Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica projektu Irka do monitorów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica projektu Irka do monitorów.

Witam. Zamierzam złożyć swój pierwszy zestaw DIY.
    Wybór padł na monitory projektu Irka.
    Dokładnie chodzi mi o zestaw STX GDN14-100-8SCX + STX GDWK10-200-8PJ.
    Więc wziąłem się za wyliczenie kosztorysu, i zatrzymałem się na zwrotnicy ponieważ nie wiem jakie elementy dobrać, czy cewka ma być powietrzna, czy ma być z rdzeniem itp.
    Prosił bym o dobranie z tabeli z polink.com.pl dokładnych oznaczeń tych elementów.
    Schemat zwrotki:

Niemalże identyczny temat dwa tygodnie temu. Wszystko wyjaśnione http://diyaudio.pl/showthread.php/19...WK-10-200-8-pj

Skomentuj

GDN 14 SCX + GDWK PJ

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
      http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/74
      http://pawel.lutuje.se/wymiary_ARN15...N14SCX+PJ).PDF UWAGA! projekt jest dla zwrotnicy umieszczanej na tylnej sciance obudowy. w przypadku montazu zwrotnicy na terminalu pojawia sie konlikt z tunelem!
      http://pawel.lutuje.se/plytka_14_SCX___PJ.PDF

pamietaj od odwroceniu fazy glosnika wysokotonowego!

http://pawel.lutuje.se/ARN+PJ-prawie_tutorial.rar link do zdjec z budowy tych monitorow

*1328 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.890 Ohm dr-0.50 h- 8 FI-27
      *5268 CEWKA Cewka 1.20 mH 0.280 Ohm dr-0.80 dl-38mm FI-24mm rdzen-14/30+dyski-24/5
      400/ 2.20
      ELE-100V/ 10.00
      MET-TY 5/ 4.30
      RURA BASS900023 fi-50x145mm.Czarny polipropylen.
      terminal

to w zupelnosci wystarczy (fot 2, tylko zamiast niebieskiego jest jantzen)

Skomentuj

Na pewno lepiej zagra na cewkach powietrznych

Skomentuj

Zamieszczone przez SP7LZA Zobacz posta
          Taaaaa....najlepiej niech kupi cewki taśmowe :razz: Przy tej klasie głośników i tak nie odczuje różnicy między cewkami rdzeniowymi i powietrznymi.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

i koniecznie mundorfy
            (nie bierz tego na powaznie!)

Skomentuj

dlatego szkoda w tym miejscu nawet tych Jansenów jak mnie wzrok nie myli

Skomentuj

Temat poruszany wiele razy. Przy głośniku niskośredniotonowym za 500zł raczej ciężko by było usłyszeć różnicę, a byłoby to o wiele bardziej uzasadnione, choćby dla "świętego spokoju":). Wsadzać cewkę za 40zł do głośnika który kosztuje w sumie tyle samo...?

---------- Post dodany o 22:34 ---------- Poprzedni post o 22:33 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                i koniecznie mundorfy
                (nie bierz tego na powaznie!)

Nie wiem czy ten żart jest na miejscu....:)

Skomentuj

Wszystko zależy kto ile słyszy i na jakim wzmacniaczu, robiłem kiedyś pomiar zniekształceń wychodzących na głośnik z cewką 0,5uH rdzeniową i powietrzną aż sam się nie spodziewałem, że mogą być aż tak straszne różnice to jakie muszą być przy cewce 1,2mH.

Skomentuj

Zeby kupic mundorfy trzeba najpierw zrozumiec, za co sie placi :)

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                      Zeby kupic mundorfy trzeba najpierw zrozumiec, za co sie placi
                      Jedyna bezdyskusyjna sprawa to im droższe kondensatory tym zwykle solidniej wykonane. Co do reszty to ja się nie wypowiadam:) Mam swoje zdanie.

---------- Post dodany o 22:53 ---------- Poprzedni post o 22:46 ----------

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                      Zeby kupic mundorfy trzeba najpierw zrozumiec, za co sie placi
                      To samo można napisać o lepszych głośnikach, lepszych zwrotnicach itd...

Nie rozumiem też stwierdzenia: "nie kupię lepszych głośników bo mi zmasakrują gorzej nagrane utwory":)
                      Last edited by jamess8; 07.05.2012, 21:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                        To samo można napisać o lepszych głośnikach, lepszych zwrotnicach itd
                        a ile daje sama wymiana przewodów w środku kolumny?

Skomentuj

Osobiście nie doświadczyłem żadnych "objawień" po wymianie kabli, ale nie miałem tez nigdy żadnych drucików z odzysku w obudowie. Żeby było jasne nie potępiam mundorfów, polecam je bo te białe miałem i są bardzo fajne.

Skomentuj

dlatego szkoda w tym miejscu nawet tych Jansenów jak mnie wzrok nie myli
                            jansen a jantzen to zupelnie co innego...

w tym przypadku dowolny foliwoy "zagra" tak samo

Nie wiem czy ten żart jest na miejscu....
                            no fakt, to na forac CA wyolbrzymiaja ich wartosc

Nie rozumiem też stwierdzenia: "nie kupię lepszych głośników bo mi zmasakrują gorzej nagrane utwory"
                            a to akurat jestem w stanie zrozumiec

oj kolega chyba zle trafil

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              oj kolega chyba zle trafil
                              Proszę chociażby wymienić przewody w starych unitrowskich kolumnach na 8x0,3mmkw ( każda żyła najlepiej z polskiej miedzi i izolowana) i zobaczyć jaki da efekt, cewki w zwrotnicach są powietrzne. Co prawda aby coś grało żeby grało, to po co coś robić lepiej kupić tanią używaną chińszczyznę zawsze pobrzęczy i taniej.
                              Pozdrawiam

Skomentuj

Zabawa polega na tym, aby włożyć tyle kasy ile warto do danego zestawienia. Bo jak masz głośnik za 40zł to wsadzanie tam białych mundorfów za 30zł, cewek za 40zł, kabli za 20zł/m może okazać się przerostem formy nad treścią.
                                Ja bym wolał kupić lepsze głośniki a tańsze elementy do nich. Wtedy jest większe pole do zabaw w przyszłości.

Skomentuj

Nie na temat...

Proszę chociażby wymienić przewody w starych unitrowskich kolumnach na 8x0,3mmkw ( każda żyła najlepiej z polskiej miedzi i izolowana) i zobaczyć jaki da efekt, cewki w zwrotnicach są powietrzne. Co prawda aby coś grało żeby grało, to po co coś robić lepiej kupić tanią używaną chińszczyznę zawsze pobrzęczy i taniej.
                                  Pozdrawiam
                                  Ale taki kabel (2x8x0,3) bedzie miał chyba wieksza pojemnosc niz 2 x 2,4mm? A wzmacniacze "nie lubia" byc obciazane pojemnosciowo..

Co do cewek rdzeniowych i powietrznych - ciekwawe ile osób porównywało? Ja wymiełme kiedyś u siebie cewki rdzeniowe na powietrzne przy glosnikach za 80 zl/szt i roznica byla naprawde duza (odczuwala, a nie z pogranicza "chyba wydaje mi sie"). I to nie jest jakis wymysl, bo nawet misiomor pisał, że cewki rdzeniowe maja rzeczywiscie gorsze parametry. Tak wiele z Was trzyma sie tylko rzeczywistych parametrów (i słusznie! stoje po tej samej stronie), ale w tym wypadku zdajecie sie je ignorować. Co ciekawe wymina kondensatorów mkt na mkp przy tweeterze za 150zł/szt nie była choćby w częsci tak odczuwalna.

Zabawa polega na tym, aby włożyć tyle kasy ile warto do danego zestawienia. Bo jak masz głośnik za 40zł to wsadzanie tam białych mundorfów za 30zł, cewek za 40zł, kabli za 20zł/m może okazać się przerostem formy nad treścią.
                                  Ja bym wolał kupić lepsze głośniki a tańsze elementy do nich. Wtedy jest większe pole do zabaw w przyszłości.
                                  Zgadzam się. To czasem jest taki ból, czy wykorzystać głośniki na 100% dbając o inne szczegóły, czy tez dołożyć do lepszych głośników olewając rzeczy poboczne.

edyna bezdyskusyjna sprawa to im droższe kondensatory tym zwykle solidniej wykonane.
                                  Mają (m.in) mniejszą tolerancje, a o imho ma znaczenie przy kreowaniu sceny.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                                    Ale taki kabel (2x8x0,3) bedzie miał chyba wieksza pojemnosc niz 2 x 2,4mm? A wzmacniacze "nie lubia" byc obciazane pojemnosciowo..
                                    w kolumnie podłączasz pojedynczo nie 2x i pomijalna jest pojemność między żyłami w tym wypadku chodzi o tzw efekt naskórkowości.
                                    nawet robiąc kable w ten sposób zasilające głośniki jak piszesz efekt jest b.dobry a pojemność między żyłami 80pF/m

Skomentuj

w tym wypadku chodzi o tzw efekt naskórkowości.
                                      tak, tak - napewno w torze audio

Skomentuj

Nie na temat...
                                        http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic920121.html - tu jest wyjasnione, ze dla czestotliwosci akustycznych ma to marginalne znaczenie.

Co do pojemnosci miedzy zyłami - wykorzystuje triamping, u mnie do kolumn idą 3 podwojne kable glosnikowe, dosc ciasno spiete ze soba. Pojemnosc kazdej osobnej pary kabla to przy ponad 2 m - 170 pF. Pojemnosc miedzy pojedynczymi zylkami roznych kabli to ok 100pF. Pytanie - jaką pojemnosc widzi kazdy ze wzmacniaczy? Tylko swojej pary kabli, czy pojemnosc swojej pary kabli + dodatkowe pojemnnosci miedzy wszystskimi zyłkami?

O ile w srodku kolumny dosc prosto walczyc z pasozytnicza pojemnoscia (stosowac pojedyncze luźno ułozone linki zamiast kabli dwóżyłowych), o tyle w kablach kolumny-wzmacniacz juz jest trudniej. Ma ktoś jakiś pomysł na to?
                                        Ogólnie temat pojemnosci kabli rzadko sie pojawia w dyskusjach, a przeciez moze powodowac problemy ze wzbudzaniem sie wzmacniaczy?

A moze temat trzeba olac, bo skoro na wyjsciu wzmacniacza jest zobel i cewka na rezystorze i nic sie nie wzbudza, to nie ma sie co przejmowac pojemnoscia kabli?

w kolumnie podłączasz pojedynczo nie 2x
                                        Brałem pod uwagę osobne kable dla + i dla -. To wg twojej koncepcji beda po 4 zylki dla plusa i dla minusa . Czyli:
                                        Obwód= 2piR
                                        4xOB = 2 x 3,14 x 0,15
                                        4x0B= 3,77

Dl kabla 2,5mm:
                                        OB = 7,85

Wychodzi na to, że nawet zwykly kabel 2x2,5mm bedzie w tym wypadku lepszy.

P.S. Nie kłócę się, tylko dyskutujemy :)
                                        Last edited by tomq88; 09.05.2012, 07:50.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X