Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór projektu końcówki mocy do Roth Oli 50

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór projektu końcówki mocy do Roth Oli 50

Witam wszystkich użytkowników.
    Rozważam budowę końcówki mocy do kolumn roth oli 50. Przedwzmacniaczem byłby onkyo 809. Z tego co czytałem, rothy są dość wymagające pod względem mocy (miałem już problem z wstęgą). Chcę wyciągnąć z tych kolumn jak najwięcej, jednak przy zachowaniu rozsądnej ceny. Moje doświadczenie z diy nie jest powalające dlatego dobrze, żeby był to projekt do którego w miarę łatwo będzie znaleźć pomocne informację w razie potrzeby. Znacie jakieś projekty końcówek które sprawdzą się w tym przypadku? Proszę o opinię. Pozdrawiam.

Nie napisałeś nic na temat wzmacniacza jaki chcesz zrobić chociażby o jakiej mocy czy tranzystor czy lampa itd.
    Projektów końcówek mocy jest do wyboru do koloru chociażby SymAsym, wzmacniacz Zbig'a, UniAmp to z tranzystorowych, jedne z wielu które zbudujesz za rozsądną cenę uzyskując tym samą dobrą jakość.

Skomentuj

Tu poszukaj

http://www.diyaudio.pl/forumdisplay.php/27-Elektronika

Skomentuj

Chodzi o tranzystor. Moc - no właśnie, na stronie producenta pisze, że maksymalna moc dla tych kolumn to 250w. Nie wiem dokładnie jak w tym przypadku "moc maksymalna" ma się realnie do mocy jaką powinien mieć wzmacniacz żeby na prawdę "dał radę" tym kolumnom - dlatego w tej kwestii także proszę o pomoc. Pytanie czy popularne projekty typu SymAsym, UniAmp wystarczą, żeby zaspokoić rothy?

A może będzie potrzebne coś takiego?
        http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...v3.0-DUAL-MONO

Pozdrawiam

Skomentuj

Uniamp powinien wystarczyć. Jeśli czujesz się na siłach to w dziale Elektronika masz projekt Hybrydy, tam da się wyciągnąć sporo więcej mocy

Skomentuj

a ile kolega chce wydac?

Skomentuj

Hmm myślę, że do około 1500zł nie licząc kosztów obudowy itp. dam radę złożyć coś dobrego? Przeczytałem cały temat o Hybrydzie, wygląda super. Co będzie w tym przypadku najtrudniejsze do zrobienia? - chcę realnie ocenić swoje szanse.

---------- Post dodany o 15:10 ---------- Poprzedni post o 09:41 ----------

Zastanawiam się nad Uniamp vs Hybryda - czy ktoś porównywał te końcówki? Rozumiem, że Uniamp byłby łatwiejszy w budowie? Jeśli Uniamp, to może należało by zastosować dwie końcówki - po jednej na kolumnę (kolumny są 8 ohm)? Proszę o opinię.

Skomentuj

jesli masz 1,5k to warto zrobic cos zdecydowanie lepszego!
                moze pomysl o klasie A? cos od passa, klon krella czy accupase?
                hybryda - sam jestem ciekawy jak bedzie grac, zloze i sie dowiem
                uniamp - prosty wzmak 80w/kanal gra bez polotu moim zdaniem
                symek - jeden z moich ulubionych wzmakow..

Skomentuj

Mógłbyś polecić coś konkretnego, sprawdzonego? Zależy mi żeby jakieś opisy, dokumentacje były w miarę łatwo dostępne żebym po prostu dał sobie radę z budową tego.

---------- Post dodany o 19:05 ---------- Poprzedni post o 16:55 ----------

Czytałem o aleph-x ale wydaje mi się trochę zbyt "skomplikowany", parowanie tranzystorów itd.. chyba, że się mylę - proszę mnie poprawić.

---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post o 19:05 ----------

Hmm klasa a to prawdziwe "piece" chyba wolałbym coś dobrego w ab... Piszesz, że SymAsym się sprawdza, ciekawe jak wypadnie w porównaniu z Hybrydą :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Archon816 Zobacz posta
                    Mógłbyś polecić coś konkretnego, sprawdzonego? Zależy mi żeby jakieś opisy, dokumentacje były w miarę łatwo dostępne żebym po prostu dał sobie radę z budową tego.
                    I w tym caly problem, ze w necie chodza tylko gole czesto bledne schematy samych koncowek. Nawet nie ma schematu prawidlowo poprowadzonych polaczen.
                    Podsumowujac, nie masz pojecia o elektronice a chcesz za pierwszym arzem wykonac wysokiej klasy wzmacniacz i to duzej mocy. Chyba nie musze pisac, ze to nie mozliwe. Sporo do mnie pisze osob ktorzy wydali kupe kasy na super elementy i obudowy ale nie potrafia poradzic sobie z polaczeniem wszystkiego, pol biedy jak tylko brumi ale czesto sie wzbudza co po prostu pali tranzystory mocy. Wlasnie dlatego zaprojektowalem uniampa w ktorym wszelkie problemy sa rozwiazane na plytce i na zewnatrz juz nic nie da sie popsuc. Oczywiscie mozesz podejsc ambitniej do tematu ale bez wiedzy to szkoda straconego czasu. Obecnie i tak brzmienie wzmacniacza wszyscy ksztaltuja w preampie dodajac lampe czy stopien na fecie. Koncowka mocy nie jest az tak wazna, to i tak kolumny brzmia.

Pytanie czy popularne projekty typu SymAsym, UniAmp wystarczą, żeby zaspokoić rothy?
                    A co znaczy zaspokoic?? Moc wzmacniacza wplywa tylko na maksymalne natezenie dzwieku a wiec to raczej Twoje uszy trzeba zaspokoic a nie kolumny. Owszem jesli kolumny maja mala efektywnosc to potrzebuja duzo wiecej mocy. Moc kolumny nie ma nic wspolnego z konieczna moca podlaczonego wzmacniacza.

Skomentuj

Witaj!!
                      Masz rację. Wróćmy do "Uniamp vs Hybryda" - csbiczek napisał, że z hybrydy da się wyciągnąć dużo więcej mocy (żeby zaspokoić moje uszy dźwiękiem o odpowiednim natężeniu )
                      raven1985 napisał chyba wszystko co potrzebne, żeby poskładać tą końcówkę, może warto się nią zainteresować? Jakie mogę napotkać problemy przy budowie Hybrydy?

Skomentuj

Jakie mogę napotkać problemy przy budowie Hybrydy?
                        90% to babole podczas składania typu zimne luty, błędnie wlutowane elementy, zwarcia etc. Jeśli nie będziesz robił nic na szybko, tylko powoli i dokładnie to jest szansa że nie napotkasz problemów

Skomentuj

Takie, że było już zamówienie na płytki. A to jest PCB dwustronne i możesz mieć problem z trawieniem tego samemu. No chyba, że Raven ma coś w zapasie.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                            A to jest PCB dwustronne
                            PCB do hybrydy jest jednostronne.

żadne lub ogromne :)
                            Jest to układ kierowany już raczej do osób z drugim stopniem wtajemniczenia :biggrin:

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              PCB do hybrydy jest jednostronne.
                              Przepraszam, wydawało mi się, że jest dwustronne.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Zaryzykuję :thumbup: Miejmy nadzieje, że obejdzie się bez żadnych problemów.

Skomentuj

Czaruję...
                                X