +6dB ( twój układ wzmacnia sygnał +6dB, z drobną górką (+7dB) na skraju obcięcia pasma )
            Mówiąc bardziej łopatologicznie:
            zmienisz te 2x100nF na 2x50nF i zamiast 20Hz zrobisz 40Hz.
            zmienisz te 2x100k na 2x50k i zamiast 20Hz zrobisz 40Hz.

Moja propozycja:
            zamień 2x100k na 2x47k (R19, R20) (standardowa wartość, dostaniesz w elektronicznym).

Zmieniając R22 na 47k, zmniejszysz wzmocnienie układu do +3dB oraz zniesiesz tą górką na skraju pasma.

Chyba wsio, powodzenia.

Skomentuj

Serdecznie dziękuję za szybką i fachową odpowiedź, zabieram się za zmiany.

---------- Post dodany o 18:27 ---------- Poprzedni post o 13:36 ----------

Po części pomogło, ale...
              Całość podłączona jest pod tuner. Wszystko ładnie gra gra, aż nagle przetwornik dostaje takiej amplitudy(mam nadzieję że dobrze to nazwałem) że membrana gdyby mogła, najchętniej by odleciała na parę metrów... Definitywnie takie objawy występują przy najniższych częstotliwościach. Próbowałem wiele rezystorów, użyłem nawet 2x10K i dalej to samo... O co tu chodzi ?

Skomentuj

na razie nie mam czasu na głębszą analizę ze względu na kolokwia, ale spróbuj dać z powrotem 2x 100k a zmienić R22 na 47k

---------- Post dodany o 12:10 ---------- Poprzedni post o 19:52 ----------

Zasymulowałem układ.
                po głębszej analizie zmiana na 2x 47k powinna pomóc bez żadnych problemów.
                Ewentualnie można uwzględnić fakt regulacji potka PR1 (2x10k) aby skręcać go na maksimum w stronę hmmm, jak to powiedzieć:
                R23 +PR1a ~= R23, czyli nie zwiększać do maximum szeregowej rezystancji R23 i PR1a. A mówiąc jeszcze inaczej, nie obcinać na maxa górnej częstotliwości granicznej. Ponieważ wtedy twoje pasmo przenoszenia to "stłumiona" górka o 3 decybelowym paśmie 23Hz - 45Hz (częstotliwość środkowa 31Hz). Układ ma wtedy bardzo duża dobroć. Najlepiej potek reguluj od połowy zwiększając ku większej górnej f. obcięcia.
                Jak nie działa tak jak trzeba z tymi danymi to przykro mi...

Skomentuj

Zrobię może z siebie archeologa, ale wszystkie wyżej wymienione porady nic nie pomogły, ale serdecznie dziękuję za chęci.
                  Tak już mam, jeśli coś nie działa odstawiam w kąt, na dłuuugi czas.
                  Ale nie wytrzymuje psychicznie kiedy widzę pudło z przetwornikiem, które się kurzy... Muszę w jakiś sposób dojść z nim do ładu, albo zwyczajnie go sprzedać :(

Próbowałem od czasu do czasu kombinować na własną rękę... Każda próba "naprawy" nie wnosiła nic nowego, subek dalej pierdzi, buczy a basu jak nie było, tak nie ma.
                  Czy istnieje możliwość że problem stoi po stronie końcówki mocy, która ze zwykłymi kolumnami w opcji stereo gra bez zarzutu? Teraz zabieram się za wszystko od początku, sprawdzę montaż, zmienię elementy ponownie na takie jak napisał kol. El_liero tym razem bardzo dokładnie. Myślałem jeszcze o tym, żeby zrobić do filtra całkowicie osobne zasilanie. Chociaż nie wiem czy ma to jakiś sens, całość (TDA + filtr) zasilana jest z trafa z zapasem mocy, a do filtra dorzuciłem dodatkowe kondensatory. Podczas pracy multimetr nie pokazuje żadnego spadku napięcia. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Szkoda głośnika ... -,-

Skomentuj

Nie rozumiem twojego problemu a konkretnie winienia zbyt nisko, według ciebie, umieszczonego filtra subsonicznego. Masz głośnik w jakiejś tam aplikacji (nie podałeś) i filtr A-140, którego ja również używam w swoim subwooferze i nigdy nie miałem takich problemów. Jeśli głośnik "harczy" to znaczy, że dałeś za duże wzmocnienie i wychylenie liniowe mu się skończyło. Lub...

Druga sprawa to wzmacniacz do tego głośnika, który być może jest problemem a nie to co napisałem powyżej. Jest zdecydowanie za słaby, przez co może wpadać w przester jak gaina rozkręcisz i taki objaw:

Zamieszczone przez grzes297 Zobacz posta
                    Każda próba "naprawy" nie wnosiła nic nowego, subek dalej pierdzi, buczy a basu jak nie było, tak nie ma.
                    może mieć miejsce.

Skomentuj

Czaruję...
                    X