Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Popsułem radio Alpine CDA-9856, odwrotne podłączone bieguny.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Popsułem radio Alpine CDA-9856, odwrotne podłączone bieguny.

Czesc i czołem...

Panowie potrzebuję pomocy z wyżej wymienionym radyjkiem. Może napisze jak to się stało.
    Pewnego (nie koniecznie) pięknego dnia, chciałem wyciągnąć płytę z radia które leżało sobie grzecznie w domu, próbując podłączyć zasilanie z żelowego akumulatora, najzwyczajniej w świecie pomyliłem bieguny :/ (przy podłączeniu aku), zanim się zorientowałem, bezpiecznik w radiu (10A) powiedział "pa" Po poprawnym podłączeniu biegunów, ale ominięciu bezpiecznika, bezskutecznie usiłowałem uruchomić radio... :(
    Pomiędzy żółtym kablem (podtrzymanie) a masą występuje zwarcie, miernik pokazuje 35ohm.

Proszę o jakieś wskazówki.

Sprawdź diodę która jest podpięta równolegle do plusa zasilania i masy. Naprawiałem kiedyś radio Alpine (nie pamiętam modelu) z podobnym problemem, po wymianie tejże diody radio ożyło :)
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
      Sprawdź diodę która jest podpięta równolegle do plusa zasilania i masy
      Już wcześniej ją wymieniłem, bez efektu.

Skomentuj

po wymianie diody powinno zadzialac
        oczywiscie bezpiecznik tez trzeba wymienic

dalej nic nie moglo sie popsuc... no chyba ze to wina pominiecia bezpiecznika i wiekszy prad cos tam jeszcze usmazyl

Skomentuj

a jak nie to miernik w łape i szukasz :), schemat by sie przydał.

Skomentuj

Zapewne któryś z elektrolitów w obwodzie zasilania ma zwarcie.

Skomentuj

jeżeli prąd był duży to mogła wyparować ścieżka z płytki i nigdy nie zadziała... sprawdż powoli miernikiem ścieżkę zasilania ..

Skomentuj

Zamieszczone przez longer elektro Zobacz posta
                jeżeli prąd był duży to mogła wyparować ścieżka z płytki i nigdy nie zadziała... sprawdż powoli miernikiem ścieżkę zasilania ..
                Ewentualnie uszkodzić jakieś podzespoły i na pewno nie zadziała...

Skomentuj

sprawdż jeszcze starą diode i jeżeli ma zwarcie w dwie strony to jeżeli podłączałeś w aucie to sprawdż bezpiecznik radia w samochodzie a jak w domu to robiłeś to podepnij się prosto pod kondensator w zasilaczu i zobacz czy zadziała a potem znajdż uszkodzenie . pisz co zdziałałeś. pomogjemy

Skomentuj

podajcie koledze adres serwisu
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przed chwilą podłączyłem radio pod prostownik, przez amperomierz, pobiera 1.5A i grzeje się regulator napięcia "ha13165h" Wymienię i zobaczymy co będzie dalej :)

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      podajcie koledze adres serwisu

wbrew pozorom pamiętam go bardzo dobrze

Skomentuj

Zamieszczone przez Black Zobacz posta
                        Po poprawnym podłączeniu biegunów, ale ominięciu bezpiecznika, bezskutecznie usiłowałem uruchomić radio...
                        No to teraz wiesz że pomijanie bezpieczników się nie opłaca :)

---------- Post dodany o 11:33 ---------- Poprzedni post o 11:30 ----------

Zamieszczone przez Black Zobacz posta
                        Wymienię i zobaczymy co będzie dalej
                        Hehe. Tylko jak regulator puścił już 12v tam gzdie miało być 5 czy 3 to możesz tak wymieniać aż wymienisz całe radio :)

Skomentuj

używaj bezpieczników, albo ceramików 5W np: 100 ohm tutaj (w szeregu z plusem zasilania oczywiscie hehe). Da ci to ograniczenie prądowe do 120mA.

Skomentuj

Wymieniłem regulator i niestety dalej nie działa. Ale ciągnie dużo mniej prądu około 4mA.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta

Hehe. Tylko jak regulator puścił już 12v tam gzdie miało być 5 czy 3 to możesz tak wymieniać aż wymienisz całe radio :)
                            Racja... ale, mierzyłem napiecia na wyjsciach i niby sie zgadzały.

Skomentuj

no to takie opcje:
                              albo znasz się i badasz każdy element aktywny/bierny
                              albo masz schemat i lecisz z nim
                              albo serwis za pieniążki.

Skomentuj

jakieś pojęcie jest, parę sprzętów już naprawiłem. Jedyne co mnie przeraża to "smd" z tą technologią mam kiepskie doświadczenie, a właściwie żadne.

Jedyny schemat jaki znalazłem to model o numerek niżej Cda-9855r.

Serwis to ostateczność :)

Skomentuj

Zrobiłem podobnie jak kolega ze stacją multimedialną Alpine IVA-W505R. Podłączyłem na odwrót i zdziwiony przepalanymi bezpiecznikami (miałem zabudowany 15A na zasilaniu) dopiero sprawdziłem bieguny... Teraz radio nie daje znaków życia. Obawiam się, że gwarancja tego nie obejmuje, a sam nie znam się zbytnio na elektronice. Ktoś podjąłby się naprawy lub poleci jakiś serwis? :)

Skomentuj

Sami daltonisci? :/
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wyszło jak wyszło... Teraz chodzi mi o jakąś pomoc, nie było to tanie radio i jednak chciałbym je jakoś naprawić.

Skomentuj

http://www.passca.pl/

Skomentuj

Czaruję...
                                        X