Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

LME49810 MOSFET problem z Clip Flag

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

LME49810 MOSFET problem z Clip Flag

Otóż polutowałem sobie wzmacniacz na LME49810 taki jak widać w tym temacie: http://diyaudio.pl/showthread.php/19...500#post311500 Uruchamiając na żarówce wpiętej szeregowo w uzwojenie pierwotne trafa nie mam najmniejszego problemu (prąd spoczynkowy ok 500mA- mniej powoduje załączenie się clip flag). Ale kiedy wypinam żarówkę i włączam normalny bezpiecznik załącza się clip flag (pali się dioda sygnalizacyjna) i słychać tylko brum w głośnikach. Prąd da się regulować w zakresie do 350-400mA gdzie z wpiętą żarówką do ok 600mA. Nie wiem już co z tym zrobić...
    I jeszcze jedno, po co może być rezystor oznaczony jako Rgb (additional component)?
    Załączam oczywiście schemat
    Załączone pliki

Płytkę pokaż, bo pewnie coś się wzbudza :)

Skomentuj

pisz do autora tego wynalazku, bo chyba cos sie wzbudza. Oscyloskopu pewnie nie posiadasz?

Skomentuj

No niestety, oscyloskopu nie posiadam.
        Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
        Płytkę pokaż, bo pewnie coś się wzbudza
        Stronę spodnią?
        Pisałem do autora ale on rzadko odpisuje więc liczyłem na was:)

Skomentuj

Na pewno się wzbudza. Walczyłem jakiś czas temu z tymi układami i ich bipolarnymi odpowiednikami nie udało mi się tego ustabilizować ! :???: Dałem sobie spokój :) Przekopiuj PCB i aplikacje noty to pewnie pomoże :biggrin:

---------- Post dodany o 22:00 ---------- Poprzedni post o 21:53 ----------

yyyy 810 jest do bipolarów jest drugi specjalnie do FET-ów z push-pull-owi driverami.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Na pewno się wzbudza. Walczyłem jakiś czas temu z tymi układami i ich bipolarnymi odpowiednikami nie udało mi się tego ustabilizować !
            No to ładnie się załadowałem...

---------- Post dodany o 22:06 ---------- Poprzedni post o 22:05 ----------

Czyli nie bardzo jest co z tym zrobić?

Skomentuj

Moze pomoże, daj do R3 równolegle 33-68pF w sprzężeniu zwrotnym, powinno ograniczyć wzbudzanie

Skomentuj

Ten wzmacniacz ma bardzo duży GBP i przez to ciężko go ustabilizować. Jakie masz tranzystory wyjściowe ?

Skomentuj

Zamieszczone przez SP7LZA Zobacz posta
                  Moze pomoże, daj do R3 równolegle 33-68pF w sprzężeniu zwrotnym, powinno ograniczyć wzbudzanie
                  Dzięki za wskazówkę, dziś lub jutro pokombinuję i zobaczę czy coś dało
                  Jakie masz tranzystory wyjściowe ?
                  IRFP240/IRFP9240

---------- Post dodany o 12:43 ---------- Poprzedni post o 14:54 ----------

Dodanie 36p oraz 68p do R3 nic nie zmieniło, wzmak nadal się wzbudza. Czy zastosowanie tranzystorów IRFP zamiast tych na schemacie może być przyczyną wzbudzenia? Mniemam że tak ale nie raz stosowałem zamiennie te trany i było bez problemu

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                    IRFP240/IRFP9240
                    Nie wiem czy nie trzeba najpierw pozmieniać wartości w generatorze biasu bo widzę na schemacie 2sk1530 które mają znacznie mniejsze napięcie progowe.
                    Jak chcesz możesz mi to wysłać i mogę się z tym poszarpać :)

Skomentuj

Jak chcesz możesz mi to wysłać i mogę się z tym poszarpać
                      czyli jeszcze nie wszystkie warianty zbadane :)

Skomentuj

810 z mosfetami nie próbowałem :)

Skomentuj

Nie wiem czy nie trzeba najpierw pozmieniać wartości w generatorze biasu bo widzę na schemacie 2sk1530 które mają znacznie mniejsze napięcie progowe.
                          Czyli które elementy? W jakich zakresach?
                          Ogólnie stwierdzam że chyba sprzedam toto i niech ktoś kto ma kase kupi sobie te tranzystory ze schematu bo ja nie bardzo mam chcę pakować 100zł w 2 pary tranzystorów. Za 100zł złoże spokojnie SymaSyma na MJL3281A/MJL1302A...

Skomentuj

2sk1530/2sj201 to trany lateralne? Nie mogę znaleść nigdzie... Wyczytałem że 810 potrzebuje właśnie Laterali bo na zwykłych mosfetach nie rusza. A gdyby zastosował np takie?: http://allegro.pl/2sk1058-2sj162-aud...334946805.html

Skomentuj

2sk1530/2sj201
                              Nie to V MOSFET mają mniejsze napięcia progowe niż IRF-y. Kupno oginalnych graniczy z cudem :)
                              A gdyby zastosował np takie?
                              Wymagają one zmiany w układzie kompensacji temperaturowej, i tranzystor kompensacji nie powinien być montowany na radiatorze. Po za tym to słabe tranzystory.

Skomentuj

Kupno oginalnych graniczy z cudem
                                W AVT są. Raczej podróbek nie sprzedają? Masz z nimi doświadczenie dotyczące tranzystorów?

Skomentuj

W AVT kupiłem swego czasu LM3886 i to była podróba.

Skomentuj

Ale nędza, co za czasy... Najpewniejsze chyba tylko Toshiby 2sc5200 są bo jeszcze sie na nich nie przejechałem

---------- Post dodany o 15:36 ---------- Poprzedni post o 16:41 ----------

http://www.soltronik.pl/2sk1530_200v...el/p-7033.html
                                    A z Soltronikiem macie doświadczenia? Mają budę na Wolumenie

Skomentuj

Czaruję...
                                    X